E greu sa te desparti de un ban pe care l-ai cunoscut. Unii romani socotesc inca in milioane de lei, la noua ani de la denominare, nostalgici la gandul ca au fost candva milionari. Nemtii sunt si ei atasati de banul lor vechi, de valoarea si simbolismul marcii germane. La 13 ani de la introducerea monedei europene, Banca Federala a Germaniei se confrunta cu masive cantitati de marci germane, care se vor a fi preschimbate in Euro. Insa nu in totalitate: 6,1 miliarde DM in bancnote si 6,8 miliarde in monede ar mai fi in circulatie sau „sub saltea“, conform informatiilor Bundesbank. Unii dintre acesti bani scosi din uz s-ar afla in strainatate, chiar si in Europa de Est.

Bancnota de 100 DMFoto: www.bundesbank.de

Din ianuarie pana in noiembrie 2014, au avut loc 188.000 de tranzactii de preschimbare a marcilor germane in euro, in medie 542 DM de tranzactie. Astfel, au fost retrase din circulatie 101,9 milioane de marci in bancnote si mai ales in monezi, fiind inlocuite cu 52,1 milioane de euro (la paritatea 1 € = 1,95583 DM). Vestea buna este ca atat bancnotele, cat si monedele marcii germane pot fi schimbate fara comision si nelimitat in timp, la toate filialele din Germania ale Bundesbank. Este cazul si altor devize nationale, insa nu al tuturor.

De exemplu in Grecia, din 2012 drahmele n-au mai putut fi schimbate in Euro. La fel s-a intamplat si in Franta, cand dupa zece ani de la intrarea in circulatie a monedei europene, francul francez a murit. In Spania, peseta nu va mai fi preschimbata la banca din 2020, iar in Portugalia, in februarie 2022 vor suna clopotele si pentru escudo. Pentru paritatile si termenele de preschimbare a monedelor din zona Euro, Banca Nationala a Romaniei a intocmit un tabel.

Marca germana se intoarce in banci. Un purtator de cuvant al Bundesbank a declarat ca „cifrele arata ca o mare cantitate de D-Mark a fost returnata“. Cu toate acestea, dupa calculele Bancii Federale a Germaniei, cca 12,9 miliarde DM (valorand cca 6,6 miliarde Euro) s-ar afla inca in posesie privata. Un calcul arata ca, la o populatie de cca 81 milioane de cetateni, cat are Germania, revin 160 DM pe cap de locuitor.

Desigur ca rezervele nu se impart in mod egal, caci nu fiecare mai are marci. Insa unii mai au chiar gramezi. Sunt bani uitati prin cotloane sau ascunsi bine. Sunt bani pastrati din ratiuni nostalgice, dar si de teama ca Euro s-ar putea dovedi instabil si moneda nationala va reveni candva.

Conform unui sondaj Emnid comandat de Postbank, majoritatea oamenilor ar avea „motive sentimentale“ de a nu se desparti de vechii bani. 74% dintre respondenti ii pastreaza ca „amintire“, 24% ca „investitie“, iar 2% pur si simplu au uitat sa-i schimbe la banca. Certitudini in aceasta privinta nu are Bundesbank, care declara: „Putem doar sa facem presupuneri. Desigur ca atat motivatia de colectionar, cat si uitarea sau pierderea din vedere a marcilor germane, depuse undeva, joaca un rol important”.

Astfel, mereu ar aparea cantitati importante de marci descoperite din intamplare: niste mostenitori ar fi descoperit multi bani-gheata in magazia de carbuni a unui imobil vechi, pe care l-au mostenit. Alta comoara in D-Mark ar fi fost gasita cu prilejul renovarii unei bai, cand a fost scoasa cada. Greu se recupereaza monezile de cupiura foarte mica, mai ales pfennig-ii, care fie ca n-au fost dusi la banca deoarece nu merita efortul, fie sunt „iremediabil pierduti”.

In timp ce Bundesbank face eforturi sa recupereze banul scos din uz, se observa insa si un contra-curent, care are de-a face cu noul val politic de sorginte nationalista si anti-Euro ce a luat avant in Germania, incepand cu 2013. Este vorba de propaganda partidului Alternativa pentru Germania (AfD). Fondat in februarie 2013 la Berlin, AfD a reusit sa intre in Parlamentul European si sa-si trimita reprezentanti in trei parlamente de land (Brandenburg, Saxonia si Turingia). Ca „Partid anti-Euro”, AfD speculeaza in spirit populist nostalgii.

Pe site-ul afiliat afd-gold.de se vand nu doar becuri de iluminat traditionale (ca protest la interzicerea acestora de catre UE), ci si marci germane. Moneda memoriala de 1 DM in aur, cu o greutate de 12 grame si puritate 999,9/1000 e un produs care s-a vandut ca painea calda. „Aceasta moneda a fost scoasa ca prima moneda de aur a Republicii Federale Germania, la comanda Bundesbank, exclusiv in anul 2001, cu prilejul despartirii de marca germana” se precizeaza in descrierea produsului cu un „tiraj” de 1 milion de exemplare. Momentan, in magazinul online al propagandistilor anti-euro produsul e indisponibil, caci stocul a fost epuizat.