Prof. Vasile Ghetau: Numarul si structura pe sexe si varste a populatiei  rezidente a tarii la recensamantul din octombrie 2011 sunt realiste si releva  o buna coerenta  cu  toate informatiile existente asupra populatiei, miscarii naturale si migratiei externe

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 18 decembrie 2014, 22:13 Economie | Finanţe & Bănci


Vasile Ghetau
Foto: ipid.ro
In urma aparitiei articolului "Vasile Ghetau: Am rezerve cu privire la structura pe sexe si grupe a populatiei rezidente. Unica solutie pentru Statistica-infiintarea Registrului romanilor cu rezidenta in strainatate, dupa modelul spaniol sau italian", profesorul Ghetau ne-a transmis un punct de vedere pe care il publicam integral mai jos.

"Doresc sa fac patru precizari in legatura cu problemele determinarii populatiei cu resedinta in tara si datele Institutului National de Statistica asupra   populatiei tarii:
1.    Numarul si structura pe sexe si varste a populatiei  rezidente a tarii la recensamantul din octombrie 2011 sunt realiste si releva  o buna coerenta  cu  toate informatiile existente asupra populatiei, miscarii naturale si migratiei externe.  Dificultatile determinarii populatiei rezidente pentru anii de dupa recensamant sunt inerente in contextul unei masive migratii a romanilor in spatiul comunitar,  dupa eliminarea  tuturor barierelor de circulatie si stabiilire a resedintei .

2.    Romanii care isi stabilesc resedinta in alte tari nu au obligatia de a comunica autoritatilor  din Romania  aceste schimbari de resedinta si nu exista deci un instrument statistic NATIONAL  care sa contina date statistice asupra migrantilor cu stabilirea de resedinta in alte tari. Nu toate tarile din UE au sisteme fiabile de inregistrare statistica a numarului de romani care isi stabilesc resedinta  in tarile respective pentru o perioada de cel putin 12 luni. In felul acesta, Institutul National de Statistica este obligat sa utilizeze toate informatiile statistice din celelalte tari ale UE, de la Eurostat si sa  conceapa si sa  aplice unele modele econometrice pentru estimarea emigrantilor acolo unde nu exista o alta sursa.  In mod inevitabil aceste estimatii isi pot pune amprenta pe structura pe sexe si varste a populatiei rezidente.  Astfel de situatii intalnim si in celelalte tari ale UE.  Mobilitatea populatiei este in crestere si sistemele  de inregistrare statistica nu asigura informatii complete, inclusiv pentru ca exista reticenta si rezerve ale populatiei fata de recensaminte si inregistrarea migratiei.

3.    Proiectul finalizat si prezentat de INS asupra determinarii numarului populatiei cu domiciliu in tara si structurilor demografice ale acestei populatii este o etapa  majora in ameliorarea statisticilor demografice in Romania, inclusiv in cunoasterea mai completa a datelor asupra populatiei rezidente.

4.    Solutia inregistrarii statistice a migratiei a externe cu schimbare de resedinta  este crearea Registrului Romanilor cu Resedinta in Strainatate (RRRS). Dupa modelul altor tari cu migratie masiva. Este un proiect dificil, complex si costisitor dar singurul capabil sa ofere informatii statistice detaliate asupra migratiei romanilor si, implicit,  sa asigure determinarea unor statistici exacte  asupra populatiei tarii.  Institutul National de Statistica  are competentele necesare pentru exploatarea satistica a RRRS si pentru plasarea  informatiilor saupra migratiei  in  sistemul national de statistici asupra populatiei tarii.  Situatia demografica grava a tarii reclama imperios astfel de instrumente si date satistice. 
Prof. Vasile Ghetau"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

945 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Populatia rezidenta a Romaniei (Vineri, 19 decembrie 2014, 10:06)

  Speranta2014 [utilizator]

  Multumesc domnului Dan Popa pentru publicarea integrala a opiniilor pe care le-am trimis redactiei dupa articolul publicat de Domnia Sa ieri, 18 decembrie a.c.
  Cititorul are acum un cadru mai complet de reflectie si intelegere a problemelor populatiei tarii.

  Cu stima,

  Prof. Vasile Ghetau


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by