In luna noiembrie 2014, salariul mediu brut a fost de 2412 lei, (cu 2,3% mai mare decat in luna octombrie 2014), iar cel net a fost de 1743 lei, mai mare cu 38 de lei decat in luna anterioara, a comunicat luni Statistica. Cele mai mari salarii nete au fost in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4166 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1033 lei). Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) unde scaderile salariale au fost de 12,8%

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In luna noiembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna octombrie 2014. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru sarbatori), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 23,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii);
  •  intre 9,0% si 13,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de posta si de curier, depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
  •  intre 5,5% si 9,0% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din tutun, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  •  intre 4,0% si 5,0% in alte activitati industriale n.c.a., fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea produselor textile, transporturi pe apa, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna octombrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 12,8% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);
  •   intre 4,5% si 7,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea altor mijloace de transport.
  •  intre 2,0% si 3,0% in telecomunicatii, transporturi aeriene.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in invatamant (1,7%), sanatate si asistenta sociala (1,7%), respectiv in administratia publica (0,7%).