Rusia a luat in noaptea de luni spre marti cea mai spectaculoasa decizie de pana acum pentru a salva rubla si pentru a mai atenua criza monedei nationale care amenință economia in cadere, scrie Bloomberg. Banca centrala a marit rata dobanzii cheie la 17% de la 10,5%. Este cea mai mare crestere a ratei dobanzii intr-o singura zi, din 1998, scrie Bloomberg.

"Decizia bancii centrale vizeaza limitarea deprecierii considerabile a rublei", a declarat un purtator de cuvant al bancii, potrivit AFP.

Intre timp,rubla a cunoscuto depreciere rapida luni, pierzand 10% din valoarea sa, cu trei zile inaintea unui discurs foarte asteptat al presedintelui Vladimir Putin.

Rubla a atins un minim record: moneda euro a ajuns la 80.09 ruble, fata de 72.81 ruble cu o noapte inainte si dolarul la 64.23 ruble, fata de 58.18 ruble in ziua anterioara.

In cadere libera de cateva saptamani, moneda rusa a cunoscut luni una dintre zilele sale cele mai negre de dupa 1998.

Sanctiunile occidentale legate de criza ucraineana si scaderea preturilor de petrol au facut ca rubla sa piarda de la inceputul anului 42% din valoarea sa in raport cu euro si 49% in raport cu dolarul.

Prin cresterea ratei la 17%, de trei ori nivelul inregistrat la inceputul anului (5,5%), Banca centrala a Rusiei spera sa opreasca deprecierea rublei si sa tina in frau inflatia rezultata, cu riscul de a afecta o economie aflata deja in pragul recesiunii prin credite mai costisitoare.

Banca centrala intervine practic in fiecare zi de la inceputul lunii pentru a sustine rubla, cheltuilind 5,9 miliarde de dolari, fara succes.

Preturile la petrol tranzactionate pe bursa de la New York au scazut din nou luni cu 1,90 de dolari pe baril coborand la 55.91 dolari/ baril, un minim care nu s-a mai inregistrat din mai 2009, in urma declaratiilor Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ca nu vor reduce extractia de titei, potrivit AFP.

Probleme bugetare

"Daca intram intr-o spirala unde exista impresia ca totul merge rau si ca economia se prabuseste, nicio actiune a bancii centrale nu va stabiliza situatia", a afirmat, intr-un editorial publicat de cotidianul de afaceri Vedomosti, Maxim Buiev, profesor la Facultatea de Economie a universitatii Europene din Sankt Petersburg.

"Guvernul trebuie sa propuna un plan clar de reforme", a adaugat acesta.

Presiunea se intareste asupra lui Vladimir Putin, care va sustine joi marea sa conferinta anuala de presa. Presedintele beneficiaza de o popularitate record dupa anexarea Crimeii dar populatia se arata din ce in ce mai pesimista asupra evolutiei nivelului de viata.

Pentru a sustine economia, Putin a anuntat un moratoriu fiscal de doi ani pentru intreprinderile nou create si o amnistie pentru capitalurile care revin in Rusia.