Ovidiu Olteanu, barbatul care a castigat la Tribunalul Buzau procesul intentat bancii de la care in 2007 a contractat un credit de nevoi personale, spune ca a apelat la instanta in 2014 intrucat nu a mai rezistat sa fie hartuit de banca, ajungandu-se in situatia in care ii erau sunati si vecinii, relateaza Mediafax.

In 2007, Ovidiu Olteanu a contractat la Pireus Bank un credit de nevoi personale in valoare de 112.000 de franci elvetieni, scadent in anul 2025.

La momentul la care a luat creditul, buzoianul avea venituri destul de mari, fiind proprietarul unei firme, insa a urmat criza economica, veniturile i-au scazut, iar cand valoarea francului a inceput sa creasca s-a vazut in incapacitatea de a plati lunar ratele la banca.

El spune ca in aprilie 2014 a decis sa dea in judecata banca, in conditiile in care era hartuit continuu, fiind sunat si pentru intarzieri de cateva zile.

Barbatul mai spune ca angajatii bancii ajunsesera sa ii sune pe vecinii sai, care il opreau pe scara imobilului si ii spuneau ca va fi evacuat daca nu isi va achita ratele la banca.

"Am contractat creditul in anul 2007 pentru ca dobanda era cea mai scazuta si era valuta cea mai ieftina de pe piata. Venind criza, au intervenit problemele si am solicitat bancii sa imi mai scada din dobanda si sa ne ajute pentru ca intotdeauna depuneam banii cu o luna-doua inainte, niciodata nu fusesera nevoiti sa ma sune pana atunci. Dupa ce am inceput sa intarzii, au inceput sa ma sune si sa ma hartuiasca, sa imi sune vecinii, prietenii. La un moment dat, le-am zis sa vina sa imi puna un banner mare pe poarta ca am intarziat o luna. Ma sunau tot timpul. Intr-o zi le-am zis ca nu pot vorbi pentru ca sunt la volan si atunci au spus ca de ce nu vand masina ca sa le platesc datoria sau sa mai pun ceva gaj, ca garantia este prea mica. Atunci am considerat ca cel mai bine e sa apelez la justitie", a declarat miercuri, pentru Mediafax, Ovidiu Olteanu, care la momentul contractarii creditului platea o rata lunara 970 de lei, iar inainte de intentarea procesului ajunsese sa achite aproape 3.000 de lei.

Avocata Elena Pavel, care l-a reprezentat in instanta pe barbat, spune ca mai are cel putin 20 de astfel de procese inregistrate atat la Tribunalul Buzau, cat si la Tribunalul Bucuresti.

"Am solicitat inghetarea cursului franc elvetian - leu la momentul contractarii imprumutului. Solutia instantei de la Buzau este un al doilea precedent dupa o decizie data la Galati, care a dispus inghetarea, stabilizarea cursului la momentul la care s-a luat imprumutul, in cazul de la Buzau 28 martie 2007", a mai spus avocata.

Ea a precizat ca decizia Tribunalului Buzau poate fi un precedent pentru ca se bazeaza pe decizia CJUE in cazul Kasler vs. OTP.

Potrivit acesteia, Curtea de Justitie a Uniunii Europene considera ca instantele nationale se pot pronunta asupra naturii abuzive a unei clauze referitoare la mecanismul cursului de schimb dintr-un contract de credit si ca instantele pot inlocui clauzele lovite de nulitate cu dispozitii din dreptul national, daca este pusa in pericol desfasurarea contractului in continuare.

"Din punctul meu de vedere, e o solutie salutara, toata lumea era in situatie de pasivitate, nimeni nu a luat nici o decizie, justitia a deschis intr-un fel sau altul calea catre anumite solutii care sa fie in avantajul clientului. Noi suntem dispusi la negocieri, dar sa vina cu solutii sa ne favorizeze pentru ca dezechilibrul este nesemnificativ. Noi nu suntem inamicii bancilor, bancile i-au agresat pe oameni si nu le-au dat solutii Suntem de acord sa se plateasca un curs mai mare cu 10-15 la suta fata de momentul contractarii, dar sa se vina cu solutii, nu suntem de rea-credinta. Chiar mi-am sfatuit clientii sa mearga sa negocieze, poate obtin ceva", a adaugat avocata buzoianului.

Angelica Miu, purtator de cuvant al Tribunalului Buzau, afirma, la randul sau, ca instanta a admis in parte actiunea si a stabilit caracterul abuziv al unei clauze contractuale.

"Tribunalul a admis in parte actiunea si a stabilit caracterul abuziv al clauzei contractuale, pe care a modificat-o in parte, in sensul ca a stabilizat cursul de schimb franc elvetian - leu pentru calculul tuturor ratelor contractuale la cursul datei contracarii creditului, adica martie 2007", a explicat purtatorul de cuvant al Tribunalului Buzau.

Decizia a fost luata de Tribunalul Buzau in 16 ianuarie, magistratii stabilind ca fiecare rata datorata de barbat ar trebui sa fie platita la cursul franc elvetian-leu la data incheierii contractului de credit, incepand cu data scadentei primei rate si pana la finalizarea raporturilor contractuale dintre parti. Banca mai este obligata sa plateasca reclamantului 1.500 lei cheltuieli de judecata.

Instanta a respins insa ca neintemeiate capetele de cerere privind plata ratelor in moneda nationala si constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare din contractul de credit.

Decizia Tribunalului Buzau nu este definitiva.

Cursul francului elvetian a atins niveluri record joi, vineri si luni, ca urmare a eliminarii plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, dupa un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, si de 15,7% joi, cand a crescut la 4,3287 lei. In urma cu o saptamana, BNR a anuntat un curs de 3,7415 lei pentru franc.