Cresterea economica a incetinit brusc in China in 2014, alunecand la un nivel nemaivazut de 24 ani, potrivit unui grup de analisti, potrivit carora, a doua cea mai mare economie globala va continua sa aiba probleme si in 2015, in timp ce autoritatile de la Beijing fac eforturi de "reechilibrare".

Economistii spun ca economia nu a fost in colaps, dar a avut o incetinire: produsul intern brut (PIB) a crescut anul trecut cu 7,3% fata de 7,7% in 2013, potrivit previziunilor unui grup de 15 economisti intervievati de AFP.

Potrivit acestora, cifra oficiala care va fi publicata marti, ar urma sa arate cea mai slaba performanta economica a gigantului asiatic din 1990, anul de dupa reprimarea miscarii din Piata Tiananmen. Incetinirea este de asteptat sa continue in 2015, aceeeasi analisti anticipand o crestere a PIB de 7%.

Norii care au intunecat anul trecut spectrul economic vor persista: piata imobiliara, marcata de o oferta mult mai mare decat cererea si exporturile, care bat pasul pe loc in contextul unei situatii economice internationale sumbre.

Autoritatile de la Beijing au stabilit o tinta de crestere economica in 2014 de "aproximativ 7,5%", care se pare ca a fost ratata pentru prima data din 1998, mai spun analistii citati.