Europarlamentarul Theodor Stolojan (PNL) spune la RFI ca discursul ministrului Finantelor despre romanii cu credite in franci elvetieni "a fost de o aroganta incredibila". Fostul prim-ministru declara ca "solutia nu poate fi decat individuala", dar daca bancile nu relaxeaza conditiile, Guvernul si BNR trebuie sa gaseasca o solutie colectiva.

Theodor Stolojan considera ca "solutia nu poate fi decat individuala, cu o singura conditie, insa: ca bancile sa inteleaga ca trebuie sa creeze realmente o relaxare pentru debitori, care nu inseamna prelungirea in timp a ratelor, cu aceeasi dobanda. Bancile trebuie sa accepte ca au o responsabilitate in ceea ce s-a intamplat in Romania si prin urmare, cu ocazia discutarii individuale a fiecarui contract sa reduca dobanda, sa gaseasca alte forme in care si banca sa suporte o parte din influentele astea negative".

Intrebat daca bancile pot fi obligate sa faca acest lucru, europarlamentarul a raspuns: "Bancile trebuie sa inteleaga, pentru ca au o mare responsabilitate, in momentul in care au acceptat sa indemne persoane neinformate financiar, fara educatie financiara, sa ia credite in franci elvetieni. Daca bancile nu vor intelege acest lucru, atunci trebuie gasita si o solutie colectiva, pe cale legala, asa cum s-a intamplat si in alte tari".