Asociatia Parakletos: In cazul metodei propusa de ministrul Valcov cu privire la rescadentarea imprumuturilor in franci elvetieni ar trebui sa fie luata in considereare varianta rambursarii in rate descrescatoare

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 22 ianuarie 2015, 7:05 Economie | Finanţe & Bănci


Calu Monica, membru al boardului Asociatiei Parakletos
Foto: Asociatia Parakletos
"In cazul rescadentarii -metoda propusa de Min. Finantelor, Darius Valcov, ar trebui sa fie luata in considereare varianta rambursarii in rate descrescatoare. Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, la art. 20, arata: " La articolul 38, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins: "(1^1) Rambursarea creditelor se poate face in doua moduri: prin rate egale (anuitati) sau prin rate descrescatoare. Consumatorul are dreptul sa aleaga modalitatea prin care doreste sa ramburseze creditul", se arata in punctul de vedere transmis de Asociatia Parakletos conducerii Comisiei de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor.

O astfel de metoda de rambursare cu rate descrescatoare da posibilitatea debitorului ca, in prima prioada a rescadentarii sa achite o parte mai mare din principal. Dupa ce se redreseaza financiar, poate sa ceara scurtarea/revenirea la  perioada initiala a contractului, astfel incat sa nu plateasca prin rescadentare creditorului sau o suma mai mare chiar decat cea din graficul initial de rambursare.

"Consumatorii romani de credite nu cer ajutorul guvernului si, cu atat mai putin, pomeni. Cer doar ca bancile care s-au jucat cu focul in 2007-2008 sa participe la costurile stingerii incediului si, daca se poate, vinovatii sa fie trasi la raspundere. Prima cerinta se poate pune in opera prin masuri admnistrative (un curs fix al chf fata de leu, asa cum exista un curs controlat al leului fata de euro, poate fi impus de bnr pina cind trece furtuna) si legale (o oug de plafonare a variatiei cursului chf de 20% fata de cursul initial" - spunea si Gheorghe Piperea.  Am aratat ca  legea in cauza ar trebui sa prevada ca se aplica, in general, conventiilor in valute, care, la un moment dat, fluctueaza in sus cu mai mult de 20% fata de cursul de la data contractarii creditului. Astfel, legea nu e discriminatorie si aplicabilitatea ei are o perspectiva larga si nu o incidenta conjuncturala. ( Directiva nr. 17/2014 a UE se refera la "valute" si nu, in particular, la CHF)

In cazul solutiilor aratate de BNR - rezolvare directa client-banca: In cazul in care este vorba despre un consumator intrat in incapacitate de plata, iar asupra debitorului incepe executarea silita, aceasta sa se limiteze la cedarea bunului imobil pus ca si garantie catre banca (acoperea initial minimum 130%) din valoarea imprumutata. (Aplicabilitatea sa este limitata doar la creditele denominate in CHF  de tipul creditelor de consum garantate cu ipoteca si a celor ipotecare).

"Deoarece cresterea francului nu pare sa se opreasca si, in plus, si celelalte valute se valorizeaza in continuare, iar, cum o mare parte din aceste credite sunt garantate cu ipoteci care sunt puse pe imobile cu destinatia de locuinte personale ale imprumutatilor, problema este nu doar de protectie a drepturilor consumatorilor ci ea tinde sa devina inclusiv o problema de asigurare a protectiei sociale pentru un numar mare de persoane din ceea ce actualmente formeaza clasa de mijloc.  Practic se ajuge la cresterea gradului de saracie daca nu se gaseste o solutie acestei crize nou- aparute, dar care este pe cale sa se extinda si la alte credite in alte monede decat cea nationala", a explicat unul din liderii Asociatiei Parakletos, Monica Calu.

In fine, a adaugat ea, sper ca remediul sa nu fie gasit, si de data aceasta doar prin intermediul instantei de judecata, cel putin pentru ca dureaza mult, iar practica s-a dovedit neunitara, la procesele de pana acum.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1731 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by