"Nivelul accizelor trebuie discutat pentru fiecare produs in parte. ¬Trebuie sa avem o politica fiscal-bugetara si nu una bugetar-fiscala ", a declarat luni Darius Valcov, propus pentru sefia Ministerului Finantelor, la audierile din comisiile de specialitate din Parlament. El a mai spus ca se va incerca extinderea programului Prima Casa si Prima Masina. HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile ministrului propus la Finante.

Darius Valcov la audieriFoto: Hotnews

Principalele declaratii ale lui Darius Valcov:

 • Trebuie sa avem o politica fiscal-bugetara si nu una bugetar-fiscala. Dorim sa incepem dezbaterea asupra Codului Fiscal si a celui de procedura fiscala pe care sa le rescriem impreuna. 
 • Daca vom avea excedent, vom constitui din el un buffer pe care sa il directionam spre masuri de relaxare fiscala
 • Cred foarte mult in masurile de relaxare fiscala si ca prin relaxare putem aduce bani mai multi la buget
 • Trebuie incluse reguli privind modalitatea de taxare in privinta resurselor naturale. Vom veni cu o lege pana la inceputul sesiunii viitoare pe care speram sa o putem dezbate.
 • Nivelul accizelor trebuie discutat pentru fiecare produs in parte.
 • O deviza aplicata de mine va fi toleranta zero pentru evaziune fiscala.
 • Dorim sa infiintam o banca de dezvoltare. O s-o facem mai degraba prin Eximbank decat prin CEC pentru ca ne-ar fi mai usor. Vom largi programul Prima Casa si Prima Masina, fara sa fie in mod necesar nevoie sa fie prima casa si respectiv prima masina
 • Tintim reducerea TVA global. Daca vom strange doua miliarde excedent bugetar, ne vom permite sa reducem TVA cu 2%. Daca vom strange 3 miliarde, vom reduce cu 3%
 • La 15 octombrie 2015 Legea Bugetului va intra in Parlament fie cu bugetul anual, fie cu bugetele anuale

Vom infiinta normative de cost pentru bunuri si servicii. In Italia prin asemenea masuri, Italia a adus 1,5 miliarde de lei suplimentar la buget

Intrebari ale membrilor comisiilor:

Andreea Paul: Care este principala autocritica a Dvs si principalul atribut pentru care va auto-felicitati? Dvs ghidonati bugetul tarii. Daca PIB isi incetineste ritmul de crestere din 2013 pana in prezent si continua sa incetineasca, cum se vor crea locuri de munca si cum veti recupera decalajele fata de Vest? Daca la PIB incetinim, la evaziunea fiscala batem pasul pe loc. Cum croim o colecatre si mai mica la PIB? . Cand vom avea TVA redus? Cand vom avea un Cod Fiscal integral rescris? Cand vom avea un sistem nou al redeventelor? In ce stadiu este viitoarea banca de dezvoltare?

Eugen Nicolaescu:O lege a holdingului va ajuta sau nu economia romaneasca?

Gheorghe Ialomitianu: De ce mai adunam bani de la agentii economici daca dupa aceea ii blocam ca pe urma sa taiem? Ultima rectificare nu a fost pozitiva, v-a taxat pentru asta si Consiliul Fiscal. Nu au fst incasari suplimentare din economie. Ati avut o pilitica fiscala gresita. FMI si CE nu au incredere in sumele trecute in buget. Ce parere aveti despre Consiliul Fiscal?

Darius Valcov:

 • Imi reprosez ca nu am reusit sa negociez cu FMI reducerea TVA, dar ma felicit ca am reusit sa negociez cu acelasi Fond obtinerea unui deficit bun pentru Romania. Sustin un TVA redus cu 4-5 pp. Imi doresc sa o facem.
 • Codul Fiscal va fi introdus in Parament prin 15 martie. 
 • Cand vom ajunge la mai putin de 100 de taxe parafiscale? Vom analiza fiecare din aceste taxe, dar stiti foarte bine ca o mare parte dintre acestea nu pot fi inaturate. Imi dau demisia daca la sfarsitul anului nu se realizeaza veniturile prevazute. 
 • Sustin legea insoventei persoanelor fizice a d-nei deputat Birchall si speram sa punem expertiza noastra in sprijinul acestui proiect. 
 • Ma consult deseori cu dl Ionut Dumitru, opinia mea despre CF este foarte buna. Nu ma supar cand ne critica, daca o face constructiv. Vom vedea cine are in final dreptate. 
 • Va provoc sa facem un pariu: eu spun ca voi mari veniturile la buget. Dvs probabil spuneti ca dimpotriva, ele vor scadea, caz in care imi dau demisia! Cred foarte mult in alocarea banilor catre primarii, fara sa mai fie nevoie de Consiliul Judetean.
 • Cum cresc veniturile? Cred ca propunerea noastra cu Loteria va fi una din metode. Cred foarte mult intr-un mediu legislativ corect si intr-o informare corecta a agentilor economici. Nici eu nu cred in alocarea trimestriala. Cred ca putem si suntem si capabil sa prezentam bugete multianuale. Trebuie sa lasam ANAF sa isi continue drumul inceput, si sa urgentam  masurile de combatere a evaziunii fiscale. Drumul e bun, viteza e gresita.
 • In ceea ce priveste arieratele, trebuie sa ne indreptam atentia catre companiile de stat, sa vedem daca este nevoie de majorare de capital, sustinerea unora pentru a deveni competitive sau daca vom opta pentru privatizare ori lichidare
 • Contez foarte mult pe un management profesionist, care trebuie facut nu numai cu ajutorul ministerului de resort, dar si cu ajutorul Ministerului Finantelor, pentru ca exista locuri in care aceste companii ar putea, cu un ajutor minim din partea statului si actionarului principal, sa intre pe piata si sa se dezvolte. Sunt cateva institute care nu pot sa atraga fonduri europene, care nu pot intra pe piata licitatiilor pentru ca au niste datorii pe care nu le pot acoperi la stat. Ori luam decizia si mergem pe restructurare, pana la insolventa, ori mergem pe privatizare, ori haideti sa le ajutam sa le dezvoltam
 • Noi trebuie sa avem urechi care sa asculte aceste solutii si sa le punem in practica. Eu nu sunt de acord cu aceste stari de incertitudine si cred ca le vom rezolva (...) intr-o perioada de timp normala, acceptabila, undeva la 6-8 luni. Pana in iunie veti avea o lista a tuturor companiilor cu care Ministerul Finantelor se va intalni alaturi de ministerele de resort si veti avea o decizie sau o propunere de decizie inaintata Guvernului pentru fiecare dintre aceste companii

Forma celor doua coduri pe care o vom definitiva (...) mi-as dori sa cuprinda urmatorii cinci ani de zile. As vrea ca acest acord, acest pact fiscal, sa fie unul valabil pe cinci ani de zile si de aceea am nevoie atat de sprijinul dumneavoastra politic, cat si de sprijinul mediului de afaceri, a afirmat Valcov.

Ministrul delegat pentru Buget a mai spus ca, in perioada 15 mai -15 iulie, vor incepe discutii cu partenerii sociali pentru un plan de salarizare pentru doi ani de zile, 2016 si 2017.