Ofertele bancilor de sprijinire a clientilor indatorati in franci elvetieni. Cat de mult ii ajuta de fapt si de ce se plang bancherii si clientii in continuare?

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 28 ianuarie 2015, 15:43 Economie | Finanţe & Bănci


swiss francs
Foto: sxc.hu
De la aprecierea consistenta a francului elvetian, atat clientii care s-au imprumutat in moneda Elvetiei cat si bancile trec printr-o perioada deloc confortabila. Clientii pentru ca si-au vazut ratele crescand pana la niveluri pe care nu si le pot permite iar bancile pentru ca se vad in situatia de a nu-si mai incasa banii programati pentru a face la randul lor alte plati. Din toata aceasta poveste castig au avocatii care isi fac meseria si speculeaza acest moment. Deocamdata, reactiile celorlalti jucatori implicati in aceasta poveste sunt palide. Banca Nationala ar putea organiza o conferinta publica pe aceasta tema- in fond acesta e subiectul bancar al zilei, iar comisiile de specialitate din Parlament ar putea gandi solutii tehnice fara tenta electorala.

 • Bancherii se plang ca pe clienti nu ii intereseaza de fapt solutiile oferite, preferand sa mearga pe mana avocatilor pe principiul "totul sau nimic" sau sa astepte o revenire a francului
Sentimentul oamenilor din banci este ca ofertele facute nu li se par suficient de atragatoare clientilor. "Avem cam 10% dintre clientii vizati care vin sa discutam pe marginea ofertei facute", spune reprezentantul unei banci comerciale. "Oferta FX lansata saptamana trecuta si de care au beneficiat peste 15.000 de clienti. Cat priveste ofertele de conversie a creditelor din CHF in euro sau lei, acestea le-am lansat inca din 2013. Din pacate, clientii nu au fost foarte interesati sa-si converteasca creditele, mai ales dupa ce au fost 'semnale' in piata ca CHF-ul va scadea. Avem in jur de 1500 clienti care au acceptat conversia. Un lucru interesant in toata nebunia ultimelor saptamani este ca, din acei 1500 care au acceptat conversia, am primit sute de telefoane de multumiri dupa ce cursul a explodat", spune reprezentantul unei banci comerciale.

Alte banci, confirma sentimentul ca oferta de sprijin nu a intrunit succesul scontat. "Poate li s-a parut ca e insuficient, poate ca nu mai au incredere in banca, dar este maximum din ceea ce am putut face. Parerea noastra este ca sunt mult mai usor de vandut in aceasta perioada idei in genul : "mai bine dau banca in judecata si angajez un avocat celebru care sa imi castige procesul si sa oblig banca sa imi converteasca imprumutul la curs istoric. Ori tot, ori nimic, par sa isi spuna respectivii clienti". Sau "mai bine astept ca poate isi revine francul elvetian la 2-3 lei" decat sa discute cu noi", spune reprezentantul altei banci.

Au fost si institutii bancare care au refuzat sa dea credite in franci elvetieni, cum e BCR. Sau cazul BRD, care a dat 8 imprumuturi in chf. "La BRD, explica Traian Traicu, purtatorul de cuvant al bancii, unde creditarea in franci elvetieni a fost un fenomen absolut marginal. Banca are in sold 5 (cinci) credite in CHF, valoarea totala a soldului acestora nedepasind 280.000 CHF. Nu au fost solicitari de conversie pana acum".   Pentru persoanele fizice, la BRD  s-au acordat doar cateva credite in aceasta denominare intr-o perioada scurta din anul 2006. Clientii au fost mai putini de 10 ca numar, soldul total al creditelor ridicandu-se atunci la circa 400.000 de franci elvetieni.Banca mai are in acest moment in sold doar 5 credite in CHF.

"Dupa acea perioada scurta in care am acordat acest tip de credit (unei clientele atent selectionate si NU unei clientele de masa), produsul a fost eliminat din oferta. Banca a considerat atunci, analizand atent istoria acestei valute a unei tari cu statut de « refugiu financiar » in perioade de criza, ca riscurile legate atat de rata de schimb cat si de variabilitatea dobanzii de referinta erau prea mari atat pentru banca, cat si pentru clienti", explica Traicu.

Sunt banci cu portofolii consistente in franci care nu doresc sa faca niciun comentariu pe aceasta tema, cum e OTP Bank si Millennium Bank. E dreptul lor, dar le va crea un deficit de imagine in relatia cu clientii.
 • Cum vad clientii "sprijinul" bancilor: Ma indatoreaza si mai mult! Decat asa...
"Sentimentul pe care mi l-a impartasit majoritatea consumatorilor cu care am stat de vorba/am corespondat este acela ca bancile nu sunt interesate in rezolvarea problemelor lor, si ca de fapt, solutiile care le sunt propuse nu le vin cu adevarat in ajutor, ci mai degraba sunt de natura a-i indatora si mai mult", ne transmite Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF),  care a centralizat sesizarile consumatorilor de produse financiare

Concret, unii dintre cei care au apelat - la cererea lor - la o forma de restructurare a creditului, au platit o perioada de timp (6 luni sau 1 an) doar dobanda, insa ulterior dobanda/marja fixa a creditului a fost majorata semnificativ, astfel incat, in loc sa se imbunatateasca, situatia lor s-a inrautatit, spune Alin Iacob. "In momentul de fata, exista consumatori care au in contracte marje fixe peste LIBOR CHF de 7, 8, 10 si chiar 11,50%! Oamenii s-au considerat inselati de propunerile de restructurare primite din partea bancilor, si de aceea exista  o foarte mare retinere din partea lor de a apela din nou la solutii similare.
 
In ceea ce priveste extinderea scadentei, multi consumatori s-au indatorat din start aproape sau chiar la maximul perioadei admise, ceea ce face imposibila apelarea la aceasta modalitate de reducere a presiunii curente. In plus, orice extindere a perioadei de finantare presupune o crestere a sumei totale care urmeaza sa fie rambursata bancii, ceea ce nu face altceva decat sa-i supraindatoreze pe consumatori, unii dintre ei aflati deja intr-o stare de profunda supraindatorare (cu venituri care nici macar nu mai acopera rata la credit).

In ceea ce priveste conversia/refinantarea, consumatorii sustin ca bancile nu au venit catre ei cu oferte de acest gen decat in momente de maxim istoric al cursului CHF/RON - in vara/toamna anului 2011, si nu atunci cand ar fi trebuit sa o faca - atunci cand CHF s-a apreciat cu 10, 20, 30% fata de momentul acordarii imprumutului. In plus, multi semnaleaza ca bancile considerau conversia/refinantarea ca pe un credit nou, motiv pentru care li se solicitau garantii suplimentare, giranti, etc. (data fiind scaderea veniturilor si a preturilor proprietatilor imobiliare). In plus, gradul maxim de indatorare generos utilizat la calculul creditelor inainte de criza a fost redus semnificativ incepand din 2009-2010, excluzandu-i practic de la o posibila finantare.

Marea majoritate a consumatorilor cu credite in CHF se afla acum in urmatoarea situatie: trebuie sa plateasca rate de 2-3 ori mai mari in lei decat la momentul acordarii, in vreme ce veniturile li s-au redus semnificativ, iar proprietatile imobiliare achizitionate valoreaza, in cel mai fericit caz, jumatate din valoarea de dinainte de criza. De aceea, ei solicita ca bancile care i-au creditat in mod iresponsabil inainte de criza sa-si asume, in solidar cu ei, o parte a costului creditului si nu sa ii momeasca doar cu solutii pe termen scurt, care nu le rezolva in fapt problemele.

Consumatorii doresc conversia creditelor in lei, la un curs cat mai apropiat de cel existent la momentul asumarii obligatiei de plata (momentul acordarii creditului). Cei mai multi sustin initiativa AURSF de conversie la cursul de la momentul acordarii creditelor plus o majorare de cel mult 20%. Initiativa noastra este sustinuta si de alte organizatii focusate pe protectia consumatorilor de servicii financiare.

Insa ar fi posibila si solutia avansata de una dintre banci inainte de explozia CHF din urma cu 2 saptamani, aceea de conversie la cursul zilei, urmata de o reducere imediata a datoriei cu 30%. Dupa calculele BNR si ale noastre, in felul acesta ar rezulta un curs de 2,6-2,7 lei/CHF, ceea ce nu difera foarte mult fata de prounerea noastra.

Pana la urma, orice solutie care ar scadea semnificativ rata lunara a consumatorilor, dar nu temporar, ci definitiv, este demna de a fi luata in considerare (inclusiv propunerea avansata de unii deputati de efectuare a conversiei la un curs mediu calculat pe baza cursurilor zilnice/lunare de la data acordarii creditului si pana in prezent).

Daca bancile vor intelege acest lucru si vor veni cu solutii de scadere reala a costurilor de creditare exista toate sansele ca oamenii sa isi poata plati ratele la timp, iar creditele - aflate acum in pericolul de a deveni neperformante - sa fie duse cu bine la final de consumatori", ne transmite Iacob.

Scurt istoric al reactiilor bancilor in scandalul dosarului "Francul Elvetian"
 • 6 ianuarie. Reactia OTP. In urma unei analize care vizeaza istoricul clientului si conditiile actuale ale acestuia, clientii vor putea beneficia de o reducere temporara cu pana la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobanda la creditele in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni. OTP Bank Romania va analiza constant evolutia pietei si isi asigura clientii ca va continua sa gaseasca masuri de protectie adaptate nevoilor reale ale acestora, pentru a-i sustine in asemenea situatii neasteptate. Banca cu capital maghiar a fost nevoita sa faca si ea o majorare de capital, Registrul Roman al Comertului aproband inca din 7 ianuarie 2015, aceasta majorare  175,344 milioane de lei. Astfel, capitalul reglementat al bancii a fost majorat de la 782,9 milioane de lei, la 958,25 milioane de lei.
 • 19 ianuarie 2015. Reactia Volksbank, banca comerciala cu cel mai consistent portofoliu in chf si cu cele mai mari probleme de imagine. Institutia a fost recent preluata de Banca Transilvania."Pentru a veni in ajutorul clientilor sai, Volksbank Romania a decis sa mentina pe o perioada de 3 luni (intre 20 ianuarie 2015 si 17 aprilie 2015) un curs valutar fix,  de 3,8035 Lei pentru 1 CHF (cursul de schimb VBRO valabil la data de 31 decembrie 2014), pentru platile urmatoarelor 3 rate lunare datorate de clienti.  Cursul oferit de Volksbank Romania este cu 17,5% sub cursul anuntat de BNR luni, 19 ianuarie 2015 - de 4,4716 RON/CHF", anunta oficialii bancii.
 • 21 ianuarie. Reactia Raiffeisen Bank. Raiffeisen Bank reduce dobanda pentru clientii cu credite in CHF, resetand-o anticipat, cu cinci luni inainte, conform ultimei scaderi anuntate de Banca Centrala a Elvetiei, de 0,5%. Banca opera recalculari ale dobanzii de doua ori pe an, urmatoarea urmand sa aiba loc in iulie. Recalcularea dobanzii va fi intra in vigoare de vineri, 23 ianuarie, au anuntat oficialii bancii intr-un comunicat difuzat miercuri. ￯Am hotarat sa scadem dobanda la aceste credite acum, desi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare sa nu fie atat de afectat de majorarea cursului CHF. Este inca o modalitate a noastra de a sustine clientii in aceasta perioada dificila. Cea mai eficienta modalitate de a sprijini clientii care au dificultati de plata a ratelor ramane insa restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, inca din 2009", a spus Vladimir Kalinov, Vicepresedinte Retail Banking, Raiffeisen Bank. Rata medie coboara in urma aceste masuri cu circa 15 euro- de la 410 chf la 395 chf. Raiffeisen Bank are 8800 de clienti pe CHF, iar toate creditele oferite sunt garantate cu proprietati imobiliare
 • 26 ianuarie. Reactia Bancii Romanesti. "Banca Romaneasca S.A. a decis reducerea dobanzii pentru clientii cu credite in franci elvetieni (CHF) cu peste 0,8% prin aplicarea indicelui LIBOR de la data de 26.01.2015, absorbind astfel o parte din impactul negativ generat de recenta depreciere a monedei nationale fata de CHF. Aceasta reducere se va aplica pana la urmatoarea data de actualizare a dobanzilor pe baza indicelui LIBOR, conform conditiilor contractuale", se arata intr-un comunicat de presa transmis luni.
 • 28 ianuarie. Reactia Bancpost. "Bancpost reduce dobanda cu 0,80 puncte procentuale pentru toti clientii sai persoane fizice cu credite in franci elvetieni cu dobanda variabila. Aceasta masura se va aplica incepand din data de 29 ianuarie 2015 si va fi valabila pana la urmatorul termen de revizuire a dobanzii, conform clauzelor stipulate in contractul fiecarui client. In plus, Bancpost isi sprijina clientii care intampina dificultati la plata ratelor prin solutii individuale", au anuntat oficialii bancii intr-un comunicat transmis miercuri. Banca detine portofoliul cel mai numeros de clienti debitori in franci elvetieni.

O precizare pentru cei care mai au intrebari legate de variatia LIBOR si de ce nu se regaseste in scaderea ratelor


LIBOR este o rata indicativă medie a dobânzii la care unele banci considerate “de prim rang” isi acorda imprumuturi intre ele pe piaţa londoneza. Se calculeaza pentru 15 scadenţe diferite şi pentru 10 de monede diferite. Rata oficiala LIBOR (bbalibor) se anunţa o dată pe zi la aproximativ 11:45, ora Londrei, de catre Thomson Reuters în numele Asociaţiei Bancherilor Britanici (BBA). Daca libor e 0,5% ca exemplu nu inseamna ca TOATE BANCILE iau la 0,5. ci e in functie de ratingul pe care il are banca care imprumuta.

La începutul anilor optzeci a existat o nevoie tot mai mare în rândul instituţiilor financiare din Londra pentru a gasi un punct de reper pentru dobanzile la credite.

Aceasta referinta era extrem de necesara pentru a se putea calcula preţurile unor produse financiare, cum ar fi swap-urile şi opţiunile. Sub conducerea BBA o serie de măsuri au fost luate începând din 1984 care au condus în 1986 la publicarea ratelor dobânzilor prima LIBOR (bbalibor). Cum spuneam mai sus, LIBOR este o rată medie a dobânzii fixata de cateva banci (panel banks) care isi imprumuta fonduri una, alteia.

Selecţia se face în fiecare an de Asociatia Bancherilor Britanici (BBA) si de catre Comitetul pieţelor (FX & MMC). Un juriu este alcătuit pentru fiecare monedă constând din cel puţin 8 şi cel mult 16 bănci, considerate reprezentative pentru piaţa monetară din Londra. Băncile sunt evaluate dupa criteriul marimii cotelor de piata si a reputatiei pe care o au. Deoarece criteriile aplicate sunt stricte, ratele LIBOR pot fi, în general, considerate ca cele mai mici rate de creditare interbancare pe piaţa monetară londoneza.
Cum se calculeaza LIBOR? In niciun caz nu pe baza tranzactiilor reale
Ratele dobânzii LIBOR nu sunt bazate pe tranzacţii reale. În fiecare zi lucrătoare la aproximativ ora 11 am (ora Londrei) băncile din panou informează Thomson Reuters la ce rata a dobânzii s-ar imprumuta la diferite scadente, de pe piaţa monetară interbancară, in acel moment.

Motivul pentru care măsurare nu se bazează pe tranzacţiile reale se datorează faptului că nu fiecare bancă împrumută sume substanţiale pentru fiecare scadenţă în fiecare zi. Odată ce Thomson Reuters a colectat ratele de la toate băncile din panel, se elimina cele mai mari 25% din valori, ca si cle mai mici 25% din cotatii. Din restul de 50% care raman se face o medie, aceasta reprezentand cotatia oficiala LIBOR (bbalibor).

Iniţial (în 1986) LIBOR a fost publicat pentru 3 valute: dolarul american, lira sterlină şi yenul japonez. De-a lungul anilor care au urmat de numărul de monede LIBOR a crescut la un maxim de 16. Un număr de aceste monede au fuzionat în euro în anul 2000. In acest moment avem rate LIBOR pentru 10 valute

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9621 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Conversia de fapt inseamna refinantare... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 15:44)

  ciubex [utilizator]

  La majoritatea bancilor cand a fost vorba de schimbarea valutei creditului, evident cu schimbarea dobanzii creditului, in functie de valuta in care se schimba, de fapt se propunea refinantarea creditului din CHF in alta valuta cu tot ceea ce presupunea aceasta:
  - reevaluarea imobilului; (de cele mai multe ori aceasta nu mai acopera soldul)
  - scaderea pragului de acoperire a soldului fata de bunul ipotecat, deci trebuie adus de cele mai multe ori un al doilea imobil;
  - reevaluarea cosului de costuri pentru cei ce sunt implicati in credit.
  Adica cu alte cuvinte refinantare in toata regula si la care nu se incadreaza majoritatea celor ce au credit in CHF.

  Acum, scaderea dobanzilor este o pentru o perioada limitata de timp, de doar 3 luni, dupa care iarasi se revine de unde s-a plecat.

  Singurele metode sunt cele de actionare in judecata a bancilor pentru clauzele abuzive sau pentru diferentele de curs valutar dintre vanzare si cumparare, adica cursul prin care s-a transformat din CHF in lei la acordarea creditului si cursul folosit pentru achitarea ratelor.
  • -6 (10 voturi)    
   Asta-i tare... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 20:18)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ciubex

   Mult succes la dat in judecata banca pentru diferenta de cursul de la acordarea creditului si cursul de azi. Asta e cea mai mare gogomanie pe care am auzit-o....
   Asha ar trtebui si banca sa dea in judecata clientii pentru prostie, ca nu i-a pus nimeni sa semneze contractle de creditare ca oile.
   • 0 (0 voturi)    
    cursul bancii (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:09)

    Adnana [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

    s-a referit la cursul bancii nu la diferenta de cursul de la acordare si cursul de azi.
    • 0 (0 voturi)    
     ma rog... (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:56)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Adnana

     Eu de aici: "adica cursul prin care s-a transformat din CHF in lei la acordarea creditului si cursul folosit pentru achitarea ratelor" nu inteleg ca se refera la cursul bancii, dar poate gresesc eu.
 • +7 (9 voturi)    
  conversie credit din CHF in LEI (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 15:59)

  MELISA [anonim]

  Desi am un credit ipotecar in CHF din 2008 la vestita WOLSBANK, nu am dat inca banca in judecata pentru clauze abuzive, ci am fost corecti si am platit, NU AM PRIMIT IN 2013 NICI O OFERTA DE CONVERSIE IN LEI. NICI O PROPUNERE.Despre ce vorbim? In luna noiembrie cand am platit rata chiar am intrebat daca banca respectiva are vreo oferta de conversie ( citisem tot pe hotnews de aceasta problema ), iar functionarii mi-au spus ca nici nu stiu nimic concret. Cui s-a facut aceasta propunere de conversie inca din 2013? Ca la Wolsbank cred ca mai suntem putin debitori care nu au apelat la un avocat!!!!!!!!!!
 • +5 (9 voturi)    
  conversia bat-o vina! (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 16:21)

  momo [anonim]

  N-am apelat la avocati... am mers pe ideea negocierii
  Am negociat la banca in 2010/2011 cu OUG 50 si am stabilit dobanda fixa si comision de risc redus... Le-am zis ca nu mai vreau sa platesc pt altii sau credite neperformate...asa ca am semnat act aditional.

  Am vazut ofertele de pe hotnews.. insa in momentul cand am fost la banca mi s-a spus ca nu e nimic oficial ca nu se stie nimic, ca ar trebui sa mai asteptam...

  Zilele trecute am fost iar pe la banca sa imi platesc rata si sa intreb de negociere.. conversie etc... mi s-a spus ca deocamdata nu e nimic clar oficial... ca se lucreaza.

  Banca cu pricina este Volksbank.
 • +11 (13 voturi)    
  Santaj (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 16:22)

  A R [utilizator]

  OTP conditioneaza aplicarea reducerii temporare a dobanzii cu 1,5% pe trei luni de semnarea unui act aditional prin care sa accept o marja fixa de 6,98% plus LIBOR la trei luni (care acum e 0,01%). Astfel, daca peste x ani LIBOR creste la 3%, dobanda (care e acum 7% pe an) va ajunge la 10% pe an. Asta in conditiile in care la acordarea creditului diferenta intre dobanda si LIBOr era de 4%.
 • -1 (3 voturi)    
  Despre ce oferte vorbim? (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 17:12)

  Nadina [anonim]

  Eu am credit ipotecar la OTP, si in afara de o scurta perioada cand tot asa francul crescuse si paritatea era de aproape 1:1 cu euro, OTP mi-a oferit conversia fara costuri si fara garantii suplimentare, in euro, la aceeasi dobanda.

  De atunci nici o propunere, chiar acum in decembrie am fost la ei sa ma interesez de o refinantare si dadeau din umeri, "nu avem deocamdata o oferta de refinantare".
 • +6 (6 voturi)    
  plang de jale (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 20:41)

  eucomentez [utilizator]

  "Bancherii" nu se plang, ei arunca praf in ochi si profita de lipsa legislatiei si a nefunctionarea protectiei consumatorilor. Ei nu pot lua o decizie care reduce averea bancilor, acest lucru se poate impune doar de catre BNR sau guvern. Cei de la BNR guvern sunt incompetenti si isi ascund incompetenta in spatele unor declaratii jignitoare fata de clienti si prin legi care produc un blocaj si o birocratie excesiva in sistem sperand ca problema sa dispara de la sine.

  Iar problema nu dispare, ci se agraveaza.
 • +8 (8 voturi)    
  nici un mugur de speranta (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 21:36)

  petru [anonim]

  DA asta este adevarul! Normele de creditare ale fiecarei banci au fost aprobate de BNR .Cei de acolo nu au vazut ca pentru a lua un credit in lei trebuiau indeplinite niste conditii mult mai drastice decat cele in valuta si ca bancile ne-au dirijat practic catre francul elvetian cu toate ca stiau ce risc prezinta .Asta este abuzul cel mai mare, Si acum vine si ne spune Vladimir Kalinov vicepresedintele de la Raiffeisen si ne spune "contractul este contract nu avem ce face " Rusine pentru ca ati luat francul elvetian cu nimica toata si acum ni-l vindeti la pret de euro plus dobanda pe 30 de ani.Rusine BNR-ului ca a permis asa ceva.
 • -5 (5 voturi)    
  Inainte sa vorbesti despre ceva, intelege subiectu (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 21:56)

  Eu [anonim]

  "Daca libor e 0,5% ca exemplu nu inseamna ca TOATE BANCILE iau la 0,5. ci e in functie de ratingul pe care il are banca care imprumuta."???

  Fiecare banca se poate imprumuta in CHF la diferita rate negociate, care depind si de ratingul acesteia. Dar LIBOR este unul singur anuntat zilnic pentru scadentele standard, de asta este si folosit ca rata de referinta.
 • +2 (2 voturi)    
  CARE OFERTE? (Joi, 29 ianuarie 2015, 9:47)

  lcristi [utilizator]

  In fiecare zi auzi ca bancile ofera oferte clientilor, dar care oferte. Eu unul nu am primit nicio oferta, m-am dus la banca si cei de pe plan local habar nu au, stiu doar ca se lucreaza..... s-a redus dobanda conform contractului singura diferenta ca aceasta trebuia sa se aplice din aprilie si nu de acum, asta este oferta......
  Daca nu vim fi uniti nu vom reusi nimic, trebuie sa ne unim altfel ne mananca astia cu fulgi cu tot, sunt interesele prea mari si tocmai asta a fost ideea ca bancile sa negocieze cu fiecare in parte. Ce negocieri, ati fost careva contactati de banci pentru a negocia?
  REPET BNR-ul este obligat sa ne raspunda cate credite din cele 75.000 au fost acordate clientilor vanzatori la data introducerii in sistem a creditului, in alta moneda????????
  DISCUTAM DE UN RISC VALUTAR PE CHF INEXISTENT LA BANCI - despre ce vorbim, putem vorbi cat de mult doresc bancile sa reduca din profitabilitate.
  ATRAG ATENTIA BNR-ului ca daca la data acordarii mai scapa cum mai scapa ca nu a luat masuri privind aceste credite, daca acum nu ia aceste masuri si se va face dovada incasarii banilor de catre banci prin plasare de lei in CHF si schimb valutar in prezent din CHF in lei, in mod premeditat cu scopul de a incasa sume fabuloase; va dati seama ca in prezent din cursul de schimb valutar suma este mai mare decat rata/luna - sunt bani incasati de banci necuvenit.
  DACA NU SE IAU MASURI ACESTI BANI SUNT URMARE A UNOR TRANZACTII FINANCIARE - si probabil mai devreme sau mai tarziu organele abilitate vor fi informate si ele de aceasta strategie, iar voi prin faptul ca nu se iau masuri sunteti complici la aceasta INFRACTIUNE.
 • +1 (3 voturi)    
  chf (Joi, 29 ianuarie 2015, 10:39)

  Bun platnica [anonim]

  Nu prea vorbește nimeni despre cei care pierd procesele cu bancile. Eu am credit la B.Românească, aș putea face un efort ”supranatural” să plătesc un avocat să mă judec cu banca, dar dacă pierd? Dacă pierd procesul, pierd și avansul dat către avocat și tb să plătesc și cheltuielile de judecată ale băncii. Are cineva idee cam cât ar putea cere banca de la mine? Îmi întind la maxim salariul să plătesc rata, facturile și să mai rămână ceva și pentru noi și copil, de-aia tot stau pe gânduri.
 • +1 (1 vot)    
  ajutor bancar (Joi, 29 ianuarie 2015, 15:16)

  AlphaSiOmega [utilizator]

  Bancile "ajuta" clientii in mai multe moduri: reesalonare, reconversie la curs actual, reducere temporara de dobanzi cu 0,5%. Toate aceste scheme, in conditiile unui CHF dublat ca valoare, nu sunt decat praf in ochi.
 • +1 (1 vot)    
  Minciuni (Joi, 29 ianuarie 2015, 15:40)

  K. Bela [anonim]

  Minciunosi, nepasaratori, lacomi.
  Cuvinte cu care as caracteriza bancherii din Romania in cazul in care nu as dori sa-i jignesc.
  Orice incercare de nogociere din partea clientilor pe urma careia ar putea profita cat de putin este respinsa.
  Reesalonarea, reducerea dobanzii cu 0.5-0.8% = Frectie la picior de lemn
 • 0 (0 voturi)    
  Chf (Joi, 29 ianuarie 2015, 20:38)

  Petrica [anonim]

  Domnule Vladimir Kalinov unde vedeti scaderea ratelor cu aproximativ 15 euro cand in realitate rata nu scade decat cu 3 franci .....nu am calculat eu ci agentul bancar....asta numiti d-voastra ajutor din partea bancii ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by