Cand muncitorul slovac Jozef Lazarcik (35 de ani) a castigat o masina cu doar 9 bonuri fiscale depuse la loteria fiscala, ceilalti cetateni au inceput sa ceara bonuri fiscale indiferent de ce cumparau, ca sa incerce si ei marea cu degetul. In primul an s-au inscris la Loterie circa jumatate de milion de cetateni, sperand la cei 10-11.000 de euro pusi in joc pentru castigator. In Portugalia, premiile erau si mai si: un Audi A4. In Romania, premiul estimat de MPF va fi de 1200 de lei (270 de euro). HotNews a solicitat detalii legate de modul in care s-a ajuns la nivelul premiilor, daca va fi suficient sa cumperi o eugenie sau va exista o valoare minima a achizitiei care sa permita inscrierea, dar si cum au acceptat sa organizeze o asemenea Loterie, cata vreme in luna august ministrul Ioana Petrescu nu era foarte incantata de idee.

Ministrul Finantelor, Ioana PetrescuFoto: Guvernul Romaniei

E drept, la extragerile lunare organizate de catre Compania Nationala Loteria Romana SA, vor fi acordate un numar de 160 de premii egale, cate 20 pentru fiecare regiune fiscala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, valoarea preconizata a fiecarui premiu fiind de 1.200 lei. In consecinta, lunar la nivelul celor 8 regiuni fiscale, vor fi acordate premii totale in valoare de 192.000 lei, iar pe parcursul unui an vor fi acordate 1.920 de premii, valoarea acestora fiind de 2.304.000 lei. Cam cat in celelalte state ca valoare totala.

HotNews.ro a intrebat cum s-a ajuns la valoarea de 1200 de lei. De ce nu 1000 de lei, de ce nu 10.000 de lei? Reprezentantii MFP ne-au transmis asa:"Cuantumul de 1200 lei al premiului a avut in vedere un echilibru intre dorinta de a oferi un castig cat mai motivant si necesitatea de a fi prevazut un numar semnificativ de premii lunare, fara a fi insa ignorat impactul bugetar al Loteriei bonurilor fiscale".

In alte tari, ca sa te inscrii la Loteria Fiscala, era nevoie de o achizitie de minim 1 euro (4,43 lei). La noi vor fi admise si achizitii mai mici. "In conditiile in care proiectul de act normativ prevede posibilitatea cumparatorilor de bunuri si servicii justificate pe baza de bonuri fiscale, de a inregistra on-line aceste bonuri, prin accesarea portalului dedicat Loteriei bonurilor fiscale, iar validarea inregistrarii bonurilor fiscale se face in mod automat, indiferent de valoarea bunului sau serviciului achizitionat, in baza de date vor putea fi introduse bonuri de orice valoare" . Rugati sa explice de ce, raspunsul a fost urmatorul: "Nu consideram oportuna introducerea unui plafon minim pentru bonurile fiscale care participa la Loterie, deoarece acest lucru poate conduce la pastrarea in zona nefiscalizata a unor produse cu pret mic, dar cu grad mare de risc de evaziune (paine, servicii, legume-fructe), precum si la eliminarea persoanelor cu venituri mici din categoria potentialilor participanti", au mai transmis HotNews.ro reprezentantii Ministerului Finantelor.

Intrebati de ce in august ministrul Petrescu declara ca Loteria ramane doar o sugestie, proiectul noului Cod Fiscal ne-incluzand aceasta masura, iar in decembrie proiectul a fost brusc pus pe tapet, inaltii oficiali ai MFP ne-au comunicat ca luna august 2014 a constituit" o etapa" in care s-a analizat cam ce ar presupune organizarea unei asemenea Loterii din punct de vedere legislativ, bugetar si administrativ. "Ulterior, urmare a discutiilor si analizelor privind posibilitatile de implementare facute in colaborare cu specialisti din cadrul CN Loteria Romana SA, s-a ajuns la concluzia ca exista toate premisele pentru introducerea cu succes a acestui tip de loterie si in Romania, astfel incat a fost demarat procesul de elaborare a actului normativ prin care se aproba aceasta masura, act aflat in prezent in dezbatere publica. Facem precizarea ca proiectul de act normativ poate fi modificat in functie de observatiile si propunerile care vor fi facute in procesul de consultare publica, precum si ca urmare a consultarilor interinstitutionale. Ulterior, proiectul de act normativ va fi transmis spre dezbatere si adoptare Guvernului", spun cei din Finante.

La intrebarea "Ok, si cand va incepe pana la urma aceasta Loterie?" , raspunsul a fost scurt: "Masura intra in vigoare dupa 90 de zile de la publicarea actului normativ in Monitorul Oficial al Romaniei, perioada necesara pentru ca cei de la Compania Nationala Loteria Romana S.A., sa efectueze simulari si testari informatice si administrative".

Organizarea unei astfel de loterii, mai spun oficialii MFP, poate aduce urmatoarele avantaje avand in vedere faptul ca :

- Loteria bonurilor fiscale sprijina aplicarea legislatiei in materia caselor de marcat electronice fiscale si vizeaza stimularea in timp, a conformarii voluntare a agentilor economici;

- Agentii economici care nu fiscalizeaza operatiunile pe care le desfasoara vor fi determinati, de catre clientii care doresc sa participe la loterie, sa emita bonuri fiscale cu aparatele de marcat electronice din dotare. Efectele vor fi reflectate in cresterea veniturilor colectate la bugetul de stat;

- Vine in sprijinul mediului de afaceri prin diversificarea cailor de combatere a concurentei neloiale resimtite in zona agentilor economici care nu fiscalizeaza in mod corect veniturile;

- Reprezinta o actiune practica permanenta, care nu implica costuri administrative semnificative nici pentru contribuabili, nici pentru administratia fiscala, fiind o alternativa eficienta a actiunilor de control, care nu reusesc sa acopere in timp si spatiu toti comerciantii din Romania.

"Ideea Loteriei bonurilor fiscale a aparut ca urmare a documentarii facute de specialistii din cadrul Ministerului Finantelor Publice cu privire la metodele alternative de combatere a evaziunii fiscale, fiind totodata dezbatuta si agreata in cadrul intalnirilor avute cu reprezentanti ai mediului de afaceri. De altfel, ideea Loteriei bonurilor fiscale este una dintre propunerile mentionate in Studiul privind impactul platilor electronice in economie, realizat de MasterCard Romania si PriceWaterhouseCoopers", au mai transmis HotNews.ro finantisti din conducerea ministerului.

In 2010, Guvernul condus de Emil Boc propunea un plafon maxim de bonuri care ar fi trebuit colectate, iar romanii ar fi primit inapoi un procent din valoarea acestora (circa 15%). Proiectul nu a fost aprobat niciodata.

In 2011, Consiliul National pentru IMM-uri propunea ca romanii sa primeasca un numar unic in schimbul bonurilor iar apoi, ca la o loterie, ar fi fost extras un numar castigator. Apoi, in functie de cate cifre din numarul unic primit de cumparatori corespundeau cu numarul extras, ar fi fost acordate premii de pana la 10.000 de lei. Nici acest proiect nu s-a materializat.

Fondul de premii este estimat la peste noua milioane de lei, sustinut pentru inceput din bugetul de stat, existand posibilitatea acordarii a 160.000 de premii, din toate categoriile de castig. Iar. premiile trebuie revendicate in cel mult doua luni de la data extragerii.