Moneda chineza, yuanul, a devenit a cincea moneda cea mai utilizata in platile internationale, depasind dolarul canadian si pe cel australian, a anuntat miercuri compania financiara Swift, citata de sagentia de stiri elvetiana Romandie.com. In urma cu doi ani, renminbi (RMB, "moneda poporului")- numele oficial al yuanului, ocupa locul 13 in acest clasament, lucru care confirma internationalizarea rapida a monedei Chinei. In decembrie 2014, moneda chineza detinea o cota record de 2,17% a platilor la nivel mondial, situandu-se in spatele yenului japonez, care avea o cota de 2,69% . Aceasta crestere a yuanului "confirma tranzitia de la o moneda emergenta la o moneda utilizata in mod obisnuit", a declarat Wim Raymaekers, seful pietelor bancare din Swift.

Importurile Chinei au scazut cu 8,3%Foto: stockfreeimages.com

Utilizarea de yuani in tranzactiile transfrontaliere a crescut "semnificativ" in 2014, ajungand la 9.950 miliarde de yuani (1.403.000.000 euro), au declarat oficiali ai bancii centrale a Chinei. Volumul combinat al tranzactiilor in yuani reprezinta in prezent 20% din plati internationale, au mai explicat oficialii citati.

China nu si-a ascuns niciodata ambitia de a accelera utilizarea renminbi dincolo de granitele Chinei, precum si de a face o moneda internationala care sa se potriveasca cu statul de a doua cea mai mare economie a lumii.

Autoritatile chineze continua sa supravegheze strict convertibilitatea yuanului, temandu-se de iesiri necontrolate de capital.