"Pentru o tara ca Romania o crestere de 2% poate parea buna, daca ne uitam la cresterea din UE, dar pentru noi este o crestere mica, DEPARTE de a ne mentine in programul de convergenta pe care ni l-am propus.", a explicat joi economistul sef al celei mai mari banci locale- BCR. Potrivit lui Craciun, recent fixata tinta pentru adoptarea euro - 2019- este stabilita cu multa superficialitate, fara a se intelege ca aderarea presupune o recuperare intr-un ritm mult mai rapid a decalajelor de dezvoltare. E bine sa ai o economie stabilizata macro, dar nu e suficient. Intrebarea esentiala, crede Radu Craciun este cum generam cresterea. Chiar si fara FMI, imaginea Romaniei va ramane foarte buna, mai spune economistul sef al BCR."La nivelul analistilor straini care se uita la 7-8 parametri, ei vor continua sa spuna ca suntem o tara in care merita sa se investeasca. De ce ne imprumutam asa de mult? Dincolo de titlurile triumfaliste gen: Romania a reusit sa se imprumute la dobanzi foarte mici", ar trebui sa ne intrebam PENTRU CE s-a imprumutat Romania? La ce am folosit acei bani?", arata Craciun.

Radu CraciunFoto: Agerpres

IDaca cresterea economica din UE e foarte scazuta,nu are cum sa te ajute pe exporturi iar nici cresterea ta nu are cum sa fie ridicata.Or, devine esential ca Statul sa stimuleze cererea, iar problema investitiilor ar trebui sa fie prioritatea zero. Din pacate, noi venim deja cu un handicap cu deciziile care s-au luat in anui electoral, iar 2016 va fi iar un an electoral. Noi avem nevoie de o politica consecventa pe mai multi ani. Putem defila cat vrem cu o inflatie foarte scazuta dar asta poate fi si un motiv de ingrijorare, fiind o consecinta lipsei cererii din piata", crede economistul sef al BCR.

Pentru 2015 anticipam o crestere mediocra in zona lui 2%, inflatie scazuta bazata pe lipsa cererii. Tabloul macroeconomic e stabil, aratam bine, ne putem lauda cu un grad de indatorare scazut, curs stabil,inflatie mica, dar lipseste dinamica. Lipseste viteza de schimbare, elemente cheie pentru a micsora decalajul fata de celelalte tari. Altfel vom ramane inghetati intr-o poza usor roz, dar tot inghetati. Asta e ceea ce ar trebui sa devina un obiectiv: cum generam cresterea, cum micsoram diferenta fata de restul? Anul 2015 nu va fi prea grozav, desi repet, toate echilibrele raman, conchide economistul citat.

Declaratiile au fost facute cu ocazia prezentarii rezultatelor unei analize facute de BCR Cercetare, in care au fost identificate cateva domenii prioritare pentru Romania - lipsa unei retele de autostrazi, subdezvoltarea mediului rural si infrastructura portuara.

  • Romania isi valorifica din ce in ce mai bine pozitia geografica, in pofida dezvoltarii modeste a retelei rutiere. Ne asteptam pana in 2030 la investitii de pana la 24 miliarde de euro pentru constructia a 480 km de autostrazi si 2.400 km de drumuri expres.
  • Portul Constanta a devenit cel mai mare port de cereale din Europa, anticipand viitoarea pozitionare a Romaniei in acest sector economic.
  • Obiectivul de a transforma Romania intr-o tara independenta energetic va declansa investitii semnificative atat in sectorul energiei traditionale (rezervele de gaze naturale din Marea Neagra), cat si in productia de energie nucleara.
  • Planul National de Dezvoltare Rurala, incepand cu 2015, vizeaza  cresterea productivitatii in agricultura (in prezent 50% din media UE) prin incurajarea exploatarilor agricole de dimensiuni medii, ceea ce va permite diversificarea extinsa a culturilor si a exportului de produse alimentare prelucrate
  • Sectorul IT/telecomunicatii isi va pastra dinamica pozitiva datorita educatiei universitare de calitate in domeniul IT, cererea de specialisti IT fiind dubla fata de numarul anual de absolventi.

Aceste prioritati se suprapun peste cele identificate de BCR in cadrul intalnirilor avute cu aproape 1.000 de antreprenori locali din principalele 7 orase ale tarii:

  • Cluj - "Ai carte, ai parte!" Dublarea numarului de studenti odata cu crearea unor centre de practica
  • Iasi - "Adio Dorel!" - Educatie, agricultura si IT, dar mai ales schimbarea mentalitatii ca investitiile vor veni fara niciun efort din partea autoritatilor locale
  • Timisoara - "Smart & Green City!" Dezvoltarea infrastructurii IT si dezvoltarea urbana ecologica pentru a mentine specialistii in Romania
  • Brasov - "Meseria - bratara de aur" - Educatia, turismul si dezvoltarea unei noi generatii de antreprenori
  • Sibiu - "Inapoi la scoala bine facuta" - Investitiile in scolile profesionale si reforma sistemului de educatie la nivel de profesori
  • Pitesti - "Dezvoltarea clusterului auto" - Dezvoltarea clusterului auto prin educatie si cercetare
  • Constanta - "Bursa regionala de cereale!" - Crearea unui cluster nevigabil pentru agricultura si a unui cluster industrial pentru energie eoliana