BNR, in scandalul francului elvetian: Nu exista o solutie general valabila. Negocierea trebuie tintita catre persoanele care au o reala nevoie de a fi sprijinite

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 29 ianuarie 2015, 15:52 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
Dupa ce conducerea BNR s-a intalnit cu sefii bancilor comerciale si cu executivii Asociatiei Romane a Bancilor, oficialii Bancii Nationale au transmis joi un comunicat in care se propune ca solutiile in scandalul aprecierii francului elvetian sa aiba in vedere: mentinerea ratelor lunare in lei aferente creditelor in CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014 pentru debitorii in chf, conversia creditelor din CHF in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei si reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in CHF pentru a compensa efectul aprecierii CHF; flexibilizarea mecanismului de rescadentare si a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor, prin aplicarea prevederilor Ordonantei 46/2014, cu modificarile avute in vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia; simplificarea procedurilor administrative; intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca (astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane, solicitarea constituirii de noi garantii). Vineri, la sediul BNR Guvernatorul Isarescu va sustine o conferinta de presa pe acest subiect.

Redam mai jos comunicatul BNR de joi:

"In data de 29.01.2015, la sediul Bancii Nationale a Romaniei a avut loc o intalnire de lucru intre conducerea executiva a BNR, conducerile bancilor comerciale care au acordat credite in franci elvtieni (CHF) si conducerea Asociatiei Romane a Bancilor.

BNR si bancile comerciale sunt preocupate de problema creditelor in CHF, pentru a gasi o serie de solutii de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectati de turbulentele recente de pe piata financiara internationala determinate de decizia Bancii Centrale a Elvetiei.

In acest sens, s-au agreat urmatoarele principii care sa stea la baza negocierilor intre banci si clienti:

Exista o multitudine de situatii individuale specifice (in functie de situatia diferita a veniturilor debitorilor, de particularitatile creditelor, de expunerile diferite ale bancilor) care pot fi abordate cu o serie de solutii diferentiate. Nu exista o singura situatie general valabila care sa reclame o singura abordare general valabila.
Stabilitatea sistemului financiar bancar este esentiala pentru finantarea cresterii economice, pentru crearea de locuri de munca, pentru cresterea veniturilor cetatenilor si crearea conditiilor de rambursare a creditelor. Banca Nationala protejeaza stabilitatea sistemului financiar bancar din Romania si, prin aceasta, protejeaza interesele milioanelor de deponenti care au depozite in bancile comerciale. Banca Nationala subliniaza ca situatia creditarii in CHF nu reprezinta un risc sistemic (din perspectiva ponderii reduse in PIB) dar adoptarea unor masuri inadecvate poate induce un astfel de risc.
Negocierea oricarei solutii va avea in vedere:
 • sa fie bine tintita catre persoanele care au o reala nevoie de a fi sprijinite;
 • sa se bazeze pe o impartire rezonabila a costurilor ajustarii;
 • sa nu afecteze stabilitatea sistemului financiar - bancar - adica sa nu creeze riscuri pentru milioane de deponenti;
 • sa nu creeze hazard moral - adica sa nu genereze asteptari nerezonabile pe viitor (privind neplata serviciului datoriei) si sa nu discrimineze debitorii in alte monede (lei, euro, dolari);
 • sa nu incalce Tratatul privind Uniunea Europeana si conditiile de aderare a Romaniei - adica sa nu restrictioneze libera circulatie a capitalului.
Bancile comerciale vor evalua, de la caz la caz, capacitatea de rambursare a datoriilor de catre debitori (in functie de veniturile acestora si de istoricul lor).
Pentru a rezolva aceste probleme individuale, bancile comerciale au la dispozitie o serie de solutii optionale consistente cu principiul impartirii poverii ajustarii (burden - sharing) aplicat si pe plan international. Aceste solutii care pot fi propuse clientilor includ, dar nu se limiteaza la:
 • Solutii individualizate care sa mentina ratele lunare in lei aferente creditelor in CHF la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014;
 • Conversia creditelor din CHF in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei;
 • Reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in CHF pentru a compensa efectul aprecierii CHF;
 • Flexibilizarea mecanismului de rescadentare si a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor, prin aplicarea prevederilor Ordonantei 46/2014, cu modificarile avute in vedere privind extinderea sferei de cuprindere a acesteia; simplificarea procedurilor administrative; intarirea protectiei debitorilor in raport cu banca (astfel incat in procesul rescadentarii creditelor sa nu se inaspreasca termenii contractului de credit precum rata dobanzii, comisioane, solicitarea constituirii de noi garantii).
Solutiile sunt complementare; fiecare banca poate aplica un mix adecvat de solutii adaptat fiecarui caz individual. Ele sunt valabile si pentru creditele acordate in alte monede si pot fi optimizate de la caz la caz
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4653 vizualizari

 • +15 (19 voturi)    
  pana la capat (Joi, 29 ianuarie 2015, 15:58)

  Ipocrizie... [anonim]

  Nimeni de la banca (caz concret Banc Post) nu negociaza nimic. Praf in ochi in continuare. Sa-l trezeasca cineva din somn pe domnul Isarescu ... nu stiu .. este rau intentionat sau complet rupt de realitatea oamenilor... oricum se impune DEMISIA.
  • +1 (1 vot)    
   confirm... (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:14)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui Ipocrizie...

   La CreditEurope Bank aceeasi treaba: "Daca ai salariul mai mare decat rata, inseamna ca poti plati..."

   Totusi ofera o facilitate: curs de schimb "favorabil" la plata ratelor in CHF, pe o perioada limitata. (adica cu doar cativa bani mai mare decat cursul BNR, si nu cu zeci de bani ca inainte).
  • +5 (7 voturi)    
   el stie asta dar iti baga praf in ochi tie (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:25)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Ipocrizie...

   Masonica stie asta dar iti baga praf in ochi tie

   si noua tuturor...
 • +7 (13 voturi)    
  first things first (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:06)

  LiviusAcris [anonim]

  Persoanele care au o "reala nevoie sa fie sprijinite" sunt amaratii care bantuie strazile, batranii singuri din comunele uitate de prin tara, etc. !
  • +1 (5 voturi)    
   apoi , mai draga , (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:46)

   coor [utilizator] i-a raspuns lui LiviusAcris

   io cred ca si cei care au luat credit aveau nevoie sa fie sprijiniti , dovada chiar creditele facute !
   • 0 (4 voturi)    
    Nasol e (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:01)

    SKLR87 [anonim] i-a raspuns lui coor

    ca statul cu chirie nu a fost inventat decat abia la sfarsitul lui 2014.
   • +1 (1 vot)    
    cum naiba isi poate inchipui... (Vineri, 30 ianuarie 2015, 5:43)

    ernst [utilizator] i-a raspuns lui coor

    ...ca daca nu-ti permiti o chirie trebuie sa fi nebun sa-ti inchipui ca poti sa-ti cumperi apartamentul. si totusi s-au gasit cativa -- cei 75,000, mai putin cei care au fost siluiti in beciurile bancilor sa ia credite in CHF
 • -3 (9 voturi)    
  De ce ne uitam numai spre franc (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:15)

  Vasile [anonim]

  Eu am imprumut in dolari. De ce trebuie plansi cei care au imprumut in franci. Care este problema, ce ei sunt altfel de romani? Si dolarul a crescut foarte mult. la noi in Romania toti pierdem. Cei care au avut imprumut in lei au platit in schimb dobanzi astronomice si la ei nu s-a gandit nimeni! Parerea mea este ca fiecare trebuia sa se gandeasca bine si la riscuri .Iata eu am pierdut si pierd din cauza cresterii dolarului Am riscat platesc mai mult. Cred ca bancile trebuiau sa fie mai bine urmarite.Acum e frectie la picior de lemn.Suntem buni de plata dar macar sa se faca ceva pentru viitor.
  • 0 (0 voturi)    
   Cum se face ca pe la altii (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:11)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Vasile

   imprumuturile is in moneda in care esti platit? Tu nu trebuia sa ajungi in situatia asta si dobanzile u trebuiau sa fie ca alea de la credit card...ca sa te impinga spre valuta.
   Dar masonul se pare ca stie ce face, nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i pute.
  • -4 (8 voturi)    
   De acord! Ce-i cu tratamentul asta preferential? (Joi, 29 ianuarie 2015, 18:01)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Vasile

   Dolarul era 3.25 RON, acum e 3.9, asta nu e crestere exploziva?

   Dar nu, francii conteaza mai mult, de ce? Ce-i asa de special la franc in defavoarea dolarului?

   De ce domnule, de ce?

   Dati-mi un motiv credibil, nu cred ca exista vreunul.

   Doar pentru ca ies pagubitii in strada nu e un motiv.
 • +2 (2 voturi)    
  mda, ramane cum am stabilit (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:22)

  ciubex [utilizator]

  Adica, nimic concret.
  Ceea ce se propune deja era valabil.
  Nici o banca nu negociaza individual, indiferent de valuta creditului contractat.
  Singura varianta este sa se apeleze la avocati si aia sa gaseasca chichitele prin care clientul poate iesi in castig, atat.
 • +1 (3 voturi)    
  BNR IMPLICAT PANA IN GAT (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:26)

  lcristi [utilizator]

  De ce vor sa ne dezbine si ca ne vor trata individual, ca le este frica. Trebuie sa ne unim oameni buni si sa luam atitudine ca altfel nu vom reusi nimic. Mafia e prea mare - sunt prea multi bani in joc ca sa se lase bancile asa de usor.
  Bancile ne-au tratat, ne trateaza si ne vor trata ca pe niste cantitati neglijabile - fara mila cand e vorba de profit.
  BNR - nu am vazut on institutie publica din Romania sa lupte cu atata inversunare impotriva propriilor cetateni - nu e permis asa ceva.
  De ce nu ne raspundeti la intrebari dl. Isarescu
  Revin cu problema riscului reus al bancilor asupra CHF. Din cele 75.000 de credite bancilae au plasat lei in moneda CHF, de ce nu recunoasteti. De ce nu spuneti ca de fapt din cele 75.000 de credite in ziua acordarii la paritate lei sau euro. Despre ce risc imens vorbim - de ce nu incaseaza bancile ratele in CHF de la cursul acordarii pentru ca la acel curs au cumparat CHF-ul iar in acea zi a si scapat de el prin paritate la lei sau euro. Diferenta o reprezinta CAMATARIE. Nu va pasa de cetatenii Romaniei, astfel veneati cu date concrete si cu solutii reale. Sunteti cu totii vanduti intereselor straine si faceti ce vi se dicteaza pana cand o sa se ia masuri. Probabil ne vom lua tara inapoi daca asta doriti si afara cu bancile din tara daca nu le convine asa cum ziceau Ungurii cand au denominat daca asta e solutia. Ati auzit vreo banca sa plece, normal ca nu - e praf in ochi incompetentilor. Cum sa mai putem suporta ..... nu se mai poate....daca pe noi nu ne lasati sa traim ....
 • +6 (6 voturi)    
  Si isarescu.. (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:28)

  bancheru83 [utilizator]

  Trebuie ajutat:)
 • +8 (8 voturi)    
  Doar instanta te mai salveaza de acesti CAMATARII (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:30)

  icsulescu99 [utilizator]

  Isarescu spune ceva de genul: Suntem de acord sa respectam legea pentru un procent pe care il hotaram noi, nu pentru toata lumea.
  Exact ca in cazul clauzelor si comisioanelor abuzive, "doar cei care castiga in instanta ne-au prins ca furam, de la ceilalti avem dreptul sa furam in continuare".
  Is ciudati si rai, dupa mii de procese castigate de clienti, BNR-ul tot nu are o initiativa pentru a se respecta legea si pentru ceilalti clienti.
  • 0 (0 voturi)    
   #clauzeabuziveotp (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:09)

   clauzeABUZIVEotp [utilizator] i-a raspuns lui icsulescu99

   Vedeti peste 500 de litigii OTP expuse aici:
   http://www.clauzeabuziveotp.com/procese.html
   Dati banca in judecata!
 • +7 (7 voturi)    
  ADICA TOTI (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:41)

  lcristi [utilizator]

  nu dl. isarescu, toti avem nevoie sa stiti cand e vorba de crestere de 125% crezi ca mai e unul sa nu aiba nevoi reale.
 • -3 (3 voturi)    
  tricking sentence, dar si partile pozitive... (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:49)

  ..13 [utilizator]

  carevasazica tricking sentence:

  "Banca Nationala subliniaza ca situatia creditarii in CHF nu reprezinta un risc sistemic (din perspectiva ponderii reduse in PIB) dar adoptarea unor masuri inadecvate poate induce un astfel de risc."

  Este bine ca au fost definite principiile. - un pas inainte.

  Si mai bine ca au fost comunicate cateva solutiile posibile.- al doliea pas inainte.

  Interesant ar fi ca BNR si ARB sa comunice periodic progresul inregistrat in rezolvarea situatiilor, ca de exemplu:
  - cati clienti aflati in dificultate au apelat la solutiile propuse de bancile comerciale
  - cati clienti nu s-au putut incadra in nici una din solutille propuse si sa analizeze intern why was not working!!!
  - care a fost comportamentul clientilor dupa agrearea unei solutii propuse.

  Communication - magic word in crisis management!
 • +1 (3 voturi)    
  Solutie (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:50)

  Mihai [anonim]

  Nu inteleg de ce nu se are in vederea reducerea sau renuntarea chiar, nu temporara, dar definitiva, a dobanzii la credite. Sau macar egalarea ei cu dobanda la depozite, pentru a nu avea "risca stabilitatea sistemului financiar". Oricum, momentan la CHF dobanda la depozit e 0,01%. In felul asta nu ar avea nici bancile de pierdut (in sensul ca ar pierde doar profitul, dar nu ar avea pierderi reale), ar reusi si oamenii sa-si plateasca creditele.
  • +3 (3 voturi)    
   Din pacate dobanda este nesemnificativa (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:27)

   lcristi [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   Ar fi fost o idee dar nu si sufiecienta, dobanda este nesemnificativ in raport cu riscul valutar imens. Nu dobanda a dus la rata de la 700 lei la 1500 lei, ci cursul valutar. Daca aici nu se hotaraste ceva o sa avem multe credite neperformante si de aici implicit pierderi mult mai mari pentru banci.... adica provizionae, costuri privind cheltuieli de executare, etc. De asta nu vor renunta bancile, vor smulge pielea de pe cei care mai pot sa mai acopere din gaurile lasate de cei care nu vor mai putea. Din pacate e un cerc vicios pentru banci ca va nenoroci pe ambele parti atat cei care vor mai achita cat si pe ceilalati. Se vor trezi prea tarziu din pacate.... peste un an o sa realizeze cu parere de rau ca nu s-a luat acea idee, buna zic eu, de compromis, un curs mediu de la data acordarii pana in prezent si conversia in lei la acest curs. Asta ar fi o solutie de compromis din partea ambelor parti si din punctul meu de vedere ar fi fost sansa de salvare atat pentru debitori cat si pentru creditori. Peste un an veti numara mortii, ranitii si putinii ramasi in viata, iar pierderile vor fi imense pentru ambele parti.
   • +2 (4 voturi)    
    gresit ... (Joi, 29 ianuarie 2015, 18:07)

    seven [utilizator] i-a raspuns lui lcristi

    Este gresit, imi pare rau ca trebuie sa te contrazic. Eu am credit in franci elvetieni si nu ma deranjeaza diferenta de curs valutar. Mi-am asumat-o la semnare, este OK. Dar daca dobanda ar fi scazut odata cu Libor asa cum este LEGAL, acum as fi platit in lei aceeasi suma ca la acordarea creditului, nu dublu cat platesc acum. Si nu as fi avut nici o problema ...
    • +1 (1 vot)    
     Corect (Joi, 29 ianuarie 2015, 21:11)

     AlbuZahar [utilizator] i-a raspuns lui seven

     Corect. Eliminarea comisionului de risc si dobanda 0 la CHF are acelasi efect ca si conversia la cursul initial de schimb.
     Castigurile bancii se limiteaza in acest caz la castigul calculat la incheierea contractului de credit.

     In prezent castigul bancilor este astronomic si nejustificat.
   • 0 (0 voturi)    
    domanda este cea mai importanta (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:08)

    sor [anonim] i-a raspuns lui lcristi

    La un credit pe 30 de ani diferenta dintre rate la dobanzi de 7% vs 3.5% este cu 35% mai putin. La 7% dupa 30 de ani dai in total inca 140% pe langa suma luata. La 3.5% dupa 30 de ani mai dai doar 60% in plus.
  • +5 (5 voturi)    
   pentru ca nu vor (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:50)

   Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   Au luat cu japca bani si acum vor sa ia si mai mult
   Si nu o sa renunte la asta pentru ca pot
   E foarte simplu ... e ca si la guvern. De ce fura ? pentru ca pot ... acum ii ia cate unu cate unu cat o tine. Daca tine suficient se mai calmeaza, tre sa inceapa si la banci la un moment dat.
 • +4 (4 voturi)    
  Franci (Joi, 29 ianuarie 2015, 16:59)

  Gabriela [anonim]

  Nu contest ca oamenii strazilor au nevoie de ajutor , in schimb ei macar au cantine, ajutor de stat, noi riscam sa ramanem fara case, fara puterea de a mai ne creste copii si de a mai ne ajuta parintii.In perioada in care am luat aceste credite marea majoritate aveam intre 25-35 de ani, in floarea varstei si aveam venituri din care au mers la stat impozite foarte mari.Noi suntem generatia care forma o alta generatie, am ajuns parinti si pana acum am strans din toate partile pentru a ne achita ratele. In momentul in care au vrut sa ne jecmaneasca de tot , am ripostat .Nu ne mai blamati pentru asta!Banii imprumutati de noi au mers in economie, ne-am cumparat case tot de la romani!
  • +1 (1 vot)    
   exact (Joi, 29 ianuarie 2015, 19:50)

   Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Gabriela

   Dar e si mai rau decat atat
   Acum ratele se duc la banci, dar banii aia nu sunt economie. Daca oamenii aveau banii aia cumparau ceva cu ei ceea ce crea flux monetar.
   Asa oamenii muncesc si platesc rata => ciu ciu crestere economica ca nu cumpara nimeni nimic ca nu are cu ce.
   Si au si admis asta ca cresterea economica e penibila si ce s-au gandit ? Hai sa relaxam creditele ... adica Matrix reloaded
 • +3 (3 voturi)    
  Solutia e sa-si ISARESCU demisia si (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:05)

  alex4321 [utilizator]

  Solutia e sa-si ISARESCU demisia si sa-l lase pe unul mai competent ca e nenorocit milioane de romani prin politica sa bancara...care a ajutat doar bancile.
 • -1 (5 voturi)    
  iar francul elvetian? (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:12)

  taro [anonim]

  Nu-i clara idea ca "prostia se plateste" mai ales in domeniul financiar?

  Cat din "smekeri" care au dat lovitura cu un credit ieftin in franci elvetieni s-au uitat, inainte sa ia creditul, la istoricul schimbului intre franc, euro si dolar pe ultimii 5-10 ani.

  Trebuia sa fi orb sa nu vezi ca in grafiul ala erau perioade cand francul era ieftin iar in alte perioade era de doua ori mai scump.

  Acum vor ca restul sa plateasca pentru prostia lor.
  • +2 (2 voturi)    
   chf-euro= valuta (Joi, 29 ianuarie 2015, 21:43)

   eu [anonim] i-a raspuns lui taro

   TATAIE"..daca nu stii..mai bine taci..mergi la scoala..cisteste presa economica..si POATE pricepi : BNR tine cursul EURO stabil in interesul economie romanesti...ia sa vad EURO la 6 ron...CE mai zici atunci!? TU in destaptaciunea ta crezi ca BNR nu tine de euro..mai toate preturile sunt raportate la euro..SA te vad cu euro la 6 ron..apoi...
   ORICUM nu e vb de CHF..e vb de contracte cu bancile..de principii..de INSELACIUNEA bancilor...STII ce-i aia o fisa de produs? dar o procedura de creditare? DAR scoring!? stii ca in functie de ele BANCA decide ce produs INCURAJEAZA!? Pentru tine : iti da un drum..CU o singura BANDA de mers...si asteapta pe unii sa te intrebe de ce nu ai ales banda 2-3-4.
  • +2 (2 voturi)    
   vai de tine (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:17)

   sor [anonim] i-a raspuns lui taro

   Ma cobor foarte mult la nivelul tau raspunzandu-ti, dar fie. Chiar m-am uitat 10 ani in urma in 2008 si era cea mai stabila, si asa era la momentul respectiv cea mai stabila valuta. Cauta pe net ca nu te costa nimic, mai inveti si tu ceva ca esti praf
 • +6 (6 voturi)    
  Furtul Bancilor (Joi, 29 ianuarie 2015, 17:55)

  Anton Cristian [anonim]

  Isarescu este depasit ! Sustine aceasta hotie deoarece este in interesul BNR sa nu se supere cu bancile . Cum poate sustine cineva ca o banca ar avea de pierdut daca ar converti creditul din CHF in lai daca de 8 anii de cand am luat un credit in CHF eu am platit doar dobanda catre banca .

  Ce salariu ai domnule Isarescu ? Cine iti sustine acest salariu ?

  Esti lipit de acel scaun ?
 • +6 (6 voturi)    
  sărmanii (Joi, 29 ianuarie 2015, 18:29)

  Mazeta [utilizator]

  Singurele persoane nevoiașe care au fost și vor fi sprijinite de BNR sunt băncile.
 • +6 (6 voturi)    
  SOLUTIA (Joi, 29 ianuarie 2015, 18:36)

  TUDIR POPESCU [anonim]

  " bnr, in scandalul francului elvetian: nu exista o solutie general valabila " ba exista una : demisia pentru prudentialitate bancara deficitara ... plus demisia sefilor partidelor care au propus in consiliul de administratie al bn a nulitatilor care nu au intervenit cand trebuia (din parlament)
 • +2 (2 voturi)    
  dobanzi de Romania (Joi, 29 ianuarie 2015, 20:18)

  dan.c [utilizator]

  Domnii de la BNR! Va rog sa comparati dobanzile la credite in euro in Germania fata de Romania. Cel putin 4 procente diferenta. De ce? Tara marginala, risc mai mare. Ca sa nu mai vorbim de uriasele comisioane de risc valutar. Deci baietii astia de la banci au luat o gramada de bani de la clientii romani pe motiv ca sunt riscanti. Cand insa vine vorba de risc, e al clientului. Cum vine asta?
  Bancile sa imparta pierderea in mod egal cu clientii! Faceti-va datoria domnilor de la BNR. Nu mai plangeti de mila bancilor! Mai ganditi-va si la amaratii aia care va platesc salariile!
 • +2 (2 voturi)    
  Fals (Joi, 29 ianuarie 2015, 20:55)

  IMV [anonim]

  eu zic ca exista solutii general valabile.Ungaria le-a gasit,Croatia la fel si urmeaza Polonia.
  cand isarescu n-o sa mai fie avocatul bancilor,o sa le vada si el.
  au mai spus-o si altii,o mai spun si eu: bancile nu negociaza cu clientii.ele doar impun.
  in cazul meu,banca otp nu a negociat nici cand a fost amendata de ANPC,nici macar cand a fost data in judecata.
  Alo se aude bnr (sau mai bine zis BNBR=banca nationala a bancilor din Romania)????
  nu mai aruncati pisica la altii in curte,ca voi ati omorat-o!
 • +2 (2 voturi)    
  dobanzi de Romania (Joi, 29 ianuarie 2015, 21:19)

  dan.c [utilizator]

  Diferenta de dobanda la creditele in euro intre Germania si Romania e de cel putin 3-4%. Plus in Romania mai e si un comision de risc valutar deloc neglijabil. Deci clientii romani au platit toti anii astia prime de risc destul de mari. Acum aud de la BNR ca tot clientii acestia trebuie sa-si asume intreg riscul. Ceva nu suna bine.
  Domnilor de la BNR! Nu mai plangeti de mila bancilor! Sa imparta pierderea cu clientii! Ar trebui sa va pese si de oamenii astia care va platesc salariile ca destul v-am auzi facand pe avocatii bancilor!
 • 0 (2 voturi)    
  chf-bnr (Joi, 29 ianuarie 2015, 21:50)

  eu [anonim]

  Bun..s-au avzut..au vorbit..si a rams cum au stabilit acum cateva zile : CEATA TOTALA...si prostul sa plateasca.
  Acum cateva explicatii : fara PERDEA. Va cheama banca X..Y...sa va spuna iubirea ei...APOI va da ADEVERINTE de venit..pt soto..sotie...var..etc..ce mai gasiti prin casa..apoi dupa cum vede treaba..se decid ce sa faca cu VOI :
  1- venituri ok din punctul lor de vedere = da-l dreaq s aplateacsa ce conteaza ca nu resepctam legea
  2- venituri asa si asa..la limita.= mai sa fie..il pierdem..hai sa-i dam un discount micut..o marire a perioadei..sa-i reducem rata la net cu 30-50 CHF dar pe temrn lung ILA ARDEM LA DOB..da-l incolo de client (paseaza problema in viitor)
  3- venitrui mici..clienti cu pb deja= restructurarare..reducere de dob..DAR sigur va cere inca un codebitor..sau alta proprietate (sa fie asigurati mai bine..daca tot pierd la bani)

  PS: BNR = NU reprezinta statul ROMAN..populatia ..APARA doar BaNCILE COMERCIALE..BNR a gresit .
 • +2 (2 voturi)    
  oferta OTP 2015 (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:10)

  clauzeABUZIVEotp [utilizator]

  Vedeti aici oferta OTP expus integral: MARJA FIXA de 6.28% !!!!!!!!!!!!!!
  www.flickr.com/photos/antiotp/16347359982/
  si SCADENTAR abuziv (cititi ultima sentinta)
  www.flickr.com/photos/antiotp/16346492411

  Pentru orice info legat de clauzele abuzive OTP si combaterea lor in instanta, va asteptam:
  www.clauzeabuziveotp.com/

  Sentinte IREVOCABILE expuse integral:
  www.scribd.com/antiotp7grupul

  Avocati cu experienta clauze abuzive OTP:
  www.clauzeabuziveotp.com/avocati.html

  Link direct la peste 500 de litigii din toate judetele (unde exista sucursale OTP) tarii: www.clauzeabuziveotp.com/procese.html

  NU SEMNATI aceasta oferta OTP sub nici o forma!

  Ca sa vedeti cum aratau contractele OTP din perioada 2006-2008 la care face dl. Banita referire, puteti accesa 4 astfel de tipuri de contracte aici:
  https://www.scribd.com/clauze3abuzive3otp

  pentru orice info
  antiotp@gmail.com
  #clauzeabuziveotp
 • +2 (4 voturi)    
  afara cu masonii (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:16)

  momo [anonim]

  Fratele Isarescu nu se da in laturi sa isi ajute fratii de prin tari straine...

  In continuare bancile impreuna cu sistemul lor mafiot pe care il creaza in jur... ne jupoaie..

  Vrem ca aceste lucruri sa inceteze in Romania...
  Vrem sa ne platim ratele in conditii normale
  Vrem ca si bancile sa isi asume o parte din pierderi
  Vrem sa nu mai fim batjocoriti...
  Vrem sa fim respectati si avem dreptul la o viata decenta... este tara noastra

  Ne-am saturat sa fim condusi de interesele celor de afara, banci, FMI...
  Vrem sange proaspat la BNR vrem oameni de 40-50 de ani... cu idei noi, indraznete, profesionisti cu viziune...nu numiti din partidele politice...

  Afara cu bunicutzele de la BNR.
 • +2 (2 voturi)    
  Dl. Isarescu (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:17)

  cristi [anonim]

  Stimate BNR asteptam urmatoarele informatii pentru clarificarea acestor credite acordate in CHF, informatii care sunt deosebit necesare pentru toti cetatenii Romaniei:
  1. ce expunere exista pe aceste credite din imprumuturi externe ....adica din cele 75.000 cate de fapt au fost acordate vanzatorilor in CHF, in ziua semnarii creditelor si cate in moneda lei sau euro – de aici se poate vedea ca riscul pe aceasta moneda pentru banci nu este asa de mare, procentul acordat in alta moneda este imens;
  2. De la data acordarii si pana in prezent ce profituri au incasat bancile din schimb valutar pentru creditele unde banca a plasat lei in CHF iar acum ratele incasate de banci din CHF sunt schimbate in lei la actualul curs – bancile aveau aceasta informatie la data acordarii si totul a fost premeditat. Pe langa faptul ca finantarile erau foarte ieftine la acea data, institutiile bancare s-au prins repede de smecherie si au inceput sa plaseze lei in CHF;
  3. Aceste credite au fost acordate incepand cu 2006 – din 2007 au inceput sa existe pe piata CHF din ratele incasate de la clienti. Acesti CHF erau cumparati prin licitatie de catre banci pentru a acorda alte credite, adica se cumparau de catre banci cu lei la licitatie de pe piata bancara. Intrebare: cate credite s-au acordat din banii stransi din ratele clientilor, in anii urmatori, avand in vedere ca in primul an plateai cam 75% dobanzi si 25% din sold. Practic profitul bancii era reinvestit in alte credite. Deci calculam profit a doua oara din creditele acordate in primul si al doilea an, urmare a acordarii unor noi credite. Ma da ce inginerie desteapta la bancile astea CAMATARIE PROFESIONISTA.
  4. Legea spune ceva de genul: un contract incheiat intre profesionisti si consumatori, profesionistul este obligat sa informeze corect consumatorul sub aspectele importante ale obiectului contractului, dobanzi, comisioane, etc... --- cati dintre consilierii de la acea data au mentionat ceva de cursul valutar, ba din contra cati din
 • +2 (2 voturi)    
  continuare (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:17)

  cristi [anonim]

  cati dintre ei au zis stati linistiti ca e o moneda stabila.......cate contracte contin prevederi explicite in privinta cursului de schimb valutar.
  5. Dl. BNR-isti spuneti ca ati efectuate teste de impact, adica dc ar fi cele 75.000 credite calculate la un curs de la data acordarii ar exista o pierdere contabila in suma de .....nimic numai adevarat, dar acesta considerati dvs. Un studiu de impact. Doamne nu credeam vreodata sa puteti exprima o astfel de gogoasa mai mare ca asta. Pai daca acesta inseamna studiu de impact puteti sa va dati cu totii demisia si sa plecati acasa ca nu onorati aceasta institutie.
  V-as solicita sa efectuati urmatorul studiu de impact – daca din cei 75.000 de clienti 50% sunt in imposibilitatea de a achita ratele si acestea vor fi provizionate la ce costuri ajung bancile in aceasta situatie si sa aveti in vedere inclusiv cheltuielile de executare si de recuperare debite care, calculat la valoare medie din total debite, daca se vor obtine 30% as spune ca e o medie fericita. Nu cumva ne pacalim unii pe altii. Va rog sa efectuati nu un singur test ci totate testele posibile deoarece vorbim pe de o parte spuneti domniile voastre de posibilitatea ca unele banci sa dea faliment (ceea ce nu exclud, probabil din lipsa de capitalizare in ambele situatii vor da faliment ca de vor creste provizioanele mai mult decat plafonul necesar si nu vin cu capitalizare necesara o sa le transformati banca punte), iar pe de alta parte multi dintre cetatenii Romaniei ar ramane fara casa si din pacate acesti clienti au fost de buna credinta. Acum se pune problema daca si bancile au fost de buna credinta la acordare.
 • +3 (3 voturi)    
  continuare (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:18)

  cristi [anonim]

  Solutia cea mai buna pe care am vazut-o pana in prezent si o consider salvatoare atat pentru clienti cat si pentru banci este cea de recalculare a soldului ramas la un curs mediu calculat de la data acordarii si pana in prezent. Aceasta soluti er salva atat bancile cat si clientii. Bancile daca nu vin rapid cu solutii reale si cat mai rapid, sunt sanse foarte mari ca aceste costuri sa fie cu mult mai mari decat solutia aceasta de mijloc.
  In astfel de situatii trebuie gasite solutii de compromis de ambele parti si trebuie si bancile sa inteleaga ca dc. urmaresc doar profitul vor ajunge la faliment cu mult mai repede.
  Cine credeti ca noi care am luat teapa vom mai lucra cu o banca care a acordat credite in CHF – cati clienti vom convinge sa numai lucreze cu dvs… si va spun ca nu e ca un santaj – aveti oameni de marketing care va pot explica psiholgia clientului nemultumit.
  Veti ajunge la faliment cu mult mai repede fara sa va dati seama de unde vi se trage…
  Luati aminte ca peste un an am sa revin si va garantez ca o sa va reamintesc ca cei care nu vor lua masurile corecte intr-un an de zile vor falimenta singuri.
  Probabil ne vom alia toti cei care luam credite si pe toate canalele de socializare vom enumera bancile care au acordat CHF si vom ruga cetatenii Romaniei sa numai lucreze cu aceste banci – efectele le veti simti. Suntem aproximativ 300.000 – 400.000 de familii afectate, fiecare o sa luam din clientii vostri si o sa-i mutam la alte banci – atunci veti simti cu adevarat ce inseamna sa-ti bati joc de clienti…
 • +4 (4 voturi)    
  Ce zici tu ca esti ? (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:19)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Esti bancher d-le Isarescu? Sau reprezentantul unor capitaluri straine? Sau a unor interese straine? Sau doar o frunza-n vant? Cred ca subminarea interesului national e prea mult, dar de tradare cred ca poti fi acuzat! Am crezu ca n-am stiut, nu? Nu mai merge, bagabont ce esti! Varanul te asteapta!
 • +2 (4 voturi)    
  Dl. Isarescu (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:29)

  client [anonim]

  Daca maine banca ar veni sa va ia casa dupa ce ati platit practic jumatate din creditul luat in cei 7 ani prin sacrificii, iar acum numai aveti bani, mai aveti si doi copii si nu v-ar mai ajunge banii de paine ce ati face. Oare nu ati iesi in strada si pe primul BNR-ist pe care il prindeti i-ati spune ce inseamna riscul valutar......
  Puteti dormi noaptea dl. Isarescu - noi NU
 • +2 (4 voturi)    
  BNR vs ROMANI (Joi, 29 ianuarie 2015, 23:40)

  AlphaSiOmega [utilizator]

  Nici pe vremurile apuse nu am fost mai napastuiti ca popor! Macar atunci stiam ca toti o ducem rau. BNR este complicele bancilor si adversarul romanilor. Stati sa vedeti cand o sa realizeze tot romanul debitor la banci ca astia cu credite in CHF sunt destepti si nu prosti (cum a zis Guran Moise) ce revolutie se va realiza. Acum inca mai sunt manipulatori platiti bine sa bage zazanie, sa dea minusuri, sa incite la ura de clasa, dar nu mai dureaza mult si vechea si corupta aristocratie va da socoteala.
 • +3 (3 voturi)    
  bla bla (Vineri, 30 ianuarie 2015, 0:04)

  VAGONU [anonim]

  BNR propune ceea ce au dictat bancile, nu vedeti domnule ISARESCU ca ceea ce ati propus d-voastra au fost recent propunerile bancilor?
  Nimic concret, nimic in sprijinul real al clientilor domnule, totul se invarte la cursul actual al CHF, prin diferite cai si forme..
  Chiar nu intelegeti ca BANCILE nu vor sa renunte la nimic si trebuie o lege pe care sa o respecte, pentru ca pana acum le-ati lasat sa faca ce vor? cred ca de acolo de unde sunteti nu vedeti realitatea din teren...urcati mai sus poate veti vedea mai bine...
 • +3 (3 voturi)    
  e, da, intelepte sfaturi... (Vineri, 30 ianuarie 2015, 5:40)

  ernst [utilizator]

  ...parca ar fi scrise cu mana domnului Vasilescu la dictarea mai cunoscutului Gica Hagi -- sa fie bine, ca sa nu fie rau.
 • 0 (0 voturi)    
  Soluție (Vineri, 30 ianuarie 2015, 9:07)

  Codru [anonim]

  În legătură cu acest subiect francul, cred că una din soluții ar fi aceea de a se evalua creșterea acestuia ținând cont de procentul de creștere a monedei euro, adică de creșterea cursului și a dobânzii la euro...
 • +1 (1 vot)    
  Piața liberă (Vineri, 30 ianuarie 2015, 9:10)

  vid [anonim]

  Avem piață liberă doar atunci când muritorii de rând trebuie să plătească. Ștergerea datoriilor către Rompetrol (490 mil dolari), CFR Marfă și multe alte datorii istorice nu au mai dezechilibrat piața. Sunt convins că cei care au credite în CHF sau EURO s-au gândit că peste câțiva ani vor promova iar veniturile lor vor crește și atunci rata nu va mai fi o povară. Ghinionul lor este că nu au luat în calcul că suntem conduși doar de niște hoți care nu au altă grijă decât să jefuiască țara. Mă refer la retrocedări, Microsoft etc. Stimă.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by