Guvernul a aprobat Hotararea pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, in vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completa/all-inclusive. Potrivit modului in care este definita notiunea de cazare in legislatia specifica din domeniul turismului, cota redusa de TVA de 9% se aplica cazarii, dar si serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la pretul inclusiv al pachetului turistic, precum pranz, cina, gustari intre mese, alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica, sustine Guvernul.

Impactul bugetar estimat pentru aplicarea acestor masuri in 2015 este de 100 de milioane de lei

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune compelta/all-inclusive a fost negociata cu reprezentantii FMI in cadrul consultarilor care au avut loc in luna decembrie 2014.

In prezent, cota redusa de TVA de 9% se aplica doar pentru cazarea simpla sau cu mic dejun, in situatia in care costul micului dejun este inclus in pretul de cazare, fara a se defalca separat.