In Monitorul oficial de vineri, 30 ianuarie 2015, a fost publicata ordonanta de aprobare a loteriei bonurilor fiscale, loterie la care participa bonurile fiscale detinute de persoane fizice rezidente si nerezidente, atestand cumpararea de bunuri sau servicii pe teritoriul Romaniei. Pot participa la aceasta loterie, bonurile fiscale emise in luna calendaristica anterioara organizarii extragerii. Extragerile se realizeaza in prima duminica de dupa data de 15 a fiecarei luni pentru luna anterioara. Prima extragere va avea loc a doua zi de Paste (13 aprilie) si va dispune de un premiu de 1 milion de lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Principalele prevederi ale aO.G.10/2015:

  • Loteria bonurilor fiscale poate fi organizata si ocazional, cu ocazia sarbatorilor legale, in situatia in care in doua luni consecutive nu exista castigatori sau in alte situatii stabilite prin Ordin al Ministrului Finantelor Publice.
  • Extragerile bonurilor fiscale castigatoare se organizeaza de Compania Nationala Loteria Romana si sunt publice.
  • Extragerile se efectueaza sub supravegherea unui reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, unui reprezentant al ANAF si a unui reprezentant al Loteriei Romane.
  • Rezultatul extragerii se consemneaza intr-un proces verbal, ce se va afisa in termen de 24 ore de la comunicare, pe site-ul ANAF pentru o perioada de cel putin 30 de zile.
  • Revendicarea premiilor de catre persoanele ale caror bonuri fiscale au fost declarate castigatoare se face in termen de maxim 30 de zile de la data extragerii, sub sanctiunea decaderii in cazul depasirii acestui termen.
  • Pentru persoanele fizice, sumele castigate sunt asimilate veniturilor din premii, conform art. 75 din Codul fiscal.
  • Plata premiilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.
  • Pentru anul 2015, prima extragere lunara va avea loc in luna iulie 2015, iar pana in data de 30 martie 2015, Ministerul Finantelor Publice va emite instructiuni de aplicare prin ordin.

Citeste si "Loteria Bonurilor Fiscale in 50 de intrebari si raspunsuri"

Cum se declara un bon fiscal castigator?

  • Potrivit noii reglementari introduse de OG nr. 10/2015, in cazul in care un operator economic are obligatia sa emita un bon fiscal conform reglementarilor in materia caselor de marcat fiscale, dar refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal catre client, acesta are dreptul sa beneficieze de bunul achizitionat fara sa plateasca contravaloarea acestuia. Operatorii economici vor afisa vizibil obligatia clientului de a solicita bonul fiscal si dreptul acestuia de a nu plati produsul/serviciul daca nu i se elibereaza bonul fiscal.

Aceasta prevedere este dificil de aplicat intrucat clientul de regula plateste marfa mai intai si abia apoi primeste bonul fiscal. Daca acest bon nu ii mai este inmanat, e dificil de crezut ca va obtine restituirea banilor .

Vezi mai jos o sceneta celebra cu Dem Radulescu si Jean Constantin, pe tema relatiei vanzator-client:

  • Loteria consta in extragerea a doua numere aleatoare in care primul numar este valoarea bonului declarat castigator, iar al doilea ziua calendaristica emiterii bonului. Un bon este considerat castigator cand a fost emis de o casa de marcat fiscala, contine toate elementele minime obligatorii si are valoarea extrasa la loterie si a fost emis in ziua extrasa la loterie.
  • Ordonanta aduce si o modificare discutabila privind procedura de a utiliza casele de marcat fiscale instituite de OUG nr. 28/1999 privind casele de marcat fiscale, cu modificari ulterioare.
  •  Face exceptie situatia in care se defecteaza casa de marcat fiscala, iar vanzarile se consemneaza intr-un Registru special.
  • Aceasta masura este in opinia noastra una eronata, ce incalca dreptul de proprietate al operatorului economic. Indiferent de scopul corect al ordonantei de combatere a evaziunii fiscale, nu se poate dispune de proprietatea de drept a operatorului economic.
  • In plus, sunt deja prea multe sanctiuni acordate pentru aceeasi fapta si amintim ca pentru vanzarile efectuate fara a se utiliza casa de marcat fiscala, cand legea impune, sanctiunea este amenda, confiscarea sumelor constatate in plus fata de registrul casei de marcat fiscale si inchiderea activitatii operatorului economic pentru o perioada de 1 - 3 luni, sanctiuni aplicate cumulativ.Text realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.