"Am fost constienti de faptul ca aceasta decizie ar putea avea efecte majore asupra pietelor. Dar in momentul in care iei o asemenea decizie, e necesar ca ea sa surprinda piata. Fie si faptul ca am fi putut sugera ca ne gandim sa renuntam la plafonul fix al francului in fata euro ar fi deschis poarta speculatorilor care ar fi profitat. Era imposibil sa fi transmis semnale anterior luarii deciziei. ", spune Guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, intr-un interviu pentru LeTemps.ch (necesita abonament). Jordan a mai spus ca francul elvetian este in mod clar supraevaluat in raport cu dolarul si euro si ca decizia de a scumpi moneda elvetiana este cauzata de divergentele tot mai mari intre politicile monetare ale bancilor centrale mari.

Thomas Jordan, Guvernatorul Bancii ElvetieiFoto: Banca Elvetiei

-"Nu va e teama ca ati pus in joc credibilitatea institutiei, dupa ce cu doar 3 zile inainte de a da drumul francului, un inalt oficial al Bancii Nationale lauda plafonul fix si se lauda ca e pivotul politicii monetare?". l-a intrebat reporterul.

"Credibilitatea, ii raspunde Jordan, depinde de capacitatea noastra de a lua masurile necesare uitandu-ne la economie pe termen mediu. Inteleg pe deplin intrebarile unora, criticile altora sau chiar plangerile care ne parvin, dar este inutil sa se teama cineva de consecintele unei decizii despre a corectitudini suntem pe deplin convinsi.

Ca urmare a aprecierii francului, economiei elvetiene ii va dificil, adauga guverntorul. "Cu plafonul acela de 1.2 Banca Elvetiei a oferit un fel de prima de risc economiei, prima de risc care acum a disparut. Suntem constienti de aceste dificultati, dar este important ca economia nu reactioneze exagerat si sa analizeze in profunzime noua situatie. Trebuie sa ne amintim ca plafonul acela a fost conceput de la bun inceput ca o masura exceptionala pentru un interval limitat de timp. Si ca, la un moment dat, va fi abandonat", spune Jordan

Reporter: Devenise prea scumpa mentinerea unui plafon de 1.2 in fata euro din cauza interventiilor valutare?

Guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei: Volumul interventiilor e justificat, daca din considerente economice, acel plafon merita aparat. Daca acest obiectiv nu mai este nici justificat si nici durabil, exercitiul trebuie sa se opreasca. Iar noi am ajuns la acest punct. Daca va fi necesar, vom fi activi in continuare pe piata valutara.

Am discutat foarte molt despre conditiile care ar conduce la renuntarea la plafonul acela fix. Divergentele de politica monetara din marile zone geografice a fost una dintre aceste conditii, pentru ca aceste divergente sunt insotite de eforturi puternice in zona interventiilor valutare pentru a mentine acest plafon. La acest lucru am asistat in ultimele doua saptamani. Mentinerea cursului francului a fost posibila doar prin interventii valutare foarte puternice. In cazul in care SNB ar fi mentinut politica de dinaintea acestei deciziiam fi pierdut controlul asupra politicii monetare pe termen lung.

Reporter: De ce nu ati renuntat gradual la acel plafon?

Guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei: Pentru ca o renuntare graduala nu ar fi rezolvat problema fundamentala a divergentelor de politica monetara dintre marile zone sau regiuni. Aceste alternative nu ar fi fost durabile si ar fi creat un val de speculatii. O iesire treptata este imposibila.

Elvetia are o moneda independenta si suverana. Sistemul elvetian presupune ca francul sa ramane o moneda independenta. Turbulente mai au loc, dar situatia ar trebui sa se stabilizeze.

Decizia a fost luata in unanimitate, dar dupa discutii intense. O astfel de decizie trebuie sa fie in mod necesar impartasita de toti membrii boardului. In prezent, francul este foarte supraevaluat, iar ratele dobanzilor sunt chiar mai mici decat inainte. Ratele sunt in mod clar negative. Detinerea de franci este penalizata acum in raport cu euro si dolarul. Efectul nu se vede peste noapte, ci in timp. Dar, francul este in mod clar supraevaluat in raport cu dolarul si euro.

Reporter: Christine Lagarde s-a plans ca nu ati informat-o. Trebuia s-o informati?

Guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei: SNB este o banca centrala independenta. Este responsabilitatea noastra de ane pregati propriile decizii.

Reporter: Cand ati fost cu adevarat convins ca plafonul valutar nu era sustenabil?

Guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei: In ultimele zile cand am vazut ca politicile monetare tot mai divergente faceau imposibila continuarea mentinerii plafonului valutar.

Cititi interviul complet pe Letemps.ch