In toamna acestui an (trimestrul al III-lea), numarul mediu de pensionari a fost de 5,35 milioane de romani, in scadere cu 63.000 fata de acelasi trimestru al anului precedent si mai putin 7.000 fata de trimestrul al doilea din acest an, a transmis marti Statistica. Potrivit calculelor Statisticii, pensia medie lunara a fost in toamna acestui an de 847 lei, mai mare cu 4,8% fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 0,1% fata de trimestrul al doilea din 2014. Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 845 lei in trimestrul III 2014, cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (677 lei in judetul Giurgiu fata de 1068 lei in Municipiul Bucuresti).

motiveFoto: Hotnews

Din totalul pensionarilor, unul din cinci isi continua activitatea profesionala, potrivit unei cercetari a INS, intitulata "Tranzitia de la munca la pensionare". Majoritatea covarsitoare a pensionarilor ocupati lucrau in agricultura (97,0% dintre acestia) ca ucrator pe cont propriu sau lucrator familial neremunerat. Evident ca motivul pentru care au preferat sa lucreze in continuare este pentru a asigura venituri suficiente gospodariei din care fac parte. Aproape doua cincimi (38,1%) dintre pensionarii care isi incetasera activitatea au preferat sa inceteze lucrul odata cu indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei.

  • Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (73,2%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale. Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii "anticipata si anticipata partial" au reprezentat 2,2%.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in trimestrul III 2014, a fost de 489,1 mii persoane, din care:

  • 374,9 mii persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 8,0% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;
  • 114,2 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 22,6% din totalul acestora.

"Majoritatea populatiei care imbatraneste inregistreaza rate de activitate in scadere. In 2013, rata de activitatea pentru persoanele din categoria de varsta 55-64 era de numai 50,1 % in comparatie cu media nationala de circa 41,5%.Aceste rate sunt cu circa 10% sub media UE pentru aceleasi categorii, discrepantele mentinandu-se in linii mari pentru toate categoriile de varsta. In plus, daca la nivel european se inregistreaza o crestere a ratei de activitate atat pentru femei cat si pentru barbati, in Romania aceste rate au inregistrat scaderi in perioada 2008-2011. Doar incepand cu 2012 s-au inregistrat cresteri.

O astfel de evolutie pune o presiune enorma asupra sistemului national de protectie sociala si necesita masuri consistente de promovare a imbatranirii active si de implicare a cetatenilor varstnici in piata muncii, dar si de a incuraja a si stimula participarea tineretului la piata muncii", se mai arata in lucrarea "Trecerea de la munca la pensionare"