Solutia corecta este reducerea semnificativa a dobanzilor la creditele in franci elvetieni de catre bancile care s-au hazardat sa le ofere/Astept un semnal puternic de responsabilitate din partea BNR

de Andreea Paul     Comisia de buget finante si banci
Vineri, 23 ianuarie 2015, 7:30 Economie | Finanţe & Bănci


Andreea Paul, la Comisia de Buget, Finante si Banci
Foto: Hotnews
Am primit primul raspuns al BNR la problema pe care am ridicat-o legat de creditele in franci elvetieni. Multumesc si apreciez ca BNR a fost atenta la semnalele mele. Interventia pleaca de la rolul meu de parlamentar in comisia de buget-finante, de la rolul meu de om politic responsabil pentru soarta oamenilor. Regret nespus catalogarea statelor europene care au blocat preventiv sau reactiv, corect, creditarea in franci in ultimii ani ca fiind "din alte epoci". Este, evident, fals. Reamintesc faptul ca UE recunoaste in preambulul directivei 17/2014/UE in care sunt analizate practicile bancare din perioada 2003-2013, la art (4) ca am asistat la: "practici iresponsabile de imprumut (...), problemele sunt determinate de deficientele pietei si ale reglementarilor, dar si de alti factori". La noi dureaza prea mult sa intelegem ce ni s-a intamplat ca sa putem corecta lucrurile la timp, ca sa putem face treaba bine.

Reamintesc functia economico-sociala a bancilor comerciale: ele nu sunt doar institutii de profit, ci au un rol important in viata companiilor si a oamenilor. Reamintesc functia BNR de regulator al sistemului, deci responsabil de sistemul bancar si de regulile de creditare.

Reamintesc ca unele banci comerciale au promovat cu buna stiinta credite in CHF, desi cunoasteau ca pe termen lung riscul este suportat de clientii mai putin informati; in tot acest timp au facut profit din dobanzi, comisioane si din hedging valutar.

Consider ca refuzul adevarului evident nu e politica cea mai potrivita de comunicare cu cetatenii. Intelegerea realitatilor este prima conditie esentiala pentru formularea solutiei corecte. Asteptam, desigur, si detaliile tehnice pentru fiecare intrebare in parte, dar, va rog, deschideti canalul cooperarii si renuntati la politica 'nu se poate'. Realitatea actuala nu mai tolereaza atitudinea de superioritate.

Detalii aici.

Cred ca SOLUTIA CORECTA la acest moment este reducerea semnificativa a dobanzilor pe termen lung la creditele in franci de catre bancile care s-au hazardat sa le ofere. Bancile trebuie sa intre in dialog cooperant cu clientii. Recunosc ca astept sa vina un semnal puternic de responsabilitate din partea BNR si de la o banca privata serioasa si credibila, puternica, asa cum este Banca Transilvania, care preia Volksbank cu acest portofoliu de credite in franci. Am convingerea ca va fi urmata si de celelalte cateva banci, putine la numar, care au acordat aceste credite. Nu toate bancile s-au hazardat, stim asta, putine au facut-o. Ele concentreaza problemele si e just sa nu cerem unei banci neimplicate in creditarea in franci sa plateasca pentru erorile concurentilor. Cred ca diminuarea profiturilor proprii generate de acordarea creditelor in CHF ar fi un semnal puternic de recredibilizare si de responsabilitate fata de clientii vulnerabili expusi practicilor iresponsabile de creditare si nu ar afecta stabilitatea proprie si responsabilitatile lor fata de deponenti.​
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7436 vizualizari

 • 0 (10 voturi)    
  Ghizela Vass (Vineri, 23 ianuarie 2015, 7:31)

  verid [utilizator]

  Deci un fel de nationalizare.Un amestec in politica bancilor.Creerea unei premize de distrugere a sistemului bancar,pentru ajutorarea unor aventurieri.La canal cu bancherii!
  • +5 (5 voturi)    
   Welcome to Basel 3... (Vineri, 23 ianuarie 2015, 12:16)

   migus [utilizator] i-a raspuns lui verid

   Inainte de-a ne indigna in apararea institutiei noastre, este utila recitirea http://en.wikipedia.org/wiki/Basel_III
   si http://www.kpmg.com/global/en/issuesandinsights/articlespublications/evolving-banking-regulation/pages/default.aspx

   Practica unor banci din RO ce au acordat credite CHF cu marje de 5-12x peste cele sugerate de SNB (caci nu BNR dicteaza marjele CHF), si mai ales, marje VARIABILE, este greu explicabila... desi marginal legala.

   Bancile servesc economia si cetatenii unei tari, nu invers.
  • 0 (0 voturi)    
   All of you are right, but... (Duminică, 25 ianuarie 2015, 22:53)

   GerhardShultz [utilizator] i-a raspuns lui verid

   Why the system doesn’t seem to automatically adjust itself, and to ‘work like a clock’ are more profound. In 1947 had we had more than 70 years of experience of a system that worked. We didn't invent anything but the fact is that we imported the rules AND the right implementation: the system OBLIGED all the hierarchical levels to do periodic reports to the upper levels and SUGGESTIONS OF IMPROVEMENT, and the upper levels were OBLIGED to take them into account (sanctions were imposed if they ignored them!). Thus, the job for the upper levels were really harder than a lower level job. That was an environment in which if you were not indeed capable of taking difficult decisions by having a tremendous amount of complex information available, you actually didn't want a job even if it was much better payed in the upper levels. Despite the critics that existed in those times too, the speed of economic growth and amount of Romanian accomplishments in all the domains -from technology to fine art and literature- are not mere coincidences. There are no such lucky events: it was already a meritocracy, implemented as such by design, no needed to struggle and dream for. So what happened afterwards was really odd, because there were some clear directives from NKVD after WWII, to specifically destroy the way the systems used to work in the occupied countries, and these systems of reporting and assigning or responsibilities WERE THE FIRST THINGS THEY eliminated (claiming that they made life difficult for the employers, when it could be much more simple to just obey blindly the orders from the Communist Party,and people would be more happy). But after 50 years, the documents were made public from the secret archives and showed clearly that the real reasons were to dismantle the working systems to make them tools in the hand of controlled/sure people from the Party, which were directly controlled by NKVD - a slave country with no right to improve and advance.
 • 0 (4 voturi)    
  "liberalo" (Vineri, 23 ianuarie 2015, 8:38)

  Nevermind [utilizator]

  Functie sociala are statul, bancile au economica. Poate doar bor srl sa se incadreze, teoretic doar, la aberatia emanata de tine, ca practic... e cea mai smechera si favorizata corporatie din tara.

  Mai ai sa impui stangismul demagog si populist, vopsit oranj, care te caracterizeaza, pana si automatului de prezervative. Ca doar are functie economico-sociala, nu? Po pulisto...
 • 0 (6 voturi)    
  frica (Vineri, 23 ianuarie 2015, 8:58)

  C17T [utilizator]

  Dragi debitori in valuta, in special chf, daca bancile nu vor sa revina la cursul de la data creditarii si nu vin in sprijinul clientilor, BNR se face ca ploua, va propun urmatoarea speta, sa nu mai platim niciun franc/eur/usd pana nu se reglementeaza situatia, sa vedeti ce repede se vor lua masuri de sprijin. Statul o da cotita pentru ca nu risca sa tulbure apele (si asa tulburi) in sistemul bancar deoarece se imprumuta masiv de la banci. De ce statul ungar a gasit solutii de sprijin a cetatenilor? si pana la urma statul nu pierde, ceea ce nu platim la banci, consumatorii intorc banii in economie, statul incasand tva, impozite, taxe, etc. In plus, orice bancher stie ca este mai bine sa incasese un franc la pretul de 2.5 lei decat sa nu incaseze nimic.
  Impreuna am dat dovada de forta in 16.11.2014, sa nu ne lasam calcati in picioare de banci care au avut profit sute de milioane de lei noi.
  Succes
  • +2 (2 voturi)    
   ai intotdeauna optiunea sa nu mai platesti (Vineri, 23 ianuarie 2015, 11:52)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui C17T

   Ce se intampla dupa?
   Acum pentru ca piata imobiliara tine preturile jos, banca va incerca sa te pasuiasca catva timp, nu de dragul tau ci pentru ca nu are cui sa vanda garantia la pretul la care sa isi recupereze banii, dar cand va crede ca isi poate recupera banii te va trimite in strada ca pe o masea stricata.
 • +3 (5 voturi)    
  Exact (Vineri, 23 ianuarie 2015, 9:35)

  aladdin [utilizator]

  Asa cum am spus si in comentariul de la prima Dvs scrisoare adresata BNR, aceasta e solutia corecta. Bancile sa-si reduca marja crescand astfel sansele ca multi dintre clienti sa-si poata plati in continuare ratele. Profitul le va scadea, poate vor merge pe zero profit, dar macar vor reduce cu mult pierderile. Sa renunte sa mai insiste pentru a obtine profitul estimat initial pentru ca acest lucru nu e posibil. Clientii oricum au platit deja sume foarte mari ca dobanda pana in momentul de fata. Orice alta solutie va implica si costuri pentru populatia care nu are credite (deloc sau nu in CHF), ceea ce nu e corect.
  • +3 (3 voturi)    
   Marja CHF => 0.5 - 2% (Vineri, 23 ianuarie 2015, 12:39)

   migus [utilizator] i-a raspuns lui aladdin

   Marja tipica in CH (unde traiesc) este 0.8-1.2%... acesta a modelul de referinta, mai ales ptr. banci cu cheltuieli operative mai mici (in afara CH).

   Propun umil ptr. bancile romane expuse la CHF sa re-fixeze marjele intre 0.5 (normal) si 1..2% (banci cu pierderi, riscand non-compliance regulamentar).

   Retroactiv incepand 1.1.2015
   • 0 (2 voturi)    
    reducerea dobanzii (Vineri, 23 ianuarie 2015, 14:51)

    lucyan [anonim] i-a raspuns lui migus

    nu este o solutiein conditiile in care valoarea unui franc este mai mult decat dublu fata de valoarea initiala, ar trebui ca dobanda si comisioanle sa fie zero si bancile tot ar castiga destul, din cursul valutar, mai ales ca bancile au acordat creditele in lei, fiind nevoite sa cumpere francii imediat dupa acordare la preturi mici.... avand surse de creditare in franci pe termen scurt...
    daca nu sa le lasam pe banci sa se spele cu garantiile pe cap, mai ales ca acestea la noua valoare a francului nu mai asigura nici 50 % din valoarea creditului...
    • 0 (0 voturi)    
     Marja e baiu' (Duminică, 25 ianuarie 2015, 14:11)

     migus [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

     ...si nu CHF!

     Din '11 pana '15 francul a fost fixat fata de EUR la 1.2, desi Euroland era in cadere libera de la criza Grecia'10. Vezi istoria FX la http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=CHF&view=10Y

     Baiul insa este nu cresterea CHF, care si in Aug/Sep'11 tot egal era cu Euro... ci marja unor banci romane, ce impreuna cu 'comisioanele' creative sunt de 10-15x peste marja similara din CH.

     Astfel romanii platesc nu 0.5--1.5% total anual ca elvetienii, ci 4--9% + comisioane + conversii (uneori multiple RON/EUR/CHF).

     Marja+comisioanele sunt problema majora, nu aprecierea CHF (nomimal caderea EUR) cu 20..60%. Calculul este trivial daca punem o marja medie de 1% (real eu platesc 0.69%).

     Caci Liborul CHF fiind ~0% de 5+ ani, practic creditele CHF trebuiau sa fie virtual gratis... daca marja era conforma celei CH.
     Aici este buba, nu in revenirea CHF la valoarea pietii '11 (paritate Euro). Va rog calculati.

     Nota: Timp de 40+ luni SNB a fost piatra de baza a ECB, tinand EU si Euro la suprafata, cumparand *zilnic* pana la 1 miliard Euro (zilnic, o tarisoara mai mica decat Ardealul...).
     Acest munte de hartie palida (Euro) a crescut mai inalt decat Eiger-ul, programul SNB fiind initial planuit ptr. 2-3 luni, nu 40... Azi suntem socati de revenirea CHF la valoarea pietii'11, iar maine ne vom pretinde socati de Grexit, si caderea Euro inceputa in '01, accelerata'08...
     Cifrele si matematica nu mint, desi statisticile pot fi manipulate.
     • 0 (0 voturi)    
      marja băncii (Luni, 9 februarie 2015, 18:09)

      DINULESCU GIGELA AVOCAT [anonim] i-a raspuns lui migus

      Art.5, punctul 5.2 din contractul de credit: "Dobânda este variabilă în conformitate cu politica băncii. Dobânda curentă poate fi modificată în mod unilateral de către bancă, luând în considerare valoarea dobânzii de referinţă pentru fiecare valută (...LIBOR...) fără a exista consimţământul clientului". Cred că aceasta este clauza referitoare la dobândă într-un anumit tip de contract de credit. Clauza este abuzivă, cel puţin, prin raportare la "politica băncii" -criteriu echivoc, nedefinit, nedeterminabil; tot aşa, în privinţa posibilităţii băncii de a modifica unilateral dobânda. În prezent, legislaţia nu mai permite modificarea unilaterală a dobânzii, fiind necesar încheierea unui act adiţional, care ar trebui negociat. Dar, variabilitatea dobânzii este în funcţie de un criteriu obiectiv: fluctuaţia valorii dobânzii de referinţă LIBOR. Dobânda variabilă se constituie din marja băncii fixe şi valoarea indicelui LIBOR, care variază şi trebuie să determine creşterea sau scăderea procentului de dobândă. Deci, singurul element cu caracter variabil din componenţa dobânzii este, conform contractului de credit şi legii, indicele LIBOR; marja de profit a băncii este un element fix din componenţa dobânzii, care nu poate fi modificat unilateral de către bancă pe parcursul derulării contractului. Este obligaţia băncii să modifice periodic dobânda crescător sau descrescător, în funcţie de variaţia indicelui LIBOR, conform OG 21/92 modificată prin OUG 174/2008. Menţinerea dobânzii la nivelul iniţial, deşi valoarea LIBOR a scăzut substanţial, duce la majorarea artificială a marjei băncii, deci încasarea nejustificată a unor sume de bani..., duce la îmbogăţirea fără justă cauză, ca principiu juridic şi temei al unor acţiuni în instanţă pentru obligarea băncii la restituirea banilor încasaţi fără temei...
 • -2 (6 voturi)    
  Dar simtul raspunderii la politicieni? (Vineri, 23 ianuarie 2015, 9:45)

  Valentin [anonim]

  Doamna Paul, eu am depozite la banci - nu multe, dar din dobanda lor traiesc. Pe mine de ce nu ma intrebati cand faceti astfel de propuneri? Ce sictir imi este de politicienii care sunt generosi pe banii altora!
  Cei mai multi imprumutati in CHF si-au luat bunuri de lux din imprumuturi dar vreti sa ii protejati in dauna mea? Sa luam de la saraci ca sa dam la bogati, nu-i asa?
  Pentru cazurile cu adevarat dramatice, va anunt respectuos ca statul roman dispune de mecanisme de protectie sociala.
  Este clar?
  • 0 (2 voturi)    
   Dobanzile azi sunt negative (Vineri, 23 ianuarie 2015, 12:05)

   migus [utilizator] i-a raspuns lui Valentin

   -0.75% in CH
   -0.25% in DE
   ...etc

   Deci Dvs si eu azi efectiv platim dobanda banciilor ptr. privilegiul de a ne folosi banii nostri in folosul lor. Pe langa comisioanele normale pe depozit si tranzactie.
 • +4 (6 voturi)    
  romania fara caini (Vineri, 23 ianuarie 2015, 10:53)

  Sclavul bancilor [anonim]

  Bancile din Romania au cele mai mari marje din Europa si cele mai mari comisioane deci ar fi cazul sa nu ne lasam inselati de fumigenele BNR despre deponenti, Statul roman ar fi trebuit sa aiba o legislatie de protectia consumatorilor eficienta nu sa amane sau sa cedeze la lobby-ul bancilor at cand se impunea eliminarea clauzelor declarate abuzive de majoritatea instantelor.BNR e cat se poate de clar o protectoare a profitului bancilor si risca ca acest protectorat sa afecteze mult uzata "stabilitate financiara" din cauza ca ignora justitia si justetea. Nu e just sa avem contracte impotecare in care riscul valutar sa fie suportat numai de client, si sa platim si comisioane de risc, Bancile trebuie sa fie un partener egal in contracte.
  • +1 (1 vot)    
   MARJA ca nod gordian (Vineri, 23 ianuarie 2015, 12:00)

   migus [utilizator] i-a raspuns lui Sclavul bancilor

   marja e problema si solutia...

   vezi discutiile ref. "marja" din http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-19167568-povestea-unui-credit-franci-elvetieni-unui-singur-credit.htm
 • 0 (2 voturi)    
  Si pentru credite in euro sau lei, nimic? (Vineri, 23 ianuarie 2015, 10:54)

  emil bobu [utilizator]

  Ce D-zeu e atat de neobisnuit la creditele in CHF?

  Pe bine de ce nu ma ajuta BNR sa-mi platesc creditul ipotecar in lei? Nu e pentru viloi sau palat, e doar un amarat de apartament vechi de 40 de ani.

  De ce sunt tratat ca cetatean de mana a treia?

  Luxul primeaza in Romania si e aparat, cetatenii de rand sunt aruncati la canal de catre institutii, Guvern, toti "conducatorii" sunt doar niste hoti si ar trebui arestati!

  Sa ne angajam conducatori din alte tari, ca ai nostri nu dau doi bani pe noi.
 • +3 (7 voturi)    
  MITING (Vineri, 23 ianuarie 2015, 11:16)

  MITING [anonim]

  Reprezentanții Grupului Clienților cu Credite în CHF propunem ca mitingul organizat duminică, 25 ianuarie 2015, în Piața Constituției, între orele 12.00 – 16.00, să se desfășoare conform prevederilor legale privitoare la adunările publice.
  • 0 (2 voturi)    
   perfect (Vineri, 23 ianuarie 2015, 15:25)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui MITING

   Ar trebui ca locul de desfasurare sa fie in fata Bancii Nationale a Elvetiei.
 • +2 (4 voturi)    
  Pentru toti cei nemultumiti de banci (Vineri, 23 ianuarie 2015, 12:06)

  Pentru toti cei nemultumiti de banci [anonim]

  Reprezentanții Grupului Clienților cu Credite în CHF propunem ca mitingul organizat duminică, 25 ianuarie 2015, în Piața Constituției, între orele 12.00 – 16.00, să se desfășoare conform prevederilor legale privitoare la adunările publice.
  • 0 (2 voturi)    
   actiune legala comuna (Vineri, 23 ianuarie 2015, 12:31)

   migus [utilizator] i-a raspuns lui Pentru toti cei nemultumiti de banci

   organizati simplu pe Facebook
   => creat pagina "Romani cu credit CHF"
   => descris obiectiv: litigiu clasa comuna contra bancii
   => specificat conditii: cazurile tehnice de abuzuri, ex. marje exagerate (>2..3%) si/sau variabile (daca marja a crescut DUPA semnarea contractului)
   ...
   Actiunile individuale sunt scumpe in timp si bani, chiar daca banca pierde. Si nu ajuta legislatiei viitoare.
 • +1 (5 voturi)    
  In sfarsit o solutie corecta (Vineri, 23 ianuarie 2015, 12:31)

  Alex [anonim]

  Bancile care au dat credite in franci, au vrut sa aiba un avantaj competiv fata de celelalte. Acum nu vor sa-si asigure nici un risc, tot riscul sa si-l asume consumatorul. Propunere este corecta. Consumatorul isi asuma riscul valutar, banca isi asuma marja de dobanda marita oricum abuziv avand in vedere ca dobanda pe care o plateste ea acum catre bancile mame este cu 2-3% mai mica.
 • +1 (1 vot)    
  credite CHF (Vineri, 23 ianuarie 2015, 19:12)

  Elena [anonim]

  Daca tot raporteaza decizia de acordare a unui credit la gradul de indatorare ar trebui sa se si asigure de respectarea acestuia in niste limite pe parcursul executarii contractului.
  Iar Directiva trebuie aplicata pe fiecare contract de creditare astfel incat cresterea cursului valutar sa fie plafonata la cursul din data acordarii + 20%!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  Volksbank - comision administrare 35% din rata (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 12:57)

  AlbuZahar [utilizator]

  Volksbank percepe comision de administrare/comision de risc 35% din rata. Pentru ce incaseaza banii astia?

  Pe langa ei mai mai percepe si dobanda 4-5% care mai inseamna 35% din rata.

  Ce poate sa faca banca fara sa piarda?
  - sa anuleze comisoanele abuzive si ilegale.
  - sa aiba o rata a dobanzii rezonabila

  Si nu este vorba doar de creditele in CHF!
 • +1 (1 vot)    
  Veleitari au fost, veleitari sunt inca (Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 17:21)

  Ioan B. [anonim]

  Dup 3 ani in functia de consilier al Preimului Ministru al Romaniei, de pare ca d-na Andreea Paul a inteles cam putin din economia reala.
 • 0 (0 voturi)    
  rate in franci elvetieni (Duminică, 8 februarie 2015, 13:18)

  miron gicu [anonim]

  cred ca este foarte buna ideea , sa nu platim ratele . dar trebuie sa fim toti de acord si atunci se va rezolva mai usor conversia pe care o asteptam cu totii .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by