Un acord privind extinderea programului de ajutor financiar acordat Greciei trebuie sa fie convenit pana la sfarsitul lunii februarie ori Banca Centrala Europeana nu va mai putea sa imprumute in continuare bancile grecesti, a declarat sambata Erkki Liikanen, membru in consiliul guvernatorilor BCE, citat de Reuters.

Programul european de asistenta financiara pentru Grecia, parte a pachetului de salvare in valoare de 240 de miliarde de euro acordat impreuna cu Fondul Monetar International, expira la 28 februarie, iar un esec in reinnoirea acestuia ar putea lasa Atena in situatia de a nu-si putea acoperi nevoile financiare si de a le sista bancilor sale accesul la lichiditatile acordate de BCE.

Noul guvern de stanga al Greciei, care intentioneaza sa relaxeze conditiile stricte ale programului de asistenta financiara ce au impus masuri dure de austeritate, a pornit vineri discutiile cu partenerii europeni refuzand categoric sa extinda actualul program sau sa coopereze cu inspectorii internationali care il supervizeaza.

"Noi (BCE) avem propria legislatie si vom actiona in functie de aceasta... Acum, timpul pentru extinderea programului Greciei va expira la sfarsitul lui februarie, deci o anume solutie trebuie gasita, altfel nu vom putea continua sa imprumutam", a declarat Erkki Liikanen, care este de asemenea guvernatorul Bancii Centrale a Finlandei, pentru postul public de radio YLE.

"Nu cred ca cineva se poate ascunde de realitatile din economie", a spus el intr-un interviu.

Intrebat despre posibilitatea unei reduceri a datoriei Greciei, Liikanen a raspuns: "O restructurare semnificativa a datoriei a fost deja realizata cu investitori privati. BCE nu poate acorda direct fonduri unui stat, ceea ce s-ar intampla in acest caz".