"Am insotit azi un client creditat in franci elvetieni la banca Raiffeisen - sucursala din Crangasi. Familia sa risca sa ramana in strada cu doi copii mici", ne transmite joi Andreea Paul, prim-vicepresedintele PNL si membru in Comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor. Cateva concluzii legate de discutia avuta, spune Paul: " la orice intrebare tehnica, raspunsurile ofiterului de credite au fost "Nu stiu. Intrebati la centrala", desi fusese depusa deja o sesizare adresata Centralei cu o saptamana in urma. Alternativele bancii pentru clientul ale carui venituri nu mai acopera rata au fost: rata dobanzii diminuata cu 0,5% sau restructurarea creditului, dar fara niciun detaliu legat de impactul efectiv asupra platitorului sau datoriei finale, mai adauga deputatul liberal.

Andreea Paul, la Comisia de Buget, Finante si BanciFoto: Hotnews

Creditul a fost acordat dupa o discutie de principiu, inca una pentru depunerea documentelor si semnarea contractului de creditare, fara niciun avans; in vremuri bune, banca iti da umbrela, cand vine ploaia, banca ti-o ia, cum spune avocatul Razvan Vladulescu, care ne-a insotit pro-bono;

"Am vrut sa cumpar franci la casa de schimb valutar a sucursalei: n-au niciun franc; doar din miscari scriptice banca castiga 3% din cursul afisat fata de cursul oficial al BNR (si mai mult fata de cursul de cumparare), la plata fiecarei rate, pe langa dobanda efectiva de 7,3%, cat plateste acum clientul imprumutat.

In concluzie, mesajul bancherilor ca solutia este negocierea individuala este inca o pacaleala, in conditiile in care o astfel de solutie este practic imposibila", mai spune Andreea Paul.

Ea a mai dat exemplul unui economist sef dintr-o banca comerciala care s-a imprumutat in franci. "Este evident ca nu putem discuta despre persoane neinformate sau care nu au habar de economie, atunci cand vorbim despre debitorii in franci.