Referitor la articolul "Ministrul Valcov lamureste misterul bugetului pe 2015: Sumele necesare pentru acoperirea promisiunilor electorale, acoperite prin renuntarea la rezervele aflate la dispozitia ministerului", ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a transmis miercuri redactiei cateva precizari. "Ii asigur pe romani ca nu s-a renuntat la bufferul de siguranta al tarii, adica acei bani care au rolul de "plasa de siguranta" in cazul unei crize majore. Mai mult decat atat, acea rezerva este protejata si in crestere fata de perioada de dinaintea guvernului Ponta. Reamintesc pentru o corecta informare a cititorilor dvs, ca Emil Boc a lasat un buffer de 4,1 mld euro iar in prezent, Romania are un buffer de 9,25 mld euro (plasa de siguranta pentru minim 6-7 luni). Acesti bani nu sunt in pericol si nimeni nu ii va folosi pentru niciun alt interes, decat cel national, in cazul unei crize, pentru plata salariilor si pensiilor romanilor", spune Valcov.

Darius ValcovFoto: Senatul Romaniei

Sumele la care s-a renuntat se refera la micile diferente punctuale dintre estimarile si executia bugetara efectiva pentru fiecare titlu de cheltuieli in parte. Astfel, istoric, in buget, erau intotdeauna estimate cheltuieli mai mari decat se realizau iar acesti bani ramaneau nefolositi, putand fi cheltuiti doar in ultimul trimestru, dupa rectificarea bugetara." S-a renuntat la acest mod de lucru, iar acum calculele se fac cu o foarte mare exactitate. Hotnews face confuzie intre sumele care erau blocate in bugetele ultimilor ani (care pot fi denumite buffer) si rezervele financiare in valuta ale Trezoreriei.

Sumele necesare pentru achitarea masurilor adoptate de catre Guvern in 2014 provin dintr-o crestere a gradului de colectare a veniturilor, din reducerea cheltuielilor de personal proportional cu reducerea CAS la angajator cu 5%, din alocarea rationala si eficienta a cheltuielilor pentru bunuri si servicii, dar si din economii considerabile in ceea ce priveste dobanzi platite de statul roman (anul acesta, pentru prima data Romania s-a imprumutat cu o dobanda mai mica de 3%), mai spune ministrul delegat in precizarile remise HotNews.ro