Primul semnal modern a venit in decembrie 2009. Era in 8 decembrie, la ora 13 si 27 de minute cand, pe ecranul unei mari banci din Frankfurt, defila urmatorul mesaj : "Fitch reduce nota acordata Greciei la BBB+". Stirea se afiseaza pe ecranele televizoarelor conectate la Bloomberg- adica cateva mii in intreaga lume -: BBB+, asta inseamna "atentie, risc de faliment". Instantaneu, marii investitori incep sa-si vanda titlurile de stat grecesti. Incepea tragedia greaca. Dar Grecia nu este DOAR ACUM in prag de faliment. Pana acum, grecii au mai falimentat ca tara de vreo 5-6 ori. Si tot din ratiuni politice, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Nu orice plaja din Grecia are nisip fin si apa azurieFoto: caia.ro

Prima data s-au imprumutat prin secolul al patrulea, de la Templul din Delos mai mult decat putea duce. Datoriile grecilor erau echivalente cu 215% din PIB (Winkler, 1933). Fireste, s-a facut un haircut intrucat altfel nu se putea. S-a taiat atunci circa 80% din datorie. In 1826, ca sa ne apropiem fulgerator, Grecia da iar faliment si e alungata de pe pietele internationale vreme de 53 de ani. Era in vremea Razboiului lor de Independenta (inceput la 1821, detalii mai jos). 1843 , alt faliment. 1893, un altul (haircut 70%). Urmeaza noi si noi falimente. A invatat Europa ceva din asta? Nimic. Dar ce zice Biblia? In Deuteronom, gasim asa: În anul al şaptelea vei face iertare. Iertarea însă va fi aceasta: tot împrumutătorul, care dă împrumut aproapelui său, să ierte datoria şi să n-o mai ceară de la aproapele său sau de la fratele său.Ceea ce grecilor li s-a aplicat cu succes.

După cucerirea Imperiului Bizantin de către turci, cea mai mare parte a Greciei a trecut sub stăpânirea otomanilor. Evident, grecii s-au mai rasculat, au infiintat chiar si celebra Eterie. Între diferitele facțiuni– sa le zicem modern “partide”- elene au izbucnit la un moment dat conflicte, care au dus la declanșarea unui adevărat război civil. Turcii au negociat cu Muhammad Ali ( Egipt), care L-A TRIMIS pe unul dintre generalii săi, Ibrahim Pașa să lupte pentru înăbușirea rebeliunii elene, Ibrahim urmând să primească parandarat anumite portiuni din Grecia. Până la sfârșitul anului 1825, cea mai mare parte a Peloponezului trecuse sub controlul Egiptului. In aprilie 1826, Grecia declara falimentul. Razboiul costase mult prea mult.

Cu putini ani in urma, FMI, acest CAR al tarilor lumii, a venit si le-a oferit un munte de bani in schimbul unor promisiuni. Dar ce te faci cu promisiunile grecilor, care se respecta fix la calendele grecesti? Important e ca ai linistit pietele, care nu mai speculeaza impotriva euro.

Vezi aici o infografie despre cum s-a imbolnavit Grecia

Asa incat in 2010 problema s-a agravat. Cuvantul “faliment de stat” apare iar in discutiile confidentiale ale sefilor de Guverne. Oare e bine sa lasi Grecia in faliment? Sau e mai eficient sa continui sa ii dai bani in schimbul a noi promisiuni facute cu si mai mare fermitate? Cand problema a devenit de neocolit, s-a pus problema: bun, le dam bani dar de unde ii luam? Angela Merkel nu vrea amestecul al FMI. Consideră că europenii trebuie să îşi rezolve singuri problemele legate de moneda lor. Un ajutor din afară nu ar face decât să mineze încrederea în euro. Se gaseste o solutie si pietele se linistesc.

Citeste si Istoria secreta a salvarii euro

Suntem in 2011. Din nou, Grecia e pe buza prapastiei. Merkel si Sarkozy preiau fraiele. Se organizeaza un summit, se fac declaratii de solidaritate in favoarea Eurolandului, se promit solutii care sa rezolve criza.Pe romaneste, pupat piata Endependenti. Dupa o noapte de discutii, un pre-plan se configureaza. E cel sugerat de marile banci, dar nu mai conteaza. Se anunta solutia. Grecii vor primi bani cu dobanda redusa si pe termen mai lung. Pietele s-au calmat.

Niciun Deus ex machina nu va ajuta Grecia sau UE. E o nebunie ceea ce se petrece. Sandramaua nu are cum sa dureze la infinit cu asemenea “solutii”. Mai asistam si la isterii intre popoare. Greci vs Germani (sau invers). “Grecii sunt trişori care nu merită ajutor. Germanii trebuie să plătească pentru a scoate Grecia din criză, deoarece naziştii au jefuit ţara. Războiul clişeelor dintre cele două ţări se reaprinde dupa o perioada in care reuşiseră totuşi să treacă peste problemele istoriei”, regretă Süddeutsche Zeitung.

Citeste si o Istorie a panicilor bancare. Un text cu state fictive, isterii si contagiuni

Dupa ce au asezat canistrele de benzina care sa alimenteze motorul economiei grecesti, teama mi-e ca liderii europeni vor sa isi aprinda acum o tigara. Tigara de dupa.

  •  Scenariile ramanerii Greciei in zona euro (pamflet)

Scenariul german. Scufita : Pana cand sa-i finantez din banii mei traiul Bunicii? Nu mai bine vorbesc cu Lupul si incropim un scenariu in care Bunica dispare din zona pur si simplu?

Scenariul elvetian: Scufita: Daca mai tine mult la secretul ei bancar, il chem pe Lup. Mai areciez francul si apoi ii cer niste CD-uri cu informatii fiscale

Scenariul american. Scufita: Hai s-o ajutam totusi pe bunica. Daca se face bine, poate ii vand niste F16.

Scenariul britanic: Scufita: Nu te intreba ce poate face Bunica pentru tine, intreaba-te ce poate face Lupul pentru bunica ta. O ajut cu niste asseturi, dar mai departe nu ma implic. La o adica, spun ca n-a fost din partea mea.

Scenariul romanesc: Scufita: Unde-ti tii zdreantza, pensia????

Scenariul francez: Scufita: Bunica e totusi un caz social, trebuie sa-i aloc niste cheltuieli ca sungura nu se poate descurca. Poate il implic si pe Lup sa ma ajute. Daca se va face bine, imi lasa mie casuta si pot s-o vand Vanatorului

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro