Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Hotarare privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor pe 2015. "Conform Legii bugetului si conform acestei hotarari de guvern, nicio comuna din aceasta tara nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, niciun un oras nu va avea un buget mai mic de 6 milioane de lei", a declarat ministrul de Finante, Darius Valcov. De asemenea, bugetele minime pentru municipii vor fi de 20 de milioane de lei, iar pentru municipiile resedinte de judet 50 de milioane de lei. Consiliile judeene vor avea cel putin 80 de milioane de lei, a mai spus Valcov.

"Acest lucru inseamna, practic, o descentralizare totala, in sensul in care sumele sunt transmise direct catre autoritatile publice locale prin intermediul Ministerului Finantelor", sustine Valcov. Potrivit acestuia, ingerinta politica a fost redusa la maxim, deoarece autoritatile locale vor primi banii direct de la Ministerul Finantelor. Valcov spune ca pentru repartizarea sumelor este aplicata o formula care face referire la numarul locuitorilor (55% influenta), suprafata judetului (15% influenta) si lungimea drumurilor judetene si comunale (30%).

Valcov sustine ca peste 2.000 de localitati sarace si foarte sarace vor avea o crestere majora a bugetelor. "Exista chiar si cresteri de 900% a bugetului unor astfel de localitati", a mai spus Valcov.