Pretul barilului de petrol a scazut luni atat ca urmare a incertitudinii provocate de situatia din Grecia (unde reamintim ca extrema stanga a castigat alegerile), dar si ca efect al aprecierii dolarului si a supra-ofertei mondiale. In jurul orei 13,45 ora Romaniei, barilul de titei Brent extras din Marea Nordului (petrolul Brent este de fapt un amestec de diferite feluri de titei extrase din 19 zacaminte din Marea Nordului, cu continut de 0,37% sulfuri) cu livrarea in martie se tranzactiona la 48.10 dolari pe bursa din Londra, in scadere cu circa 69 de centi fata de vineri. Pe New York Mercantile Exchange (Nymex), un baril de "light sweet crude" (WTI) cu aceeasi scadenta a pierdut 52 de centi, ajungand la 45.07 dolari.

Tanker petrolierFoto: www.richard-seaman.com

Chiar daca a fost anticipata, victoria electorala a Partidului radical de stanga SYRIZA a alimentat temerile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro. Pentru David Hufton, analist la brokerul PVM, victoria Syriza ramane "o sursa de instabilitate si ingrijorare" pentru ca reprezentantii acestei formatiuni au fost alesi doar pentru a respinge politicile de austeritate impuse de Uniunea Europeana (UE).

In plus, petrolul era si sub presiunea intaririi semnificative a dolarului, moneda in care se face comertul mondial cu "aur negru", ceea ce scumpea investitia intr-un asemenea activ. Nu in ultimul rand, pietele au incorporat stirea ca succesorul regelui saudit Abdullah (care a murit in weekend-ul trecut), fratele sau vitreg Salman, a promis continuitate in domeniul politicii privind extractia titeiului.

Una din cele mai afectate tari din acest punct de vedere este Rusia, unde scaderea reprezinta o amenintare semnificativa, care se adauga fragilitatii si vulnerabilitatii economiei.

"Un declin de 30% al pretului titeiului are ca rezultat o sporire de 0,8% a avansului celor mai importante economii si probabil de 0,6% pentru SUA", a explicat sefa FMI, Christine Lagarde, care a admis ca desi exportatorii sunt afectati, 'per total reprezinta un castig net'.

Petrolul si gazele naturale reprezinta 68% din exporturile Rusiei si 50% din bugetul sau federal. Moscova a pierdut anul trecut peste 90 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, echivalentul a 4,5% din PIB. Rubla ruseasca a intrat in deriva pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, in decembrie 2014, sa mentina plafonul oficial de productie la 30 de milioane de barili pe zi pentru urmatoarele sase luni, ceea ce a determinat o cadere a pretului barilului de titei Brent pana la cea mai scazuta valoare din ultimii patru ani.