Cresterea salariului minim este distructiva pentru economie, arata intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintiei si Guvernului un grup format din 33 de profesori, economisti, antreprenori si manageri

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 8 decembrie 2014, 10:59 Economie | Finanţe & Bănci

 documente
(08 Dec 2014) PDF, 188KB
Un grup format din 33 de cadre didactice, economisti, antreprenori si manageri  romani au transmis luni presedintelui ales Klaus Johannis, prim-ministrului Victor Ponta si ministrului Muncii Rovana Plumb o scrisoare deschisa in care atrag atentia asupra proiectului de Hotarare de Guvern privind cresterea salariului minim în anul 2015, aratand ca masura este distructiva pentru economie si afecteaza bunastarea celui mai sarac segment al fortei de munca. Semnatarii scrisorii deschise (pe care o puteti citi in atasament) spun ca desi intuiesc ratiunile politice si totodata constrangerile bugetare care ar justifica o astfel de decizie, spera ca intr-o prima faza va determina reconsiderarea acestei deciziii.  "Fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decat cel determinat de realitatea economica duce la descurajarea cererii de munca din partea angajatorilor, la cresterea somajului si a economiei subterane, mai noteaza autorii scrisorii deschise.

Redam mai jos testul scrisorii:

"Masura cresterii salariului minim pe care o doriti implementata în 2015 este distructiva pentru economie si afecteaza bunastarea celui mai sarac segment al fortei de munca.
Argumentam în primul rand prin considerentul ca „salariul minim” instituie o prohibitie: îi împiedica pe angajatori sa colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fara experienta, în situatia în care productivitatea muncii acestora este inferioara salariului stabilit în mod artificial prin lege. În consecinta, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decat cel determinat de realitatea economica duce la descurajarea cererii de munca (din partea angajatorilor), la cresterea somajului si a economiei subterane.

Cei afectati se împart în doua categorii: (1) întreprinzatorii si companiile care ofera de lucru oamenilor fara calificari deosebite si care vor descoperi ca trebuie sa cheltuiasca mai multi bani din buzunar pentru a-si mentine activitatea, putand induce si o crestere a preturilor care îi va afecta în primul rand tot pe cei cu un nivel redus al veniturilor; (2) persoanele cu slaba calificare sau fara experienta, care ocupa sau vor sa ocupe o slujba si care vor fi concediate, puse în imposibilitatea de a gasi un loc de munca sau nevoite sa lucreze fara acte legale.

Asa cum atesta studiile stiintifice, economistii, în marea lor majoritate, s-au declarat de-a lungul timpului împotriva instituirii salariului minim sau a cresterii acestuia, exact din motivele enumerate mai sus. Poate cel mai apreciat manual universitar modern de economie, cel al profesorului N. G. Mankiw de la Universitatea Harvard, se refera explicit la aceasta problema, mentionand ca 79% dintre economisti sunt de parere ca salariul minim creste rata somajului în randul tinerilor si al persoanelor slab calificate.

Dupa cum bine stiti, în Romania rata somajului în randul tinerilor este de aproape 4 ori mai mare decat rata generala a somajului (23,9% fata de 6,7%), iar „munca la negru” a luat proportii îngrijoratoare. Potrivit Consiliului Fiscal, unul din cinci salariati lucreaza „la negru”: „La nivelul anului 2012, în Romania erau circa 1,57 milioane de salariati, patroni si întreprinzatori individuali neînregistrati, «la negru», reprezentand aproximativ 27,7% din totalul salariatilor, patronilor si întreprinzatorilor individuali din economie”. Aceeasi sursa mentioneaza ca evaziunea fiscala din „munca la negru” s-a dublat fata de anii dinaintea crizei economice, valoarea anuala a impozitelor pe venit si a contributiilor pe care întreprinzatorii refuza sa le achite ajungand la 3,7 miliarde de euro.

În ultimii ani, pragul salarial sub care este interzis sa oferi locuri de munca a tot crescut, de la 700 lei în 2012 la 900 lei în prezent. Cu majorarea preconizata în 2015, la 1050 lei, salariul minim ar putea înregistra o crestere de 50% în doar cativa ani, interval în care productia (PIB) se estimeaza a creste doar cu 9%.
Din 2007-2008 încoace salariul minim a crescut permanent mai repede decat salariul mediu; daca înainte de 2009 acest prag era fixat la mai putin de 30% din salariul mediu, acum reprezinta 40%. Nu este de mirare atunci ca o parte atat de mare din forta de munca, aproape un milion si jumatate de salariati, sunt remunerati cu salariul minim. Daca fenomenul va continua, Romania risca sa ajunga o tara de angajati „pe minim”, cu o vasta economie informala, cu sute de mii de oameni care nu îsi gasesc o slujba sau care nu intra sub umbrela sistemele de asigurari sociale.

Va amintim ca nivelul de trai nu sporeste prin decrete guvernamentale, ci datorita cresterii productivitatii, care face ca un volum tot mai mare de bunuri si servicii sa fie obtinute cu pretul aceluiasi efort depus.
Cresterea salariului minim impune o povara suplimentara firmelor existente, si asa decapitalizate de criza economica, si descurajeaza initierea de noi afaceri. Cresterea salariului minim este în mod fundamental o masura anti-sociala, lovind exact în populatia saraca: persoane cu nivel redus de instruire (73% din totalul somerilor!), tineri fara experienta, categorii sociale defavorizate sau discriminate.

Din cate întelegem, dumneavoastra si guvernul din care faceti parte aveti drept obiectiv îmbunatatirea conditiilor de viata ale romanilor. În acest caz, este necesara abandonarea masurii cresterii salariului minim si concentrarea pe acele politici care încurajeaza crearea de locuri de munca, investitiile si productivitatea.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

10399 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  inteleg ca scrisoarea (Luni, 8 decembrie 2014, 11:11)

  victor L [utilizator]

  este adresata Presedintiei si Guvernului.
  Atunci de unde formularea din ultimul paragraf?
  "Din cate întelegem, dumneavoastra si guvernul din care faceti parte".
  Si presedintele face parte din guvern?
  Cred ca e o formulare grabita.
   #showComment#showComment
 • -3 (21 voturi)    
  Bancuri, (Luni, 8 decembrie 2014, 11:21)

  scepticu [utilizator]

  Patronatul are un singur interes: PROFITUL.
  Daca lasi salariul minim jos - nu vor avea nici-un interes sa mareasca productivitatea - pentru ca ai sclavi ieftini si tehnologizarea inseamna investitii ( deci cheltuieli).
  Asta-i realitatea economica a romaniei, iar eu personal doresc sa se schimbe.
  Stoparea economiei negre e treaba guvernului ( si nu si-o face), iar cresterea somajului e una din tragediile automatizarii.
   #showComment
 • +7 (9 voturi)    
  Viclenia lui Ponta (Luni, 8 decembrie 2014, 11:31)

  Frank777 [utilizator]

  cresterea salariului minim.
  Ponta creste salariul minim ca sa incaseze taxe de la angajatori ca sa compenseze reducerea CAS.
  Cum zicea Ponta ca dupa reducerea CAS din decembrie angajatorii o sa poata face angajarii !!! acum angajatorii o sa faca concedieri.
  Cresterea salariului minim facut de Ponta este cea mai clara dovada a fatarniciei acestui individ veros si mininos.Jos comunistii PSD !
 • +5 (19 voturi)    
  salariul minim este sub 200 de euro (Luni, 8 decembrie 2014, 11:39)

  jackalphonse [utilizator]

  nu acopera nici macar traiul minim al unei persoane care sta intr o garsoniera proprietate personala.
  domnii de aici vorbesc de cresterea salariului minim de parca ar mai trebui scazut putin. in acelasi timp toata lumea se asteapta la calitate atunci cand lucratorul ordinar cu salariul minim, presteaza.
  cu salariul asta se poate plati caldura si sa mananci paine goala. este asemanator cu Africa ecuatoriala, numai ca aici somajul este ceva mai scazut.
   #showComment#showComment#showComment
 • 0 (4 voturi)    
  da si nu... (Luni, 8 decembrie 2014, 11:40)

  liviu_ [utilizator]

  salariu minim are unele dezavantaje (micsorarea pragului intre meserii... un maturator castiga salariu minim iau unu cu studii superioare cu 100-200 lei mai mult), [une presiune pe umerii angajatorilor etc...
  totusi... are si avantaje: nu mai muncesti ca sa mananci toata viatza ores cu cartofi... se stie ca angajatorii (mai ales cei din tarile unde legea e facultativa -> cum e romania) exploateaza la maxim angajatii...
  munca peste program (neplatita) este la ordinea zilei de exemplu
  cred ca este nevoie de un echilibru intre cele doua.
 • +2 (4 voturi)    
  Nu stiu sigur daca e bine (Luni, 8 decembrie 2014, 12:16)

  Punctul_8 [utilizator]

  Pe aceeasi logica, ar trebui sa inceteze combaterea evaziunii, pentru ca odada cu reducerea evaziunii preturile vor creste. Firmele care nu fac evaziune au preturi mai mari pentru ca platesc si impozite. Evazionistii nu inregistreaza neaparat profituri mai mari, ei doar continua sa existe in piata practicand preturi mai mici in dauna celor corecti care nu isi pot acoperi cheltuielile daca platesc si statului impozitele.

  Prin urmare, salariul minim trebuie sa creasca. Angajatorii profita de acest salariu minim si rezista in piata nu prin performata ci prin salariile de mizerie pe care le dau.
 • -2 (6 voturi)    
  ia mai (Luni, 8 decembrie 2014, 12:16)

  andrei1245 [utilizator]

  lasa ti o

  cu productivitatea asta care e buna numai pentru altii

  nu si pentru voi cei cu salarii grase.

  daca va iau la productivitate ar trebui ca multi dintre voi

  astia care ati semnat scrisoarea sa fiti dati afara si sa lucrati un pic pe salariu minim.

  ca unul care are informatii din piata ca sa zic asa, salariile sint de regula mai mari ca cel minim si se platesc la negru.

  e normal sa se alinieze un pic si taxele la salariul real.

  si doi, cresterea salariului minim a determinat o crestere generala a salariilor .

  inflatia va corela puterea de cumparare daca salariul minim nu e corelat cu productivitatea.

  daca va iau la bani marunti productivitatea calculata de voi poate avea multe valori.
 • 0 (6 voturi)    
  Frumos, dar... (Luni, 8 decembrie 2014, 12:18)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Conform argumentelor patronatului, ar trebui sa fie 0 lei salariul minim, sau sa aduca bani de acasa, pentru o productivitate maxima, nu?
   #showComment
 • +7 (9 voturi)    
  Salariul minim (Luni, 8 decembrie 2014, 12:26)

  Rntmpx [utilizator]

  Ce nu înțeleg oamenii este faptul că niciun patron nu poate fi obligat să plătească un angajat cu o sumă mai mare decât valoarea muncii depuse de acesta. Iar valoarea muncii este stabilită la fel ca valoarea oricărui produs: pe baza cererii și ofertei de pe piață.

  De ani de zile în România forța de muncă depășește cu mult cererea (locurile de muncă). Din această cauză prețul plătit (salariul) este unul foarte mic. Guvernul ar putea să ia măsuri pentru încurajarea creării de noi job-uri, echilibrând astfel piața muncii și având ca efect creșterea salariilor. Dar deh, e mai ușor să aburești lumea crescând salariul minim, de parcă i-ar plăti Ponta din buzunarul lui pe toți angajații.

  Dacă munca unui angajat nu valorează 1000 RON, atunci acel angajat își va pierde jobul sau va lucra la negru, pentru că nimeni nu-l va plăti în pierdere.
   #showComment#showComment
 • -1 (3 voturi)    
  parerea mea (Luni, 8 decembrie 2014, 13:04)

  ernst [utilizator]

  ponderea salariilor in PIB este mult sub media europeana -- zice bnr, confirmand ce stie toata lumea. ceea ce inseamna ca ponderea profiturilor este peste media europeana. trageti singuri concluziile, profesori, antreprenori si academicieni.
   #showComment
 • -1 (1 vot)    
  APROAPE CORECT (Luni, 8 decembrie 2014, 13:15)

  jidanul [utilizator]

  "concentrarea pe acele politici care încurajeaza crearea de locuri de munca, investitiile si productivitatea" este CORECT 100% pentru ca ofera o baza solida a economiei, stabilitate economica, cresterea bazei de impozitare, dezvoltare si cresterea puterii de cumparare. Dar, puterea de cumparare poate sa creasca aplicand simultan doua masuri: cresterea salariului minim si scaderea fiscalitatii, in conditii de sustenabilitate economica. In concluzie, cresterea salariului minim nu este o greseala, daca e facuta cu masura si in mod constant (semestrial sau anual), concomitent cu scaderea fiscalitatii. Spre exemplu, daca pana la sfarsitul acestui exercitiul bugetar al UE am avea un TVA generalizat de 19% si un TVA diferentiat, pt. alimentele de baza, de 9%, ar fi foarte bine. Daca salariul minim pe economie ar ajunge la minim 350 de euro, echivalent lei, ar fi foarte bine. Daca fiscalitatea salariala a angajatului (salariatului) ar scadea la CAS cu 5% si/sau s-ar introduce cota medie de impozitare de 16% si/sau impozitul progresiv, iar ar fi foarte bine. Cam astia ar trebui sa fie parametrii economico-financiari si fiscali ai Romaniei.
 • -1 (3 voturi)    
  ... (Luni, 8 decembrie 2014, 13:16)

  vitan.sandu [utilizator]

  Salariul minim din Romania nu este nici macar 25% din cel din Germania (acum au si ei salariul minim). Productivitatea muncii din Romania este 40-45% fata de Germania. Si atunci? A, da, Romania este o colonie nu m petropola! Dar asta am vrut, nu?
   #showComment
 • +3 (7 voturi)    
  RENUNTATI la SALARIUL MINIM! (Luni, 8 decembrie 2014, 13:46)

  RytMx [utilizator]

  Desi mai greu de intuit la prima vedere, conceptul salariului minim a fost tot initiativa "big fish-ilor", adica a firmelor mari, care astfel le faceau mai grea viata firmelor mici, care nu isi permiteau plata salariului minim pentru angajatii lor.

  De pilda in Germania nu exista salar minim. Daca un angajator vrea sa plateasca 1€/ora, o poate face. Daca va gasi personal sa presteze activitatea respectiva, poate angaja legal. Pe parcurs, tineretul respectiv (sau persoana initial necalificata, dar ulterior calificata la locul de munca) poate fie solicita o crestere salariala, fie se poate muta la o firma care plateste mai bine.

  In Romania salariile sunt mici si fiindca sunt enorm de multi oameni incapabili sa desfasoare o activitate economica creatoare de profit. Si si multi dintre angajatori sunt incapabili sa estimeze corect productivitatea angajatilor lor, respectiv costurile reale ale pierderii celor mai competenti din workforce.

  Iar din punct de vedere economic, cresterea salariului minim nu se concretizeaza prin cresterea nivelului de trai al populatiei, in special cand % de angajati cu salariul minim este ridicat in zone geografice: vor creste imediat preturile produselor de baza, absorband imediat modestele cresteri economice inregistrate. Castiga deci cei cativa care astfel reusesc sa impuna adaosuri comerciale mai mari. In ansamblu insa pierd cu totii, fiindca costurile mai mari de productie (prin salarii mai mari) se reflecta in pretul final al produselor, care astfel ar deveni mai putin competitive.
   #showComment#showComment
 • 0 (2 voturi)    
  salariul minim (Luni, 8 decembrie 2014, 14:51)

  Jupanu1970 [utilizator]

  Cu toate ca nu am dus pina la capat lectura scrisorii , nu ma abtin sa nu fac un comentariu inaltelor minti care au elborat aceasta scrisoare deschisa:
  Domnilor iluminati:
  "Argumentam în primul rand prin considerentul ca „salariul minim” instituie o prohibitie: îi împiedica pe angajatori sa colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fara experienta, în situatia în care productivitatea muncii acestora este inferioara salariului stabilit în mod artificial prin lege. În consecinta, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decat cel determinat de realitatea economica duce la descurajarea cererii de munca (din partea angajatorilor), la cresterea somajului si a economiei subterane."
  - salariul minim nu reflecta experienta de angajare ci este un instrument de combatere a discriminarii si saraciei. In tarile ci o economie foarte dezvoltata cum este si aici in Canada, salariul minim este ..numai in crestere, si este impus de govern. Asta nu inseamna ca cine lucreaza e salariul minim este un nepriceput care trage in jos businessul angajatorului. Este total invers !!!!!!!!!!
  Se vede ca scrisoarea nu este scrisa de cioparlani cu o viziune despre economie NU !
  ...nu am timp acum de discutii dar, briefly, I truly reject that fk..ing letter !
  La munca enoriasilor !
 • -1 (3 voturi)    
  salariul minim (Luni, 8 decembrie 2014, 15:17)

  miaunel [utilizator]

  Cei ce au scris acesta scrisoare sa incerce sa traiasca 2-3 luni cu salariul minim si apoi sa vedem daca le mai arde de scris.
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  Cat de bun este salariul minim? (Luni, 8 decembrie 2014, 21:36)

  bigbrother [utilizator]

  Stiu persoane care lucreaza de ani de zile pe salariu minim pentru ca s-au inteles cu patronii sa le dea restul de bani "la negru". Patronul nu mai plateste impozite la salariul de 2-3000 de lei ci la 7-900 lei. S-ar zice din asta ca ambele parti castiga, dar apar alte probleme:
  Pentru angajat:
  1. Este la mana angajatorului. Acesta poate decide sa-i taie din suma negociata la negru iar angajatul nu are ce face. Stiu caz in care patronul si-a luat casa de sute de mii de euro apoi a taiat din banii angajatilor ca nu avea cu ce sa-i mai plateasca. Cui nu i-a convenit, a fost liber sa plece. Doar unul singur a facut-o.
  2. Este complicitate la frauda. Poate ca nu se realizeaza asta, dar acceptarea de bani la negru este frauda fiscala.
  3. Credite ioc. Excluzand nebunia de acum 6 ani cand se dadea credit doar pentru ca aveam buletine, este necesar sa se faca dovada ca se poate plati un credit.
  2. Pensia infima. Patronul cotizeaza foarte putin la CASS si peste ani de zile, asta se va simti la pensie. Exista pensii private, pilonul 2 sau cum se numeste, dar principala sursa o va reprezenta pentru multi pensia de stat.
  5. Un alt loc de munca. Fie nu se va dori cautarea lui fie la noul loc de munca va intampina aceeasi poveste.

  Angajatorul:
  Pornind de la frauda pe care o face si pe care multi o eludeaza prin diverse mijloace (intrebati contabilii de cate smecherii se fac) este cel mai castigat din povestea asta. Nu lor trebuie sa le plangem de mila, ca vor saraci. Acei 105 de lei in plus nu ii vor face sa renunte la angajati pentru ca in continuare sumele platite ca impozite sunt mult mai mici decat daca ar plati salariul intreg!

  Cred ca problema este mult mai spinoasa decat a avea sau nu salariu minim, acesta fiind doar efectul si nu cauza pentru care merg lucrurile prost in tara asta. Salariul minim nu ar trebui sa fie decat punctul de plecare sub care un salariu nu poate scadea, nicidecum un stil de viata sau o modalitate de a fenta impozitele.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri