In luna noiembrie 2014, comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale din Romania au scazut pe total cu 0,1%, a anuntat marti Statistica. Scaderi de preturi s-au inregistrat atat pe piata interna (-0,2%), cat si pe piata externa (-0,1%). Fata de luna noiembrie 2013, preturile productiei industriale pe total au scazut cu 0,2%, preturile pe piata interna au crescut cu 0,6%, iar cele pe piata externa au scazut cu 1,5%.

Comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+0,3%) si industria bunurilor de uz curent (+0,1%). Scaderi de preturi s-au constatat in industria energetica (-0,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,3%).

In luna noiembrie 2014, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ in industria bunurilor de uz curent cu 1,2%, industria bunurilor de folosinta indelungata cu 1,0% si industria bunurilor intermediare cu 0,1%.

Scaderi de preturi s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (-1,6%) si industria energetica (-0,3%).

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta, alaturi de Indicele preturilor de consum, Indicele produselor agricole si Indicii preturilor productiei pentru servicii, un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut in Romania.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) este bazat pe o ancheta lunara si masoara evolutia medie a preturilor marfurilor industriale produse in Romania si vandute direct de producatori, atat pe piata interna cat si pe piata externa.

IPPI este calculat ca medie ponderata, folosind evolutia lunara a preturilor si ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezinta importanta relativa a fiecarui produs in totalul productiei industriale, folosind ca variabila cifra de afaceri inregistrata in anul 2010.