Francul elvetian a urcat la 4,51 lei, iar euro a slabit usor in fata leului cu putin timp inainte ca BCE sa anunte decizia de politica monetara. Euro s-a intarit marginal fata de dolar la USD 1.1620/EUR inaintea deciziei BCE. "Ne asteptam ca volatilitatea sa creasca dupa anuntul bancii indiferent de continutul acestuia.Monedele Europei emergente s-au intarit usor fata de euro. Leul a deschis la 4.5015/EUR si s-a tranzactionat intr-un interval intre 4.4967 si 4.5030/EUR", se arata intr-un raport al Piraeus Bank, destinat investitorilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In piata interbancara locala nu se intampla mai nimic. Toata zona este un pic pe apreciere, iar leul are o evolutie pe aceasta linie. Toti asteapta sa vada ce zice Draghi (Mario Draghi - presedintele BCE, n,.r.). Indiferent ce va zice, euro se va misca pe pietele externe, ramane de vazut in ce directie. Francul elvetian sta peste euro si probabil ca nu o sa vedem o miscare semnificativa pana la anuntul BCE", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci.

Volumele din piata interbancara locala au fost reduse in prima ora, la aproximativ jumatate fata de media pentru acest interval al zilei. Tranzactiile au avut loc intre interval strans, cu minimul la 4,4970 lei/euro si maximul la 4,5015 lei/euro. Cele mai multe schimburi au fost perfectate sub pragul de 4,5 lei/euro.

Investitorii sunt concentrati astazi asupra Bancii Centrale Europene asteptand anuntul de politica monetara si conferinta de presa care va urma cu speranta ca banca va face „orice este necesar” pentru a sustine economiile tarilor din zona euro. Conform unor stiri aparute in presa BCE va da startul in luna martie unui program in cadrul caruia va achizitiona active financiare de 50 miliarde euro lunar pentru un an (unele surse vorbesc despre o perioada care se va intinde pana la sfarsitul lui 2016). Aceasta ar inseamna ca BCE va lansa pe piata in total intre 600 si 1,000 miliarde euro.

In SUA vor fi publicate datele privind noile solicitari pentru asistenta la somaj. Piata se asteapta sa fi fost completate 300 de mii de noi cereri mai putin decat cele 316 mii cu o saptamana inainte.

Metalele pretioase si-au pastrat joi castiugurile recente inaintea deciziei de politica monetara a Bancii Centrale Europene. Aurul se tranzactioneaza in jurul a 1,290.00 dolari pe uncie, argintul este cotat la la 18.10 dolari pe uncie, pretul platinei a urcat la 1,277.00 dolari pe uncie, in timp ce paladiul a ajuns la 760.00 dolari pe uncie.