Aproape 11.000 de copii din Arges sunt buni de plata, dupa ce au primit de la ANAF instiintari sa achite contributiile la asigurarile de sanatate, potrivit unei stiri difuzate de TVR. O premiera pentru alocatiile primite de la stat. Fiecare copil trebuie sa dea inapoi 39 din cei 42 de lei pe care ii primeste drept alocatie. Fiscul argesean considera ca alocatiile copiilor sunt venituri, asa ca trebuie sa plateasca si contributii la asigurarile de sanatate. Reprezentanti ai ANAF au spus pentru HotNews.ro ca cerceteaza in acest moment situatia ivita si imediat dupa 9,30 vor avea o pozitie oficiala, dupa ce vor studia informarile solicitate din teritoriu. Potrivit Fiscului, ar fi vorba de o eroare a softului care genereaza aceste instiintari si ca deocamdata nu au fost sesizate situatii similare in alte judete. Potrivit legii, minorii sunt asigurati gratuit in sistemul de sanatate. Statul a trecut, insa, la impozitarea alocatiilor si le cere copiilor aproape toti banii inapoi. Potrivit site-ului Alba24, si in judetul Alba s-au intalnit cazuri similare.

UPDATE 12.40: "Conducerea ANAF a transmis catre unitatile de administrare fiscala o circulara prin care s-a suspendat regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din dobânda bonificata de banci, pentru alocatiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare. Precizam, inca o data, ca obiectul impunerii nu ίl constituie alocatia de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocatiile din conturi", au transmis HotNews. reprezentantii ANAF

-----------------------------

La Curtea de Arges si in localitatile din jur au ajuns primele instiintari. Ion Olteanu, Directia Finantelor Publice Arges, citat de TVR: "Deciziile de impunere au fost generate in urma unor rulari ale unor programe emise de Directia Generala a Tehnologiei Informatiei din cadrul ANAF, l-am instalat, am transmis".

Nu au scapat nici minorii cu dizabilitati. Numai spre copiii din Curtea de Arges au plecat, prin posta, mii de astfel de plicuri. Si este posibil ca astfel de instiintari sa ajunga si la alti copii.

Ion Olteanu, Directia Finantelor Publice Arges: "Au venit contribuabili, au depus contestatii legate de acest aspect. Noi am facut demersuri, sesizandu-ne si contribuabilii, am instiintat Administratia Judeteana a Finantelor Publice si Directia Regionala a Finatelor Publice si speram sa rezolvam si aceasta deficienta".

Suma totala pe care un copil trebuie sa o plateasca, raportat la alocatia primita pe un an, depaseste 450 de lei. Adica peste 90% din bani. Reprezentantii Ministerului Finantelor au promis ca vor lamuri situatia maine dimineata.