​Articol actualizat

Criza francilor elvetieni: PNL cere sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanelor fizice, initiata de Ana Birchall (PSD)/ Ponta se declara de acord cu initiativa

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 19 ianuarie 2015, 13:23 Economie | Finanţe & Bănci


Alina Gorghiu
Foto: Agerpres
Alina Gorghiu, co-presedinte al PNL, cere convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea proiectului legii insolvenţei persoanelor fizice. "Legea insolvenței persoanei fizice oferă clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluție de reeșalonare a ratelor și poziția corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obține", arata Alina Gorgiu intr-un comunicat de presa.

Ora 17.33: Un comunicat de presa al PNL arata ca liberalii au cerut discutarea in regim de urgenta al proiectului de lege pentru insolventa persoanelor fizice initiat de Ana Birchall (PSD). Proiectul a fost votat deja de Senat si se afla acum la comisiile parlamentare. In ultimii ani au existat doua proiecte similare: unul initiat de PDL in 2009 si unul initiat de Ana Birchall (PSD) in 2013.

Proiectul, initiat de 151 de parlamentari si sustinut foarte puternic de Ana Birchall, senator PSD, a fost depus la Senat in iunie 2014, si a fost votat de Senat in 9 decembrie 2014. Proiectul a intrat apoi in Camera Deputatilor, fiind trimis pentru raport la Comisia juridică si pentru aviz la Comisia pentru politică economică.

Proiectul a primit aviz favorabil cu observatii de la Consiliul Legislativ, iar de la Guvern a primit un punct de vedere favorabil, dar "cu rezevra insusirii" unei lungi liste de observatii.

Printre acestea se numara si angajamentul autoritatilor romane fata de FMI "de a evita adoptarea unor initiative legislative care ar putea afecta stabilitatea financiara".Gheorghe Tinel, liderul de grup al deputatilor PNL, a declarat pentru HotNews.ro ca PNL a cerut o sesiune de urgenta pentru unificarea initiativelor legislative care au legatura cu insolventa persoanelor fizice: "Proiectul care a fost primul depus la Comisia de buget-finante va fi cel discutat si amendat pentru a fi adecvat necesitatilor din acest moment", a spus Gheorghe Tinel, fara a preciza insa care dintre proiectele aflate in Parlament in acest moment va fi cel luat in discutie.

Ora 16.07: Atat premierul Victor Ponta, cat si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, s-au declarat de acord cu initiativa PNL.

Reamintim ca francul elveţian a continuat să se aprecieze, luni, faţă de leu pe piaţa din România, iar Banca Naţională a României a calculat un curs de 4,4716 lei/franc, cu 4,88 bani (1,1%) peste cel din şedinţa de vineri, de 4,4228 lei/franc.
 • Vom reveni cu amanunte

Comunicatul integral al PNL


În privința creditelor în franci elvețieni, există în acest moment două curente importante, dar ambele de extremă: unii spun să-i lăsăm pe debitori să se descurce cum pot cu băncile, cealaltă direcție este ca statul să acopere pierderile debitorilor. Datoria noastră ca oameni politici este să nu privim nicio situație socială cu cinism, și nici să folosim statul, ca pe o pușculiță cu resurse nelimitate, mai ales când nu acestea sunt soluţiile constructive.

Nu sunt de acord, sub nicio formă, că debitorii erau obligați să aibă doctorat în economie înainte de a lua credite în franci și să plasăm responsabilitatea acestei crize asupra lor. Un instrument cu o maturitate de 20-30 de ani exprimat într-o monedă exotică este complex. Problema creditelor în franci elveţieni nu este de azi de ieri, datează din 2009, deci de 6 ani această problemă este nerezolvată. Fiecare amânare a unei decizii nu a făcut decât să crească pierderea clienţilor şi a băncilor.

Comportamentul băncilor, în momentul în care au acordat aceste credite, nu a fost unul adecvat, nici față de clienți, nici față de ele însele. În privința clienților, băncile nu le-au explicat acestora riscurile creditării într-o monedă specială, așa cum este creditul în franci elveţieni. În privința lor, băncile au acționat fără prudență, din păcate, cunoscând riscurile pe care și le asumă. Statul poate și trebuie să se asigure că practicile de vânzare înşelătoare sunt penalizate corespunzător indiferent de domeniu.

Nu doar debitorii sunt interesați în a găsi o formulă care să nu ducă la pierderi materiale dramatice, ci și băncile. Și băncile trebuie să propună soluții rezonabile pentru a încasa, în continuare, rate de la clienți. Executările şi licitaţiile abuzive sunt alte subiecte asupra cărora politicienii ar trebui să se aplece împreună cu Asociaţia Română a Băncilor.

De asemenea, încercările unor oameni politici de a crea falii sociale între debitorii în franci și debitorii în altă monedă sau între debitori, în general, și cei care nu accesat credite sunt cel puțin condamnabile. Asmuțirea unor cetățeni împotriva altora trădează, așa cum spuneam, un cinism fără margini. Nu avem de-a face, în acest caz, cu o abordare de stânga sau de dreapta, cel mult putem să discutăm în cazul politicienilor de abordări cinice sau populiste. Cinismul nu este atributul dreptei și nu cred că poți face un titlu de onoare din a arăta lipsă de solidaritate față de concetățenii aflați în dificultate, chiar dacă vina ar fi fost în integralitate a lor, ceea ce este extrem de departe de realitate în acest caz. Niciun lider al PNL nu a dezvoltat un discurs care să se încadreze în matca acestor două direcții extreme. Ca principiu, nu cred că pierderile vor putea fi asumate doar de către o singură parte.

Din punct de vedere doctrinar, dreapta nu judecă în mulțimi, fiecare persoană este România. Am constatat că există o mare dezbatere legată de numărul debitorilor în franci, dacă sunt 75 000, 150 000 sau 200 000. A stabili un prag sub care oamenii sunt abandonați este iarăși un mod de a face politică, pe care eu nu îl pot accepta. Statul și politicienii trebuie să manifeste atenție și preocupare - care se pot traduce și în alte măsuri decât ajutorul social - dacă există o problemă de sistem care afectează chiar și un singur cetățean.

Soluțiile în cazul creditelor trebuie căutate nediscriminatoriu, prin dialog cu specialiștii, seriozitate în abordare și echilibru în acțiunea politică, atât pentru cei cu debite în franci, cât și pentru ceilalți. Este important acum să existe dialog și echilibru, iar oamenii politici să nu se substituie specialiștilor. Asociaţia Română a Băncilor trebuie să îşi asume o poziţie clară în reglementarea acestor situaţii.

Autoritățile nu pot interveni în contractul între două părți, decât în cazul în care sunt identificate clauze si practici de tip abuziv, situație care ține de instanțele de judecată. Politicienii trebuie să se aplece mai mult asupra situației legate de clauzele abuzive din contractele bancare şi de leasing, precum şi a practicilor de vânzare înşelătoare.

Până atunci, este nevoie însă de măsuri urgente, care să ofere atât un cadru legal pentru viitor, cât și o rezolvare a situațiilor sociale din prezent, pentru a da posibilitatea unui client de bancă la un nou start. Legea insolvenţei persoanei fizice este singura reglementare care poate pune clientul aflat în incapacitatea de a-şi achita ratele în poziția de a nu fi executat silit și de a putea să își ducă la capăt contractul încheiat cu banca, lucru benefic pentru ambele părți. PNL a susţinut această lege de multă vreme, dar, din păcate, o majoritate parlamentară s-a opus. Legea insolvenței persoanei fizice oferă clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluție de reeșalonare a ratelor și poziția corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obține. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acționează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat.

PNL cere convocarea în sesiune de urgență a Parlamentului pentru a adopta această lege atât de necesară în contextul actual.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8271 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  Necredibil (Luni, 19 ianuarie 2015, 13:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Orice vine de la aceasta politruca este incredibil si compromite PNL.
  • +5 (13 voturi)    
   la nivel declarativ corect (Luni, 19 ianuarie 2015, 13:53)

   Mururoa28 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Iar legea falimentului personal ajuta fiecare cetatean roman (indiferent de moneda in care e imprumutat) si nici nu umbla la pusculitza statului
   • +4 (10 voturi)    
    Nu doresc nimanui sa fie declarat (Luni, 19 ianuarie 2015, 14:13)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Mururoa28

    ,,persoana fizica in faliment". Legea a aparut la americani inca inainte de al doilea razboi mondial, si se stipuleaza in legea ca scopul ei ,,este sa dea o a doua sansa unui om onest dar napastuit, care a avut ghinion, fara ca ghinionul sa se fi intamplat din vina lui".
    Multi cred ca se declara in faliment, semneaza o hartie la notar, si gata, au scapat de rate si datorii si sunt liberi ca pasarea cerului.
    In realitate situatia sta asa:
    -persoana fizica nu mai poate plati ratele, si se declara in faliment;
    -notarul invita toti creditorii persoanei sa se indestuleze la masa credala;
    -i se iau persoanei toate bunurile mobile si imobile, conturi bancare, garantii, creante viitoare, etc, practic i se confisca tot, dar absolut tot;
    -ce nu este reprezentat de bani, se scoate la mezat (licitatie publica) si se vinde absolut tot, dar tot, indiferent de pret;
    -banii incasati se dau creditorilor (in speta banci)
    -in final, datoriile persoanei fizice se sterg, si ea teoretic este libera, dar este introdusa in toate bazele de date (Birou de credite, Centrala riscurilor bancare, IFN-uri, tot ce da bani cu imprumut spre populatie) . Astfel persoana va aparea ptr toata viata ca avand risc maxim la creditare pt ca a fost declarata in faliment, Nimeni, niciodata nu ii va mai acorda vreun credit, ba e posibil ca si furnzizorii de servivicii (gen telefonie) sa refuze sa mai lucreze cu ea.
    • -2 (4 voturi)    
     diferenta (Luni, 19 ianuarie 2015, 14:47)

     rollotomasi [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Daca nu poate plati, creditorii il vor urmari tot timpul vietii, tot ii vor scoate la licitatie bunurile si va fi introdus oricum in acea baza de date, indiferent de faliment sau nu. Diferenta in cazul falimentului consta in faptul ca
     " in final, datoriile persoanei fizice se sterg".
    • 0 (6 voturi)    
     Nu e chiar asa.... (Luni, 19 ianuarie 2015, 16:10)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Nu e chiar asa....

     Depinde de tara. Nu ma pronunt pentru USA, nu cunosc situatia, dar ma astept sa fie o multitudine de "legi ale falimentului" (jurisdictie statala vs jurisdictie federala).

     Dar in alte parte ale lumii, legea falimentului chiar ajuta persoanele de buna credinta ajunse intr-o astfel de situatie:
     - confiscarea bunurilor se face cu bun simt mintal; spre exemplu, perceptorul nu ii ia omului televizorul pe care ar lua 10 dolari (cheltuielile de transport, depozitare, licitatie, licitatie sunt mai mari) sau patul in care doarme.
     - Se trage linie. Si se ia de la capat. Nimeni nu ramane cu falimentul si consecintele lui o viata intreaga, cum sugerezi in postarea matale.
     - Consecinta imediata si care dureaza cam 7 ani e interzicerea sau limitarea accesului la credit: cu alte cuvinte nu poti cheltui mai mult decat castigi. Dupa 7 ani (pentru unele companii si mai devreme) omul primeste credit (la inceput mai putin, mai greu, dar apoi ca orice alt cetatean bun platnic)

     Daca sensul general al legii falimentului e cel din paragrafele de mai sus, legea e binevenita si chiar necesara.
    • +1 (1 vot)    
     tocmai de aceea initiativa lestilativa din Romania (Luni, 19 ianuarie 2015, 22:55)

     kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     nu poate fi numita legea falimentului personal. cea din SUA da, poate fi numita legea falimentului personal, si acolo ai sanse sa reusesti din nou, in schimb in Romania prin aceasta lege care se vrea introdusa si care nu are nimic de a face cu falimentul personal, e doar o resalonare mascata cu alte conditii contractuale prin care statul si banca vor sa se asigure ca le ramai sclav cat timp traiesti si ai un venit din care sa achiti ratele.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 ianuarie 2015, 10:42)

     [anonim] i-a raspuns lui bancher

  • -4 (10 voturi)    
   penele este OUT of GAME (Luni, 19 ianuarie 2015, 14:00)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   dupa PNT CD...ei urmeaza !!!!
  • 0 (0 voturi)    
   atac la persoana (Marţi, 20 ianuarie 2015, 10:47)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Niic mie nu-mi place duduia. Dar atacul asta la persoana, in locul atacului la ideea exprimata de acea persoana e doar o atitudine de stadion.
 • +3 (11 voturi)    
  Legea falimentului personal (Luni, 19 ianuarie 2015, 13:48)

  adisanu [utilizator]

  Nu prea cred ca este nevoie de doctorat in economie ca sa fii prudent si sa nu faci anagajamente pe 30 de ani intr-o valuta total deconectata de veniturile tale.

  Leul si Euro sunt solutii logice fiindca sunt oarecum conectate si suplimantar este de asteptat ca Romania sa treaca la Euro in urmatorii 20-30 de ani. CHF mi se pare iresponsabil chiar fara sa fiu doctor in nimic, nu doar in economie.

  Sunt totusi de acord cu opinia PNL in ceea ce priveste legea falimentului personal. Fiindca toata lumea poate agrea faptul ca bancile nu au fost foarte oneste fata de clienti in ceea ce priveste francul elvetian si au fortat intr-un fel limitele de creditare impuse de BNR ca sa protejeze clientii ... in legea falimentului personal as sugera ca in cazul creditelor in valute exotice, debitorul sa nu raspunda cu mai mult decat cu garantia la banca.
  • 0 (2 voturi)    
   Mda... (Luni, 19 ianuarie 2015, 14:41)

   DaniAndi [utilizator] i-a raspuns lui adisanu

   Spune-le asta angajatilor bancilor care i-au convins, mai cu binisorul, mai fortat pe imprumutati sa aleaga CHF.
   • +1 (3 voturi)    
    fortare? (Luni, 19 ianuarie 2015, 16:18)

    radu_ [utilizator] i-a raspuns lui DaniAndi

    Exista si optiunea sa nu te imprumuti sau sa-ti iei ceva mai ieftin.
    • +1 (3 voturi)    
     da, fortare! (Luni, 19 ianuarie 2015, 23:29)

     ernst [utilizator] i-a raspuns lui radu_

     daca esti fortat sa iei casa-n pipera, ce te faci !? iei chf.
     interesant, cele mai multe exemple care apar "pe sticla" sunt de credite in valoare de sute de mii de CHF. ar fi interesant de vazut o media a creditului in CHF fata de media creditului in euro sau lei.
     • -1 (3 voturi)    
      da, fortare! (Marţi, 20 ianuarie 2015, 3:12)

      MariusSR [utilizator] i-a raspuns lui ernst

      Stii cate familii din cei cu credite in CHF si-au luat o garsoniera sau un amarat de apartament cu 2 camere in blocuri vechi si stau cu toata familia si acum au sanse, odata cu dublarea cursului CHF, sa ajunga in strada? Chiar crezi ca din cei 100 mii de debitori toti si-au luat vile in Pipera? De ce ne gandim la cei putini, ci nu la cei multi care risca sa isi piarda casa pentru ca rata a ajuns mai mare decat salariul? Tot ce se cere este o impartire a pierderii intre banci si client. Or noi, oamenii de rand, am ajuns sa tinem partea bancilor, in detrimentul semenilor nostri? De unde atata cinism?
     • 0 (0 voturi)    
      Nu e asha (Marţi, 20 ianuarie 2015, 11:12)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ernst

      Credite in chf s-au luat pentru orice. Erau cele mai ieftine, obtineai cei mai multi bani cu ele, deci toata lumea a optat pt chf. Cit despre creditele in lei ... aveau o domabda atit de mare, cincit si dupa devalorizarea euro tot alea in euro s-au dovedit mai rentabile.
      Ex: 50k, 30 ani, DAE 6%, rata 300
      50k, 30 ani, DAE 11%, rata 475
   • 0 (0 voturi)    
    fortat ?!? :)) (Marţi, 20 ianuarie 2015, 11:06)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui DaniAndi

    N-a fortat nimeni pe nimeni. Puteai sa-ti iei credite in ce valuta doreai. Toata lumea alegea CHF pt ca era cu dobanda foarte mica si rata mai mica iti permitea sa iei mai multi bani. Acu hai sa nu dam toata vina pe banci, ca 90% din vina o au clientii care luau credite in orice conditii fara sa se gindeasca cum vor plati.
    • +1 (1 vot)    
     esti dus(a) rau ........... (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 18:07)

     Options [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Voi credeti ca eu sau altii ma rog nu stiu toate cazurile ,dar ce am auzit ,fucking CHF ti-l bagau pe gat ,asa cum mi-au facut mie ,ca nu ma incadram in lei si acum imi spui tu mie ca am vrut eu asa ceva ,nu vreau POMANA ,de la nimeni dar nici asa ,eu iua salariu 1610 RON si trebuie sa dau la banca 1550 am plecat de la 820 ron ,pai spune si tu e normal asa ceva ,NU E ,adventistule.....hai pa.
  • +2 (2 voturi)    
   raspuns (Luni, 19 ianuarie 2015, 14:48)

   Mururoa28 [utilizator] i-a raspuns lui adisanu

   pai si daca RON-ul intra intr-o inflatie puternica nu se deconecteaza de veniturile tale care stagneaza ?
   Cati dintre noi au primit mariri/bonusuri in ultimii 5-6 ani ?
  • 0 (0 voturi)    
   Dar de ce? (Marţi, 20 ianuarie 2015, 11:02)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui adisanu

   Eu as propune ca in cazul tuturor creditelor cu ipoteca debitorul sa raspunda doar in limita bunului gajat.
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Luni, 19 ianuarie 2015, 14:01)

  a.nonim [utilizator]

  Curat liberal...
 • +1 (5 voturi)    
  e in natura politicianului (Luni, 19 ianuarie 2015, 14:04)

  demaGOGU [utilizator]

  sa se urce pe orice mormant ptr voturi

  sper ca aveti si stiri interesante in program.
 • +3 (7 voturi)    
  o porcarie (Luni, 19 ianuarie 2015, 14:38)

  nocomment [utilizator]

  ca de obicei populista si fara sustinere.
  ajuta doar pe cei mai prosti dintre cei prosti, nu pe toata lumea. ne indreptam cu pasi mari spre comunism.
 • 0 (4 voturi)    
  singura valabila (Luni, 19 ianuarie 2015, 15:05)

  nocomment [utilizator]

  e stabilirea unui curs RON/CHF la care bancile sa faca recreditarea creditelor in RON, fortate.
 • 0 (0 voturi)    
  Prima regula (Marţi, 20 ianuarie 2015, 11:00)

  bogdan1477 [utilizator]

  Prima regula ar trebui sa fie ca un credit cu garantie imobiliara presupune ca in cazul neplatii ratelor banca sa poata executa doar bunul gajat, fara alte pretentii materiale. Am luat un credit cu ipoteca si nu-mi mai platesc ratele? Imi executi ipoteca si "la revedere".
  Intre timp ipoteca nu mai acopera creditul? Asta e. Banca, cind acorda un credit, isi asuma si ea riscuri.

  Dupa aia putem vorbi de faliment personal in caz de neoplata la creditele fara ipoteca.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by