"Codului Fiscal va fi rescris pana pe 15 februarie, urmand ca, pana pe 15 martie, sa fie trimis in Parlament spre dezbatere. Proiectul nu va contine majorari ale taxelor principale si nu va elimina cota unica de impozitare", a spus joi Victor Ponta in cadrul unei intalniri desfasurate la sediul MFP. Proiectul rescrierii Codului fiscal este deja in intarziere cu cel putin 3 ani. Acest proiect a inceput in 2013 sub ministeriatul liberalului Daniel Chitoiu, a continuat sun Ioana Petrescu (fara apartenenta politica asumata) si acum a fost preluat de Darius Valcov (socialist). "Intentia noastra initiala a fost ca rescrierea Codului Fiscal sa aiba loc in 2013, iar din 2014 sa intre in vigoare. Din pacate acest lucru a trebuit amanat ca urmare a discutiilor care au avut loc privind impozitul pe constructiile speciale, accize samd. Nu inseamna ca am renuntat insa la aceasta idee. In cateva luni reluam procesul iar la toamna ne dorim ca acest Cod rescris sa fie aprobat de Parlament", declara in ianuarie 2014 secretarul de stat din Finante Dan Manolescu.

Rescrierea Codului Fiscal si a Codului de Procedura nu isi propune sa inventeze roata, ci sa faca o "curatenie" si o re-corelare a prevederilor lui. "Ceea ce tine de legislatie, sa ramana in Codul Fiscal iar ceea ce tine de proceduri sa apartina doar Codului de Procedura", mai punctase Manolescu.

In iunie 2014, Finantele au publicat proiectele noului Cod Fiscal si al celui de Procedura Fiscala in variantele rescrise, dupa care acestea au fost retrase de pe site.

"Rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala presupune, in principal, reformularea prevederilor actuale, in scopul unei mai bune intelegeri, eliminarea disfunctionalitatilor si a eventualelor interpretari neunitare, actualizarea si reasezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a raspunde atat cerintelor mediului de afaceri, cat si cerintelor organelor fiscale", se arata intr-un comunicat transmis de Finante.

De asemenea, prin rescrierea codurilor se urmareste o abordare facila a legislatiei fiscale de catre contribuabili si o administrare coerenta a sistemului de impozite si taxe prin care se constituie venituri ale bugetului general consolidat.

"Prin proiectele pe care le propunem astazi spre consultare publica, cream premisele asigurarii predictibilitatii sistemului fiscal si continuarii consolidarii fiscale sustenabile. Raspundem astfel unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri, printr-o legislatie fiscala mai clara, mai bine structurata, care cuprinde explicatiile necesare si coreleaza intr-o forma integrata modificarile fiscale operate in ultimii 10 an", a afirmat Ioana-Maria Petrescu, fostul ministru al Finantelor Publice, pe cand era in functie

Noul proiect al Codului fiscal a fost elaborat in conditiile in care, de la data adoptarii Codului fiscal in decembrie 2003, pana in prezent, legea a cunoscut numeroase modificari si completari determinate de evolutiile economice si sociale, contextul creat de criza economico-financiara internationala, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana etc.

Proiectul noului Cod fiscal pus in consultare publica este rezultatul discutiilor purtate in cadrul numeroaselor intalniri ale grupurilor de lucru si, intre modificarile incluse, este preluata si o serie de prevederi adoptate de Guvern, fie prin Ordonante de urgenta, fie prin proiecte de lege transmise spre dezbatere Parlamentului, urmand ca in functie de rezultatul dezbaterilor parlamentare cu privire la adoptarea acestor acte normative, proiectul sa suporte modificarile corespunzatoare.

Proiectele Codului fiscal si Codului de procedura fiscala raman deschise dezbaterilor, urmand ca in urmatoarele luni sa fie supuse unei ample consultari publice cu reprezentantii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesati", se mai arata in comunicatul finantistilor.

Proiectul a fost amanat pana spre finele lui 2014, urmand ca joi, premierul Ponta si ministrul Valcov sa avanseze noi date la care acesta ar urma sa fie finalizat: 15 februarie, respectiv 15 martie discutarea in Parlament. Sa vedem.