Banca centrala a Rusiei a recomandat vineri institutiilor financiare sa converteasca in ruble creditele imobiliare acordate in valute, a caror rambursare a devenit dificila dupa prabusirea rublei, scrie AFP.

Intr-o scrisoare adresata bancilor si publicata pe site-ul institutiei, presedinta Elvira Nabiullina "recomanda restructurarea" acestor credite, "inclusiv prin conversia in ruble".

Ea sugereaza folosirea cursului oficial de schimb din 1 octombrie, de 39,38 ruble pentru un dolar fata de 65,40 ruble vineri si de 49,98 ruble pentru un euro fata de 75,77 vineri.

Prabusirea rublei (-41% in 2014 fata de dolar) au condus la dublarea ratelor pentru rusii care au contractat credite ipotecare in monede straine.

O astfel de conversie se anunta delicata, deoarece ar comporta pierderi pentru un sector bancar fragilizat de criza monetara.

Desi numarul creditelor este relativ modest (3% din valoarea creditelor, potrivit autoritatilor), amploarea caderii rublei starneste temeri legate de un val de incetari de plati mai dureros pentru banci decat o restructurare.

Confruntata cu o situatie similara anul trecut, dar la o scara mult mai mare, Ungaria a decis sa usureze povara creditelor in devize straine contractate de peste un milion de gospodarii, antrenand costuri importante pentru institutiile financiare.

In Polonia, aprecierea francului elvetian a starnit un vant de panica, in conditiile in care circa 40% din creditele imobiliare sunt in franci, cu un volum de aproximativ 31 miliarde euro.