Omul de afaceri Ioan Micula a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, ca, prin sechestru, nu este interesat sa obtina actiuni detinute de statul roman la Petrom, ci sa-si recupereze banii pe care statul i-i datoreaza, el reclamand faptul ca a incercat sa discute inclusiv cu ministrul Finantelor Ioana Petrescu situatia, insa aceasta l-a ignorat.

"Noi incercam sa recuperam banii , pe noi nu ne intereseaza actiunile. Noi vrem sa recuperam banii, ca sa putem sa facem fata cheltuielilor pe care le avem. Nu ne intereseaza pe noi actiunile. Actiunea de executare se poate face si in Romania si in Statele Unite sau si in alta parte pentru ca aceasta decizie este executabila in 140 de tari. Noi nu am vrut sa facem chestia asta, pentru ca in Romania costurile executarii sunt mult mai mari. Am incercat sa gasim o cale amiabila sa ne intelegm cu dansii, dar nu-i intereseaza", a declarat, pentru HotNews, Ioan Micula.

In context, el a aratat ca inca de anul treut, de cand Curtea de Arbitraj de la Washington a dat dreptate oamenilor de afaceri Ioan si Viorel Micula, ei au incercat sa recupereze amiabil de la Ministerul Finantelor banii, insa institutia le-a spus ca nu dispune de fondurile pentru a face plata.

"Noi am anuntat statul roman incepand de anul trecut, din decembrie, si ne-au spus ca n-au bani. Decizia e deja de un an de zile, ne amana tot timpul", a afirmat Micula.

"Cei de la Ministerul Finantelor nici nu discuta cu noi, ei nu discuta cu nimeni. Am incercat sa vorbim cu ministra, nu discuta cu noi. Inclusiv Ambasada Suediei a contactat sa explice problema locurilor de munca, au fost ambasadori din mai multe tari la fabricile noastre, au vazut aceste investitii; s-au minunat si dansii cum am reusit in mediul rural sa cream atatea locuri de munca si nu am gasit bunavointa din partea autoritatilor. Autoritatile romanesti efectiv distrug locurile de munca din Romania", a mai acuzat el.

Pe de alta parte, Ioan Micula se plange ca Ministerul Finantelor a executat conturile companiilor sale, pentru recuperarea unor taxe, desi, sustine el, piata neagra a alcoolului din Romania este cea care a ridicat nivelul evaziunii fiscale, fara sa fie combatuta de statul roman.

"Ba, mai mult, intre timp, ne-au executat conturile cand Romania e o piata neagra la alcool. Iar noi, ca agenti economici, nu mai avem nicio sansa sa traim in conditiile acestea. Doamna ministru sustine ca face studii de impact, dar nu stie ce face. Nu se poate ca un ministru specializat pe evaziune sa nu inteleaga evaziunea asta imensa din Romania. Nu intelegem de ce nu e capabila sa dea cifre complete", a sustinut Ioan Micula.

Fratii Ioan si Viorel Micula, patronii European Drinks, care au de recuperat 82 de milioane de euro de la statul roman, dupa o decizie a curtii de arbitraj de la Washington, au instituit sechestru pe actiunile statului la Petrom, relateaza Romania Libera care citeaza Mediafax. Fratii Micula au castigat, in urma cu un an, la Curtea de Arbitraj de la Washington, procesul intentat statului roman si trebuie sa primeasca circa 376 milioane lei, plus penalitati. Ministerulul Finantelor doreste sa compenseze aceasta suma cu datoriile firmei la buget.