Sumele aferente impozitelor, taxelor, contributiilor si altor obligatii catre bugetul consolidat general, cu scadenta la finele anului 2014, se achita de persoanele juridice si fizice prin virament astfel incat sumele respective sa fie incasate in contul curent general al Trezoreriei Statului pana la data de 31 decembrie 2014, se arata in Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1780/2014, publicat luni sera in Monitorul Oficial. Documentul, care aproba normele metodologice pentru incheierea exercitiului bugetar al anului 2014, mai arata ca eventualele sume incasate in perioada 30-31 decembrie 2014, se vireaza in conturile corespunzatoare de venituri bugetare in data de 5 ianuarie 2015 si reprezinta venituri ale bugetelor care se cuvin pe anul 2014. In ordinele de plata catre Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se va inscrie 31.12.2014, se mai precizeaza in document.

  • Unitatile Trezoreriei Statului vor elibera institutiilor publice cu conturi deschise la acestea extrase de cont cu operatiunile efectuate pana la data de 31 decembrie 2014 si vor solicita acestora confirmarea scrisa a concordantei soldurilor conturilor de credite bugetare deschise si repartizate, de cheltuieli bugetare si de disponibilitati cu cele din evidenta proprie, pana la data de 9 ianuarie 2015.
  • In cazul in care nu se respecta acest termen, unitatile Trezoreriei Statului nu vor efectua plati din conturile institutiilor publice respective.
  • Institutiile publice au obligatia ca in primele 5 zile lucratoare ale lunii ianuarie a anului 2015 sa confirme unitatilor Trezoreriei Statului la care au conturile deschise soldurile conturilor de credite bugetare deschise si repartizate, de cheltuieli bugetare si de disponibilitati.
  • Eventualele diferente intre soldurile conturilor din contabilitatea institutiilor publice si cea a unitatilor Trezoreriei Statului vor fi clarificate operativ, fiind interzisa incheierea executiei bugetare, la finele anului 2014, cu diferente.
  • Cererile pentru deschiderea creditelor bugetare din bugetul local aferente lunii ianuarie 2015 pot fi prezentate unitatilor Trezoreriei Statului incepand cu data de 29 decembrie 2014 inclusiv. (Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)