Seful celei mai mari banci publice rusesti Sberbank, Gherman Gref, a avertizat miercuri ca tara risca o cirza "majora" a sectorului bancar daca actualele cursuri ale petrolului se mentin la nivelurile din ultimele zile, scrie AFP.

"Criza bancara va fi majora la un astfel de curs, de 43-45" dolari pe baril, daca se mentine tot anul, a spus acest fost ministru al Economiei, citat de agentia publica Ria-Novosti.

Acesta a apreciat la 3.000 de miliarde de ruble (38,4 miliarde euro) rezervele care ar trebui constituite in acest caz de bancile rusesti pentru a se proteja. "Cate banci pot suporta o astfel de suma?", s-a intrebat el.

Caderea vertiginoasa din vara a cotatiei petrolului, care reprezinta alaturi de gaze majoritatea veniturilor bugetare ale Rusiei, a determinat prabusirea rublei, deja fragilizata de criza ucraineana si de sanctiunile europene. Autoritatile au avertizat ca un pret al barilului instalat durabil sub 60 de dolari se va traduce printr-o puternica recesiune si un important deficit bugetar al tarii.

Considerat un membru influent al aripii liberale a echipei economice a lui Vladimir Putin, Gref s-a aratat deosebit de alarmist in ultimele luni. In octombrie, el a comparat in public actuala stare a economiei rusesti cu cea a URSS la finalul existentei sale, care beneficia de preturi ale petrolului foarte ridicate dar se confrunta cu "importante probleme structurale".

El s-a aratat din nou critic, miercuri, afirmand ca guvernului nu are o "tinta de politica economica" si a cerut "o schimbare radicala de politica economica".

Sectorul bancar rusesc este deosebit de fragil in prezent, izolat de pietele occidentale prin sanctiunile economice si confruntat cu un cost al creditului care a crescut puternic din cauza majorarii dobanzii de interventie decisa de banca centrala pentru a apara rubla.

Dupa prabusirea rublei, la jumatatea lui decembrie, guvernul a adoptat in viteza un plan de recapitalizare a sectorului de 1.000 miliarde ruble (12,8 miliarde euro). Beneficiile acestui plan urmeaza a fi cunoscute in zilele urmatoare.

La finele lui decembrie, statul a sprijinit numerele doi si trei ale sectorului bancar, VTB et Gazprombank, pentru a le proteja de sanctiuni si pentru a le ajuta sa finanteze proiecte de infrastructura.