Scurte explicatii ale unor masuri anuntate de premierul Ponta. Reducerea TVA la pachetele turistice all-inclusive e considerata o masura foarte buna, tintele de deficit au insa destule necunoscute

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 9 decembrie 2014, 13:37 Economie | Finanţe & Bănci


Victor Ponta
Foto: Agerpres
Marti la pranz, premierul Ponta a iesit public pentru a declara ca ca s-a ajuns la "un acord de principiu" cu troica FMI - Comisia Europeana - Banca Mondiala pentru bugetul pe 2015, acesta urmand sa fie construit in jurul unui deficit bugetar pe cash de 1,83% si de 1,2% din PIB pe ESA. De asemenea, Ponta a mai anuntat ca nu vor fi marite niciun fel de taxe si ca, de la anul, se va produce si scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24% la 9%.

Ultima masura este foarte bine primita de reprezentantii oamenilor de afaceri din turism: "Aceasta reducere la 9% in turism a fost solicitata VEHEMENT de mediul de business. E bine ca a venit, chiar daca cu intarziere de vreo 20 ani", a spus marti pentru HotNews.ro, imediat dupa declaratiile premierului, Dragos Anastasiu, presedintele Grupului Eurolines Romania.

 • Cota redusa din turismul all-inclusiv, o masura buna

In prezent, cota redusa de 9% se aplica doar pentru servicii de cazare si cazare cu mic dejun inclus. Restul serviciilor din turism, inclusiv cele ale agentiilor care comercializeaza produse turistice in Romania, se impoziteaza cu cota integrala de 24%. Aparea chiar o situatie bizara, spun reprezentantii firmelor de turism. "Pretul pachetului care cuprinde si masa este extrem de important in cazul familiilor cu copii. Apare o situatie bizara, pentru ca acelasi preparat are 9% TVA daca este servit la micul dejun si 24% daca este servit la ora pranzului", spun reprezentanti ai unor firme din turism.

Cota de TVA din turismul romanesc, mai ridicata decat in multe tari europene, pune turismul intr-o situatie de necompetitivitate fata de tarile concurente. In Bulgaria, cota aplicata este de  9% inca din din aprilie 2011 daca iti cumperi bilet prin intermediul unei agentii de turism. Grecii, pe langa faptul ca evaziunea fiscala este ridicatam au TVA pentru restaurante la 13% inca din 2009, iar Spania are o cota de 10% atat pentru cazare, cat si pentru serviciile din restaurant

Nici alte tari nu practica cote de TVA comparabile cu Romania: Cipru (9% cazare, 9% restaurant), Italia (10% cazare, 10% restaurant), Franta (10% cazare, 10,58% restaurant), Austria (10% cazare, 10,62% restaurant), Malta (7% cazare, 18% restaurant) , Germania (7% cazare, 19% restaurant), Croatia (13% cazare, 13% restaurant), Cehia (15% cazare, 21% restaurant).

La polul opus sunt Portugalia (6% cazare, 23% restaurant), Ungaria (18,56% cazare, 27% restaurant), Marea Britanie (20% cazare, 20% restaurant), Danemarca (25% cazare, 25% restaurant).


 • Deficitul bugetar- o ecuatie care are inca destule necunoscute. Ca de obicei, oficialii anunta venituri la buget in crestere
Mai intai, o scurta explicatie: Diferenta principala dintre calculul deficitului pe metodologie ESA si cash este ca deficitul pe ESA cuprinde si platile pe care autoritatile le angajeaza, chiar daca banii  sunt achitati mai tarziu. De pilda, daca autoritatile vor sa construiasca o autostrada de 100 de milioane de euro care nu se va termina si nu se va achita integral intr-un singur an, cei 10 milioane vor aparea in deficitul pe ESA, in vreme ce in cel pe cash apar doar sumele (transele din plata autostrazilor) efectiv achitate.

Premierul a anuntat 1,83% deficit pe cash si de 1,2% din PIB pe ESA. Cu alte cuvinte, diferenta dintre cheltuielile de la buget si veniturile incasate sa nu depaseasca 1,83% din PIB pe metodologie cash, respectiv 1,2 din PIB pe ESA. Asta in conditiile in care 2015 se anunta un an cu cheltuieli de natura salariala importante. Problema este cum sa impaci reducerea unor cheltuieli cu majorarea veniturilor bugetare, cata vreme in fiecare an Guvernele au mizat in buget pe incasari supra-estimate si pe cheltuieli subestimate.

Angajamentul Romaniei luat in 2012, de cand cu semnarea Medium Term Objectives- MTO- a fost sa atingem un deficit bugetar structural de 1% din PIB in 2015. Reamintim ca MTO a fost asumat prin Tratatul de Guvernanta Fiscala (compactul fiscal), aprobat in februarie 2012 si semnat de presedinte. Compactul fiscal a fost semnat de 26 de tari din UE, cu exceptia Cehiei si a Marii Britanii. In esenta, compactul fiscal impune regula deficitului bugetar de sub 3% din PIB, a datoriei publice de 60% din PIB, a deficitului structural de 0,5% din PIB pentru tarile cu datorii mai mari de 60% din PIB si de 1% din PIB pentru tarile cu datorii mai mici decat 60% din PIB (cazul Romaniei).

"Am discutat cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene ca aici am avut divergente pe nivelul veniturilor de anul viitor. Dumnealor au spus ca va fi mai redus, noi am spus ca va fi un pic mai mare. In buget am introdus datele pe care le-am agreat impreuna, anume datele dumnealor. Am convenit ca, daca in primul trimestru vom avea venituri excedentare, la fel si in al doilea trimestru, practic in primele sase luni, toate acestea sa le indreptam spre masuri de relaxare fiscala in special in zona TVA. Acolo va fi o decizie politica luata impreuna cu prim-ministrul Romaniei", a spus marti ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, citat de Agerpres.
El a precizat ca in primul trimestru al anului viitor incasarile la buget vor fi de 1-2 miliarde lei.


"In primul trimestru vom avea o crestere a veniturilor cu 1-2 miliarde lei. Toate acestea vor fi directionate catre masuri de relaxare fiscala. Va dau un exemplu. Daca dupa primul trimestru vom vedea ca avem incasari suplimentare de 2 miliarde lei, vom putea, undeva la jumatatea anului, sa luam masura de reducere a TVA cu 2% (2 puncte procentuale - n.r.). Daca vom vedea ca vor fi 4 miliarde in plus, vom merge cu 4% (puncte procentuale - n.r.). Bineinteles, va fi decizia politica, ori pe un anumit sector, ori de la inceputul anului 2016. Excedentul ne va permite sa ne indreptam spre aceasta masura", a precizat ministrul delegat pentru Buget.

Calculele initiale, pe baza estimarilor de crestere economica prognozata si cea potentiala, indicau un deficit necesar pentru atingerea MTO in 2015 de 1,4% din PIB atat pe metodologia ESA, cat si pe cea cash. Insa cresterea economica a fost un pic peste asteptari, iar estimarea Comisiei Europene cu privire la cresterea economica potentiala a fost revizuita usor in jos, ca urmare a investitiilor mici.

"Ca urmare, partea ciclica a deficitului bugetar pentru 2015 s-a ingustat de la 0,4 pp din PIB (deficit efectiv de 1,4% din PIB aferent unui deficit structural de 1% din PIB) la 0,2 pp din PIB (deficit efectiv de 1,2% din PIB aferent unui deficit structural de 1% din PIB). Corespunzator noului deficit necesar de 1,2% din PIB pe standarde ESA, tinta de deficit bugetar pe standarde cash scade la 0,8-0,9% din PIB, avand in vedere mutarea din 2015 in 2014 (conform celei de-a treia rectificari bugetare) a cheltuielilor legate de achitarea unor drepturi de natura salariala castigate in urma hotararilor judecatoresti si de plata unor arierate, masuri care nu degreveaza bugetul anului 2015 intrucat ele au fost deja incluse in executia pe baza de angajamente (ESA) in cea mai mare parte inca din anul 2011. Acele cheltuieli nu pot fi inlocuite in 2015 cu alte cheltuieli care ar afecta si deficitul ESA, ceea ce inseamna ca deficitul pe cash ar trebui sa scada la doar 0,8-0,9% din PIB pentru a avea un deficit ESA de 1,2% din PIB, aferent unui deficit structural de 1% din PIB", a explicat in ZF presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"O ajustare fiscala excesiva poate avea un impact negativ serios asupra cresterii economice. Ceea ce nu scuza insa deciziile bugetare luate intempestiv de guverne mai mult sau mai putin recente, fara o evaluare serioasa a consecintelor. Deficitul pe 2015 va fi si o consecinta a deciziilor luate pana acum nu doar de acum inainte. Pe de alta parte, se discuta prea mult despre deficitul bugetar si prea putin despre calitatea cheltuielilor bugetare si efectul de antrenare pe care il au sau nu in economie. Romania poate sa aiba si deficite de peste 2,5%, dar cu o singura conditie: ca banii sa se duca in proiecte de dezvoltare ale tarii nu in cresteri nesustenabile de salariia si de pensii.", a explicat pentru HotNews.ro si Radu Craciun, economistul sef al celei mai mari banci locale- BCR.

Ramane de vazut de unde se va taia din cheltuieli si ce masuri vor fi luate pentru cresterea incasarilor bugetare pentru a ne atinge tintele de deficit convenite.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7777 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Cuvinte multe, vorbe putine! (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:46)

  LiviuIordache [utilizator]

  Asta vorbeste de bugetul national si aminteste de reducerea TVA la pachetele all-inclusiv, adica vreo 2.345,2 lei pe an (ca vreo 2 hoteluri au all-inclusive), de produsele bio (adica vreo 100.000 de lei pe an, dintre care ciupeste si nevasta-sa ceva, ca are si ea ceva cu bio), de electorata (la care se califica 28 de pensionari, dintre care 27 se lasa dupa primele 2 drumuri, iar unul moare intre timp), numai golanii de 2 bani.
  Nemaivorbind ca face un carcalete fara sens din MTO (1 la suta), ESA (1,2 la suta) si cash (1,83 la suta), le da ca si discutate, gata, victorie, numele tau e guvernul Ponta, dupa care aflam ca 0,3 la suta de la armata il aproba Consiliul european, ca nu stiu ce depinde de veniturile din nu stiu cum.
  Gata, du-te la raliul in coasta de la Scaeni-Boldesti, la kartingul lui fie-tu, nu ne mai umple viata cu figura ta de nord-coreean umflat cu pompa si cu multele cuvinte care ascund, nu spun!
  • -7 (9 voturi)    
   masuri bune a luat PDL-ul (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:53)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui LiviuIordache

   cand a crescut TVA-ul. A impulsionat economia intr-un mod fara precedent.
   • +9 (9 voturi)    
    Da de ce nu a scazut TVA-ul Ponta? (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:07)

    Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    De ce nu a scazut TVA-ul Ponta/PSD? De ce? Daca Boc nu a facut bine inseamna ca a facut gresit.De ce Ponta face gresit cand stie ca e gresit ?E la fel ca Boc si Ponta.
    Si mentinand TVA 24% dupa 2 ani tot impulsioneaza economia Ponta.
    De ce a promis in campania 2012 ca va reveni cu TVA la 19% si nu a facut asa.A mintit.
    Jos COMUNISMUL PSD ! JOS PONTA ! JOS MAFIA PSD !
  • 0 (0 voturi)    
   Foarte bine spus, (Miercuri, 10 decembrie 2014, 17:07)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui LiviuIordache

   minusurile provin de la postacii lui copy.
 • +7 (9 voturi)    
  turismul romanesc are alte nevoi (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:59)

  ciufy [utilizator]

  are nevoie de servicii de calitate... nu TVA-ul era o problema a faptului ca lumea prefera litoralul romanesc in dauna celui romanesc, asta ca sa fac o comparatie intre 2 tari cu acelasi litoral la Marea Neagra... alte discutii cu Grecia, Turcia, etc nu le discutam aici.... Ok, niste hotelieri o sa bage mai multi bani in buzunar, credeti ca o sa reinvesteasca acesti bani suplimentari in servcii mai bune si personal mai instruit?
  • -2 (4 voturi)    
   a, deci nu trebuia sa faca nimic (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:54)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui ciufy

   Ca o sa bage totul in buzunar patronii de hoteluri. Pai si la alimente de ce sa reducem TVA ? Ca sa bage mai multi bani in buzunare producatorii ? Dar de ce sa nu crestem TVA-ul al 50% ? Ca totusi au destul profit hotii tarii. Sa mai ajunga si la stat bani sa facem autostrazi.
   • +1 (1 vot)    
    Prin aceasta masura (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:06)

    doi si-un sfert [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    poate stimuleaza turismul din Bulgaria, Grecia,Turcia caci in Romania oferta all-inclusive e aproape inexistenta.
  • +3 (3 voturi)    
   Turismul romanesc (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:15)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui ciufy

   este o afacere 90% evaziune fiscala.
   10% ca sa nu bata la ochi se raporteaza.
   Daca ceri bon fiscal undeva pe partie la munte ptr ceai sau cafea ,pe litoral pentru sezlong sau bere se prapadesc de ras lucratorii din turism si patronii lor. Se stramba de ras.Si zice : Dai drumu de aici ca sa nu patesti ceva. Asta e turismul romanesc.O imensa evaziune fiscala. Incep acum cu revelioanele si muntele.Sa vedeti aici evaziune.
   Pe litoral toata vara evaziunea este astronomica.
   Acuma le-a mai redus si TVA.Preturile o sa ramana tot alea.Si tot evaziune.Avea Ponta obligatii la cei care i-au finantat campania se vede treaba.
 • -8 (14 voturi)    
  nu credeam (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:06)

  xanti [utilizator]

  Ca o sa faca un buget bun dupa pomenile de anul trecut,
  se pare ca i-a reusit.
  A inchis gura multora care au prevazut un dezastru ,PNL a gresit ca nu a cerut demisia acum e iar pe val si pana in martie PNL isi poate lua gandul de la guvernare.
  Mare greseala din partea lui Johannis ca a avut incredere in Ponta va fi greu de dat jos dupa ce a anuntat ca nu mareste taxele ba dimpotriva unele chiar le scade.
  Sa nu se uite, cei 5,2 milioane care l-au votat nu e interesata de investitii sunt oameni care isi duc traiul de pe o zi pe alta.
  Plagiatorul a reusit sa se reinventeze foarte rapid ,o fi aerul de Dubai.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu ai de ce sa crezi (Marţi, 9 decembrie 2014, 14:47)

   SKLR87 [anonim] i-a raspuns lui xanti

   A reusit mai exact ce ? Accizele sunt la un nivel superior celui la care ar fi trebuit sa fie. Scaderea CAS la angajator e anulata de cresterea salariului minim. Angajatorii cei mai afectati sunt fix cei cu risc ridicat de evaziune fiscala. Puterea de cumparare va fi aceeasi sau va scadea usor. Problema este fix aceeasi: diferenta colosal de mare intre suma de bani ce iese din contul angajatorului si suma care intra in contul angajatului. La care se adauga pierderile pe traseu date de fenomenul coruptiei, pentru ca nu se stie exact ce procent din diferentele acelea "supte" de stat se intorc in economie. Concret, nu a facut nimic.

   PS: are la dispozitie rectificari fara numar, masini de scos OUG-uri pe banda rulanta si un INS care repeta ca un papagal tot ce i se dicteaza.
  • +4 (4 voturi)    
   Care-i logica, (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:09)

   gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   fratele meu, in fraza asta: "Sa nu se uite, cei 5,2 milioane care l-au votat nu e interesata de investitii sunt oameni care isi duc traiul de pe o zi pe alta."

   Tu realizezi ca te contrazici intr-o sigura fraza, si scurta pe desupra.
   • +3 (7 voturi)    
    simplu (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:32)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

    cei 5,2 milioane sunt pensionari,invatatori,functionari,asistati social cam cum credeti ca sunt acestia receptivi la cuvantul "investitii" cand ei voteaza pe 1 kg de malai si 1 litru de ulei.
    Mergeti in Vaslui si intreaba-i pe aia de" investitii" si o sa creada ca e vreo marca de bautura.
    Dupa parerea mea votantii PSD sunt in mare majoritate spalati pe creier de catre antena 3,ei vad numai Pensii,Salarii la stat,Pomeni cu alte cuvinte.
    • +3 (3 voturi)    
     nu e simplu deloc (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:43)

     gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     investiitle se fac si in sanatate, si in educatie, si in adminstratia publica samd.

     Dar, clar, votantii psd sunt spalati pe creier de antena3. Personal cunosc unul.
    • +5 (5 voturi)    
     Nu cred ca a fost votat de 5,2 milioane. (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:03)

     vali47 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     In 2009 Ponta declara ca"au furat mai mult ca noi,dar data viitoare nu se va mai intampla asa".A pierdut Geoana cu diferenta mica,cu toate ca atunci au furat circa 1,5 milioane de voturi,conf.unor spuse din interiorul PSD.Acum au furat 2,5 milioane de voturi.Sa blocat votarea in strainatate,pentru-ca romanii din strainatate au fost bagati pe liste suplimentare in tara ca sa fie voturi pentru Ponta.Primarii cunosteau situatia celor plecati,avand toate datele lor.Multi sunt pe liste de ajutoare sociale,dar asta-i alta hotie care merita discutata.Acum despre hotia lui Ponta.A furat circa 2,5 milioane de voturi si ghinion,a pierdut pentru-ca noi,exasperati de obrazniciile lui,am votat mai multi cu Iohannis.
    • +2 (2 voturi)    
     Fii rational! (Marţi, 9 decembrie 2014, 18:30)

     vali47 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     Garantez ca pentru Ponta nu au votat mai mult de 30% din pensionarii prezenti la vot.Nu fi pornit asa pe pensionari.Nu ei au distrus Romania.Nu ei participa la jaful national promovat si sustinut de Ponta.Inclusiv pensionarii sunt jefuiti de Ponta,nefiindu-le acordate conf,legii indexarile la pensiile de subzistenta.Pentru asta Ponta nu are bani,dar are pentru acte de caritate catre BOR,care nu-i muritor de foame.Si pretinde ca-i roman mandru,ortodox.D-zeu pedepseste trufia!
  • +6 (6 voturi)    
   ? (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:31)

   rochiri [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Omule...Guvernul Romaniei este condus de un "loser"..
   In orice tara normala pleaca de mult..
   Bugetul asta trebuia facut de mult...
   Uita-te la pretul benzinei..de acolo se plateste foarte mult ..sunt 7 eurocenti..pusi ca vrea Ponta...fara nicio noima..
 • +7 (7 voturi)    
  @pontiac... (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:01)

  antonioro [utilizator]

  Cred ca ai baut gaz inainte de a scrie comentariul asta PSD-ist,total rupt de realitate.Daca si plagiatorul asta e pe cal,inseamna ca toti sintem prosti,numai tu esti mai luminat.Pe cine crezi ca mai pacaleste mincinosul asta cronic,dupa ani de minciuni si incompetente pe banda rulanta?Pe cine crede el ca prosteste cu porcariile astea care nu se adreseaza intregii populatii,cui ii pasa ca scade TVA la all inclusive,cu ce ma ajuta asta cind ma duc in piata sa cumpar carne sau oua sau cind ma ustura la buzunar cind bag benzina?Plagiatorul asta crede ca prosteste pe toata lumea micsorind cu citiva firfirici o taxa aberant de mare,TVA-ul,in conditiile in care mai sint alte zeci de taxe uriase de care nu se atinge nimeni.Incompetentul asta nu vede padutea din cauza copacilor-nu TVA-ul la all includive e problema,problema e TVA-ul URIAS la absolut orice,ceea ce conduce,firesc,la evaziune.Plus zecile de taxe si impozite aberante pt care,odata platite,nu primesti nimic in schimb.La astea trebuie umblat,nu la abureli cu all-inclusive.Iar tu,pontiac,ai facut scoala cu femeia de serviciu de zici ca romanii n-au nevoie de investitii pt ca sint prea preocupati de saracia lor?Orice om de bun simt stie ca DOAR investitiile pot scoate tara din saracie,dar deh,voi,liota PSD-ista ati fost interesati sa tineti masele in saracie,dependente de stat,ca sa aveti masa de votanti asigurata.Din nefericire pt voi,nu mai prostiti pe nimeni,in 10 ani nu cred ca mai existati ca partid,sinteti ceva impotriva naturii,o frina. progresului si un etalon al hotziei.In locul tau,mi-ar fi rusine sa deschid gura,nu inteleg cum va puteti privi in oglinda stiind ce minciuni (in care nici macar voi nu credeti)debitati zi de zi.Si da,ai dreptate,Ponta fariseul trebuie sa ramina prim-ministru.Pt ca ar fi pacat ca altul sa plateasca( a se citi luat in furci de popor)pt prostiile,minciunile si incompetentele sale.Iesirea lui prin demisie ar fi prea usoara,let him feel de pain.Si tare o sa-l mai doara!
 • -3 (5 voturi)    
  le cam sta unora in gat (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:49)

  dinpopor [utilizator]

  ca nu au plecat cei de la FMI fara sa accepte cererile Guvernului. Duminica si luni, cand se auzise de cel 0.9% deficit era raiul comentariilor anti Ponta, acusica o cam inghit unii!
 • +6 (6 voturi)    
  Nu Ponta,nu! (Marţi, 9 decembrie 2014, 15:54)

  vali47 [utilizator]

  O nepotica de 2 ani asa spune cand il vede pe Ponta la tv.Nu Ponta,nu.A ajuns Ponta ca doctorul.Sa la spui la copii sa fie cuminti ca uite Ponta premier,etc,etc este la tv si-i vede.Si Ponta este mai tot timpul la tv.cca au ajuns bietii copii sa nu se mai uite nici la desene animate cu Mikey Mouse,ca prea seamana cu Ponta.Pe de alta parte copii de clasa a III-a sunt exasperati de vorbaria fara noima si mistocaria lui Ponta ca au ajuns sa spuna ca abia astepta sa se faca mari sa plece din Romania.Pe noi,cei batrani ne-a exasperat ,dar nu mai avem unde pleca.Nu ramane decat sa-l luam noi pe Ponta cu noi,sa scape cei mici de teroare.anarhie si vorbe goale.Hai Ponta cu noi.Cat te-ai inchinat pe la icoane,sa vedem ce usi ti se vor deschide.Nu uita,D-zeu pedepseste trufia!
 • +1 (1 vot)    
  Medicamente placebo de la "doftorul " Viorel ? (Miercuri, 10 decembrie 2014, 6:43)

  Plagarus [utilizator]

  Cheltuielile pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile se menţin sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent (- 8,1%), dar s-au dublat în cursul lunii octombrie faţă de luna precedentă.

  Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 20,3 miliarde lei, respectiv de 3,1% din PIB, faţă de 22,6 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

  Arieratele bugetului de stat au crescut în perioada de referinţă octombrie 2014, de la 42,5 milioane lei la 43,7 milioane lei !
 • +1 (1 vot)    
  Incoltit cu spatele la zid derbedeul promite !!! (Miercuri, 10 decembrie 2014, 9:29)

  andreesanu [utilizator]

  Povesti nemuritoare ale baronului Miuhausen Ponta !!!
  Toate reclamele va declara cistigatori numai sa intrati in jocul lor;dupa care aflati ca POATE veti cistiga ..........
  asa si Ponta va promite reduceri la pachetele !!!,da ,da el va spune pe un plan subtire -ADIO POMENI !!!,atentie voi botanistii care traiti cu speranta pomenilor PSD te.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by