Dupa ce conducerea BNR s-a intalnit cu sefii bancilor comerciale si cu executivii Asociatiei Romane a Bancilor, oficialii Bancii Nationale au transmis joi un comunicat in care se propune ca solutiile in scandalul aprecierii francului elvetian sa aiba in vedere: mentinerea ratelor lunare in lei aferente creditelor in CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014 pentru debitorii in chf, conversia creditelor din CHF in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei si reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in CHF pentru a compensa efectul aprecierii CHF; flexibilizarea mecanismului de rescadentare si a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor, prin aplicarea prevederilor Ordonantei 46/2014, cu modificarile avute in vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia; simplificarea procedurilor administrative; intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca (astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane, solicitarea constituirii de noi garantii). Vineri, la sediul BNR Guvernatorul Isarescu va sustine o conferinta de presa pe acest subiect.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Redam mai jos comunicatul BNR de joi:

"In data de 29.01.2015, la sediul Bancii Nationale a Romaniei a avut loc o intalnire de lucru intre conducerea executiva a BNR, conducerile bancilor comerciale care au acordat credite in franci elvtieni (CHF) si conducerea Asociatiei Romane a Bancilor.

BNR si bancile comerciale sunt preocupate de problema creditelor in CHF, pentru a gasi o serie de solutii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectati de turbulentele recente de pe piata financiara internationala determinate de decizia Bancii Centrale a Elvetiei.

In acest sens, s-au agreat urmatoarele principii care sa stea la baza negocierilor intre banci si clienti:

Exista o multitudine de situatii individuale specifice (in functie de situatia diferita a veniturilor debitorilor, de particularitatile creditelor, de expunerile diferite ale bancilor) care pot fi abordate cu o serie de solutii diferentiate. Nu exista o singura situatie general valabila care sa reclame o singura abordare general valabila.

Stabilitatea sistemului financiar bancar este esentiala pentru finantarea cresterii economice, pentru crearea de locuri de munca, pentru cresterea veniturilor cetatenilor si crearea conditiilor de rambursare a creditelor. Banca Nationala protejeaza stabilitatea sistemului financiar bancar din Romania si, prin aceasta, protejeaza interesele milioanelor de deponenti care au depozite in bancile comerciale. Banca Nationala subliniaza ca situatia creditarii in CHF nu reprezinta un risc sistemic (din perspectiva ponderii reduse in PIB) dar adoptarea unor masuri inadecvate poate induce un astfel de risc.

Negocierea oricarei solutii va avea in vedere:

  • sa fie bine tintita catre persoanele care au o reala nevoie de a fi sprijinite;
  • sa se bazeze pe o impartire rezonabila a costurilor ajustarii;
  • sa nu afecteze stabilitatea sistemului financiar - bancar - adica sa nu creeze riscuri pentru milioane de deponenti;
  • sa nu creeze hazard moral - adica sa nu genereze asteptari nerezonabile pe viitor (privind neplata serviciului datoriei) si sa nu discrimineze debitorii in alte monede (lei, euro, dolari);
  • sa nu incalce Tratatul privind Uniunea Europeana si conditiile de aderare a Romaniei - adica sa nu restrictioneze libera circulatie a capitalului.

Bancile comerciale vor evalua, de la caz la caz, capacitatea de rambursare a datoriilor de catre debitori (in functie de veniturile acestora si de istoricul lor).

Pentru a rezolva aceste probleme individuale, bancile comerciale au la dispozitie o serie de solutii optionale consistente cu principiul impartirii poverii ajustarii (burden - sharing) aplicat si pe plan international. Aceste solutii care pot fi propuse clientilor includ, dar nu se limiteaza la:

  • Solutii individualizate care sa mentina ratele lunare in lei aferente creditelor in CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014;
  • Conversia creditelor din CHF in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei;
  • Reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in CHF pentru a compensa efectul aprecierii CHF;
  • Flexibilizarea mecanismului de rescadentare si a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor, prin aplicarea prevederilor Ordonantei 46/2014, cu modificarile avute in vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia; simplificarea procedurilor administrative; intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca (astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane, solicitarea constituirii de noi garantii).

Solutiile sunt complementare; fiecare banca poate aplica un mix adecvat de solutii adaptat fiecarui caz individual. Ele sunt valabile si pentru creditele acordate in alte monede si pot fi optimizate de la caz la caz