In varsta de 37 de ani, absolvent de ASE si cu un masterat in administrarea afacerilor obtinut in 2005 la Scoala Postuniversitara de Afaceri Romano-Americana, Dragos -George Bilteanu este presedintele Consiliului de administratie si Directorul General al SIF Banat Crisana. Este supranumit si "tarul" SIF-urilor , dupa ce acesta a preluat foarte brusc conducerea SIF1 in decembrie 2012 (unde fusese membru in CA din ianuarie 2010), inlocuindu-l pe Ioan Cuzman, care condusese societatea timp de 18 ani. Tatal lui Dragos, Gheorghe Bilteanu este administrator la SIF Muntenia si fondatorul grupului de firme Romenergo. Dragos Bilteanu este casatorit cu cantareata Cristina Rus.

dragos-bilteanuFoto: SIF BANAT CRISANA

Bilteanu, alaturi de Nicolae Mergeani, de la SIF Muntenia, Najib El Lakis, de la SIF Banat-Crisana si de inca alte doua persoane au fost retinuti de procurorii DIICOT, in dosarul privind manipularea pietei de capitalei si delapidarea societatilor de investitii financiare, anunta Mediafax. Surse judiciare au declarat, marti, pentru Mediafax, ca procurorii au emis cinci ordonante de retinere, dupa ce au audiat 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital.

Bilteanu a fost numit in CA odata cu presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila. Dupa numai sapte luni, Ciorcila a demisionat din CA al SIF Banat-Crisana, impreuna cu ex- vicepresedintele bancii, Claudiu Silaghi. Una dintre firmele conduse de Bilteanu, Romenergo, a cumparat 4% din actiunile SIF Banat-Crisana de la Banca Transilvania si cinci subsidiare ale acesteia. Prin aceasta tranzactie, Romenergo a ajuns sa detina 5% din titlurile SIF.

Bilteanu mai detine cladirea Tower Center din Piaţa Victoriei , pe care a preluat-o impreuna cu Ioannis Papalekas printr-o tranzacţie de circa 50 mil. euro

Conducerea SIF Banat Crisana e asigurata, pe langa Bilteanu - Director General, de Stefan Dumitru- Vicepresedinte al Consiliului de administratie, administrator neexecutiv, Ion Stancu- Membru al Consiliului de administratie, administrator neexecutiv, membru al Comitetului de audit, Ali H. Lakis- Membru al Consiliului de administratie, administrator neexecutiv, Adrian Petreanu- Membru al Consiliului de administratie, administrator neexecutiv, Valentin Chiser- Membru al Consiliului de administratie, administrator neexecutiv, membru al Comitetului de audit si Najib El Lakis- Membru al Consiliului de administratie, administrator neexecutiv.

In vazul SIF Muntenia (SIF4), acesta este condus de Marius Pantea din functia de presedinte si de Andrei Diaconu, care detine functia de vice-presedinte.

Ceilalti membri ai consiliului reprezentantilor actionarilor SIF Muntenia sunt Iulian Aursulesei, Gheorghe Balteanu, Sergiu Busila, Emil Cazan, Daniel Florian Miron, Adrian Victor Prodan, Petre Pavel Szel si Vicentiu Octavian Zorzolan.

  • Ce sunt SIF-urile (Societatile de Investitii Financiare)?

Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, fostele firme de stat au fost reorganizate, 55% dintre ele fiind transformate in societati comerciale la care Statul Roman era unic actionar, iar 45 % au devenit regii autonome.

In 1991 s-a dat drumul PPM-ului (Programul de Privatizare in Masa), prin impartirea actiunilor detinute de stat la fiecare societate comerciala. 70 % dintre ele au fost trecute in patrimoniul unei agentii guvernamentale, numita Fondul Proprietatii de Stat, iar 30 % dintre actiuni au fost impartite intre cinci fonduri de proprietate, de asemenea detinute de stat, denumite Fonduri ale Proprietatii Private. Programul national de impartire a acestor actiuni se baza pe asa-numitele cupoane de privatizare pe care le-au primit toti cetatenii romani care aveau o varsta de peste 18 ani.

In a doua faza a programului, populatia si-a depus cupoanele primite gratuit de la stat la FPP-uri, care au fost ulterior transformate in SIF-uri. Asa au devenit 9 milioane de romani actionari la SIF-uri.

E drept, SIF-urile nu erau listate la bursa, astfel incat actiunile nu se puteau tranzactiona pe o piata reglementata. Oamenii le vindeau pe bani marunti, permitand aparitia rechinilor pietei bursiere de mai tarziu. In acele vremuri tulburi s-au imbogatit oameni ca Sorin Ovidiu Vantu si altii ca el.

O alta masura discutabila a fost o prevedere in statutul SIFurilor prin care nici un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din capital. Acest prag facea aproape inexistent controlul de catre micii actionari, permitand administratorilor SIF-urilor si unor actionari din umbra mai influenti sa dispuna dupa propriile interese de activele societatilor. SIF-urile au fost listate la bursa abia in 1999.