Sistemul bancar din Romania va trece in 2015 printr-o evaluare sub supravegherea Bancii Nationale a Romaniei, iar unele banci au inceput deja sa se pregateasca pentru acest exercitiu folosind lectiile invatate de la recentele teste de stres derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) la nivel comunitar, transmite PwC intr-un comunicat transmis joi.

Testele de stres BCE, care au culminat cu publicarea rezultatelor in luna octombrie 2014, au aratat bancilor amploarea reformelor de reglementare ce vor urma de acum inainte. De asemenea, provocarile cu care s-au confruntat bancile in cadrul acestor teste de stres au generat o lunga lista de masuri pe care bancile vor trebui sa le adreseze in perioada urmatoare. Cerintele de a furniza cantitati uriase de date catre autoritatile de reglementare implicate in evaluari s-au dovedit impovaratoare pentru bancile participante, ceea ce ar putea rezulta in regandirea arhitecturii IT a bancilor din punct de vedere al procesarii si agregarii datelor pentru a putea gestiona cat mai bine astfel de exercitii pe viitor.

Aceste nevoi se suprapun si peste apropiata adoptare la nivelul Uniunii Europene a standardului IFRS 9 "Instrumente Financiare", care ia in considerare modelul de afaceri al bancilor, deciziile de investiti, si fluxurile de numerar contractuale ale activelor financiare in determinarea tratamentului contabil al acestora. Acest lucru va accentua nevoia bancilor de a-si regandi procesele interne, simplificandu-le si automatizandu-le pentru a reduce riscul de aparitie a erorilor si pentru a permite armonizarea cerintelor de business, de contabilitate si de reglementare. Pentru a se conforma acestor cerinte, sunt asteptate schimbari la nivelul mecanismelor interne de luare a deciziei precum: relatia cu clientii, structura si pretul produselor, structura organizationala si instruirea personalului.

"Vedem faptul ca derularea testelor de stres a devenit unul dintre principalele instrumente prudentiale folosit de autoritatile de reglementare pentru a imbunatati rezistenta sectorului bancar", a declarat Ana-Maria Butucaru, senior manager in cadrul echipei de servicii financiare a PwC Romania.

"Avand in vedere faptul ca acest lucru inseamna mult mai mult decat analizarea cerintelor minime de capital, bancile trebuie sa inceapa sa planifice felul in care vor integra testele de stres in modelul lor de afaceri si in procesele de management al riscurilor. Bancile care vor putea transforma aceste teste de stres intr-un avantaj competitiv vor avea beneficii economice considerabile", a conchis Ana-Maria Butucaru.