Ana Birchall: Conversia in cazul creditelor in franci sa fie facuta la media cursului de la acordarea creditului pana in ziua conversiei

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 21 ianuarie 2015, 13:03 Economie | Finanţe & Bănci


"Am doua propuneri: prima, ca la solicitarea clientului, in cazul creditelor acordate in CHF conversia soldului acestor credite sa se realizeze la un curs mediu al perioadei de la acordarea creditului pana in ziua conversiei. A doua propunere: sa se constituie la initiativa bancilor un fond de solidaritate alimentat din fondurile bancilor care pe baza unor criterii transparente sa se poata rezolva situatiile grave", a propus Ana Birchall in sedinta Comisiei de Buget a Camerei Deputatilor. Alte propuneri au venit din ministrului Finantelor, dar si a reprezentantilor consumatorilor.

Ministrul Finantelor, Darius Vilcov, a anuntat miercuri in Parlament ca Guvernul vrea o versiune imbunatatita a electoratei pentru a-i ajuta pe datornicii in franci elvetieni. Vilcov a spus ca Executivul vrea sa simplifice modalitatile de rescadentare a creditelor, dar si sa creasca nivelul venitului brut de la care se poate aplica rescadentarea la 3000 de lei.

Reamintim ca "electorata" - o masura adoptata de Guvern in 2014 prin Ordonanta, prevedea participarea voluntara a clientilor si a bancilor la un program de rescadentare a creditelor. Electorata nu a adunat insa prea multi clienti dornici sa isi reesaloneze creditele.

Discursul lui Valcov legat de noua electorata:
 • Dorim sa simplificam rescadentarea creditelor si sa crestem venitul brut care asigura eligibilitatea participarii de la 2200 lei la 3000 de lei, ceea ce sporeste numarul posibililor beneficiari cu 200.000 persoane.
 • Sprijinirea mai consistenta a debitorilor care se califica  pentru aceasta schema in sensul cresterii mai accentuate a veniturilor disponibile prin cresterea deducerilor speciale pentru credit de la 900 de lei la 1500 de lei -echivalent cu maximum 240 lei reducere a impozitului pe venit
 • Impactul bugetar al viitoare Ordonante care sa modifice OUG 46 ar fi de 0,1%
 • Nu ne opunem la o conversie la un curs din momentul acordarii creditului + 20%, dar cu conditia sa fie si bancile de acord
 • Dorim acordarea creditului fiscal din luna imediat urmatoare a rescadentarii (comparativ cu o decalare de 2 ani in varianta anterioara)
 • Daca proiectul nostru va fi aprobat, este posibil sa se aplice toate aceste modificari de la 1 martie
Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare:
 • Noi reiteram propunerile pe care le-am facut in septembrie si anume cursul conversiei sa fie cursul din momentul acordarii imprumutului in franci la care sa se adauge 20%. 
 • Consumatorii au fost imbiati de banci sa ia aceste credite. Oamenii din a doua luna de la expirarea dobanzilor fixe ajungeau sa nu isi poata achita ratele.
 • A fost o creditare iresponsabila de bancile care acordau imprumuturi in franci
 • Contractele le erau prezentate oamenilor cu cateva minute inainte de a fi semnate. Exista o incredere in bancheri uriasa. Astazi insa, dupa modul in care unele banci au inteles sa se comporte, increderea e foarte redusa
 • Nu vedem o alta solutie decat o conversie. Nu vorbim doar de credite in franci ci de creditele in valuta, ca sa nu ne vedem tot aici peste un timp sa discutam despre conversia creditelor in euro
 • Insistam pe o solutie in care bancile sa isi asume partea lor de responsabilitate
 • Respingem cu tarie ca bancile ar pierde. Bancile au castigat destul de mult pana acum pentru a-si putea permite aceasta conversie
 • Avem consumatori carora li s-a restructurat creditul, dar in asa fel incat situatia lor ulterioara a devenit si mai rea






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





2776 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  doamna cu proba orala (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 13:33)

  Electorul [utilizator]

  Sper ca toate masurile care se vor lua sa nu ii afecteze pe cei care nu s-au aventurat la astfel de credite. Riscul este al partilor din contract.
 • +2 (6 voturi)    
  zi sa faci plici! (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 13:40)

  verid [utilizator]

  O gandire haiduceasca.Bravo madam!Da-i in masa pe bancheri!
 • 0 (8 voturi)    
  cretinisme (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 13:46)

  bogdan1477 [utilizator]

  Oare madama cum ar reactiona daca cineva caruia i-a imprumutat 100.000 euro i-ar propune sa-i returneze imprumutul la cursul din 2007? Unii ar face orice doar sa mai amageasca citiva naivi.

  Si inca ceva: ce o califica pe duduia asta sa-si dea cu parerea despre asemenea chestii. Oare capsorul ei are vro idee ce ar insemna 2-3 falimente bancare? Numai timpenii populiste auzim de la politicieni zilele astea....
  • -1 (3 voturi)    
   romanas meschin (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 14:27)

   valahiandusk [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Si ungurii, croatii, polonezii cum sunt?
   • +1 (1 vot)    
    Cum sunt? (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 15:47)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui valahiandusk

    Ungurii deja au reusit sa sperie bancile straine, care, incet, incet se cam retrag.
    Polonezii n-au facut nimic, se gindesc daca sa faca ceva, dar declara ca ar fi imoral ca statul sa intervina. Croatii au gasit o metoda de ajutor, dar una mai sofisticata: Se limiteaza ratele la cursul de dinaintea cresterii actuale, pe o perioada de 10 ani. Diferenta de rata se considera datorie separata a clientuli la banca, care ramane ne-purtatoare de dobanda.

    Deci, ceva nunate. E adevarat ca ungurii au dat cu toporul, dar ii va cossta ca si finantare externa. Oricine va aavea bani de bagat in sistemul bancar mmaghiar va tine minte ce-au patit bancile din partea guvernului.

    Pin la urma asta e marea paguba a unor astfel de masuri: tara care le aplica se dovedeste total neserioasa si va fi tratata ca atare pe viitor de toti detinatorii de bani. Pentru politicieni e usor sa marcheze puncte electorale azi, dar tara va avea de platit factura de credibilitate pentru multi ani.

    O solutie trebuie gasita, dar de comun acord cu bancile, nu impus cu toporul de politicieni. Altfel, finanta mondiala va fi mult mai precauta cu banii imprumutati Romaniei.
 • +4 (4 voturi)    
  credit CHF (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 14:11)

  mariana [anonim]

  cand statul roman s-a imprumutat sa ajute bancile...asta cum s-a numit? banci care aveau actionariat strain
  • 0 (0 voturi)    
   Nu s-a imprumutat sa ajute bancile (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 15:57)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui mariana

   Povestea e in felul urmator:
   Bancile sunt obligate ca la fiecare credit acordat cuiva sa depuna la rezerva BNR o suma echivalenta cu un procent din creditul acordat.

   Pina in 2008, procentul ala era de 40%. Adica la fiecare credit de 100.000 eur, trebuiau depusi alti 40.000 euro la bnr. Banii bancilor. Asta ca masura de descurajare a creditarii.
   In 2009, cind bancilor li s-a taiat finaintarea din afara, BNR le-a dat inapoi o parte din acesti bani, reducind RMO la 20% din cuantului creditelor. Si pentru a nu ramane cu rezerva valutara prea jos, a facut imprumutl de la FMI. Si apropos, cu banii proveniti din scaderea RMO, bancile au finantat in mare parte guvernul, care la vremea aia era falit. In 2009 guvernul a imprumutat aproximativ 8 mld eur pentru a isi onora obligatiile bugetare.

   Deci, singurul ajutor obtinut de banci a fost returnarea unei parti din proprii bani, bani cu care bancile au imprumutat statul ca sa nu falimenteze.
 • +3 (3 voturi)    
  apropo de respectat un contract (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 14:25)

  Mururoa28 [utilizator]

  Ca tot sunt unii care tot trag cu respectatul contractului, fara sa tina cont in ce conditii au fost incheiate.
  Pensiile facultative - remember ?
  Obligatorii, tu ca si angajat nu poti zice - nu, multumesc. imi pun eu banii la banca sa am la pensie
  Evident piata libera, iti alegi tu cu cine sa faci.
  1. A vazut cineva un contract in care asiguratorul sa garanteze, ca dupa x ani iti da cel putin suma pe care ai depus-o ?
  De fapt baietii iti risca banii si vad ei cat si daca iti mai dau ceva
  2. Cate din companiile care au inceput in Romania, mai sunt sub numele initial ? si nu au trecut mai mult de 7-8 ani
  Dupa logica voastra ar trebui sa nu ridicam problema, sa nu care cumva sa dea asiguratorii faliment
  Si evident ca suntem niste 'fraieri' ca am semnat contractul in acea forma si acum am face bine sa-l respectam si sa inchidem gura
  • 0 (0 voturi)    
   pensiile private (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 16:08)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mururoa28

   Hai sa ne intelegem: tu personal nu dai nici un ban in plus. Din ce virezi tu ca si CAS, o parte merge la bugetul asigurarilor sociale, adica la plata pensiilor, iar alta parte merge la pensia privata obligatorie. Ideea e ca in timp cetatenii sa vireze din ce in ce mai mutin la fondul actual de pensii (si ca si consecinta sa primeasca pensii de la stat mai mici) restul fiind virat la fondul privat. iar statul, bineinteles, va acoperi deficitul bugetului asigurarilor sociale.

   Acu, atit timp cit banii care se duc la plata pensiilor actuale nu garanteaza nimeni ca-i vei vedea tu cind vei iesi la pensie, nu inteleg cu e e mai riscant ca parte din ei merg la fonduri de pensii private.

   Cit despre garantia bancara... ea e relativ imposibila. Se fac asigurari si reasigurari, dar ele functioneaza atit timp cit 90% din piata ramane in picioare. Altfel? Cine sa garanteze ca banii aia nu vor disparea, si cu ce bunuri? Si la ce costuri? Si cu ce credibilitate? Ca pin la urma si asiguratorul asiguratorului tot de pe pamant e si poate falimenta la fel de bine ca orice alta firma.

   Iar banii aia de duc doar la institutii acreditate tocmai ca sa nu fuga asiguratorul cu ei dupa 3 luni. Iar numele sunt suficient de mari ca sa nu dispara peste noapte. Vorbim de ING, BRD (GSG), Generali, BCR, etc, etc.
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 16:18)

    Mururoa28 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    diferenta dintre a se duce banii la stat si a se duce la privat (ma refer la pensii) este zic eu aceeasi cu avea banii intr-un depozit la termen in banca vs actiuni la bursa (riscurile nu se compara)
    Ideea e ca nimeni nu vrea ca banii de pensie sa-i fie riscati
    Pt ca exact asta fac asa zisele fonduri de investitii.
    Daca de ex se baga intr-o chestie riscanta si cumpara un 1,000,000 de actiuni la o companie si dupa ceva timp actiunile se depreciaza. 1,000,000 de actiuni nu pot iesi din piata instant la acelasi pret.
    Dar ghici ale cui vor actiunile care ies din piata la pretul cel mai mic ? Ale tale, ale mele, ale oamenilor simpli, care acum mor de grija bancilor
    • 0 (0 voturi)    
     Nu intelegi sau te prefaci ca nu intelegi (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 18:45)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mururoa28

     1. Statul in sine nu poate administra sume de bani. Ce sa faca cu ei? Sa-i depoziteze undeva?
     2. Singura institutie de stat care administreaza bani e BNR, care are un rol clar stabilit prin lege, care nu include fonduri de pensii. Desi ar putea, la o adica sa administreze pilonul 2 la fel de bine cum administreaza rezerva valutara. Dar BNR fiind arbitru, n-ar fi corect sa devina si jucator activ ope piata. Cind detii informatii despre cum vei influenta cursul de schimb nu e moral sa fii si parte interesata de profit.
     3. Fondurile care administreaza pilonul 2 au reguli foarte stricte trasate de BNR si verificate periodic in ceea ce priveste procentul din fond care poate fi folosit in instrumete financiare pe categorii de risc. Si peste 90% (daca retin bine) se duc in zone cu risc minim, gen titluri de stat in tari stabile. Deci nu se joacas banii la bursa sau la ruleta. Si daca te uiti la evolutia de pina acum a unitatilor de fond, toate sunt pe crestere macar decenta avind in vedere ca-s folositi doar in zone cu risc minim.
     4. A avea o institutie de stat care sa administreze banii astia mi se poare o idee extrem de proasta, avind in vedere cum reuseste statul sa administreze activitati financiare (cu exceptia BNR).
   • 0 (0 voturi)    
    AIG iti spune ceva ? (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 16:22)

    Mururoa28 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Apropo AIG iti spune ceva ? legat de marime
    Ei bine acum nu mai sunt in Romania. Se numesc Alico. Peste 20 de ani o sa angajeazi un detectiv numai ca sa afli unde cine naiba a preluat pensia ta
    Trist, dar adevarat
    • 0 (0 voturi)    
     De ce peste 20 de ani? (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 18:50)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mururoa28

     Dupa un scurt google:
     http://www.pensiileprivate.ro/ALICO-Pensii-a-trecut-la-brand-ul-METROPOLITAN-articol-17,9-49494.htm
     Deci AIG = METROPOLITAN

     Sunt 9 fonduri de pensii private in Romania, deci e suficient sa te cauti singur in baza lor de date si sa vezi unde ai pensia.
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 16:37)

    Mururoa28 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Si faptul ca nu dau nici un ban in plus e irelavant. A fost schimbat fundamentul, pt ca acum am un contract, in dezavantajul meu (indiferent cu cine as fi semnat), care imi garanteaza ca pot primi la pensie "cat vrea" asiguratorul sa dea.
    Ceea ce vreau sa spun e ca discutia legata de creditele CHF este pusa prost (eu am rate mici si nu in CHF) din urmatoarele motive:
    1. Vad atatia care lauda capitalismul, dar spun ca este un lux/lacomie sa-ti doresti o casa (care sa fim sinceri 95% din populatie si-o permite doar prin credit).
    2. Cei care au luat in CHF au fost cam ultimii care au luat credite si nu prea au avut de ales (nu se incadrau ca avans si indatorare la euro/ron). Deci faptul ca s-au bucurat pt o dobanda mica e fals. S-au bucurat ca au putut lua credite pt ca preturile cresteau de la o zi la alta
    3. Ca nu au citit contractul. Ce sa citeasca ? Contractul l-au vazut in momentul semnari (cu 10-15 minute inainte), in conditiile in care aveau precontract semnat si platit cu vanzatorul - 10-15,000 euro (unde era BNR atunci)
    4. Se pot lua masuri fara sa afecteze pe nimeni altcineva (eliminarea comisioanelor de risc - care sunt 1/3 de rata) si comisionul de schimb valutar (banca face schimbul doar scriptic). La ora rata de 1000 CHF x .10 bani comision de schimb = 100 RON
 • -1 (1 vot)    
  Bravo Ana Birchall (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 14:29)

  valahiandusk [utilizator]

  Rusine Ponta, Isarescu, Vasilescu, Valcov...mascarici penibile


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by