VIDEO A aparut Ordonanta privind Loteria fiscala: Daca se refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal, clientul beneficiaza de bunul cumparat fara sa plateasca contravaloarea lui

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 2 februarie 2015, 10:15 Economie | Finanţe & Bănci


Loteria fiscala a avut succes in alte tari
Foto: sxc.hu
In Monitorul oficial de vineri, 30 ianuarie 2015, a fost publicata ordonanta de aprobare a loteriei bonurilor fiscale, loterie la care participa bonurile fiscale detinute de persoane fizice rezidente si nerezidente, atestand cumpararea de bunuri sau servicii pe teritoriul Romaniei. Pot participa la aceasta loterie, bonurile fiscale emise in luna calendaristica anterioara organizarii extragerii. Extragerile se realizeaza in prima duminica de dupa data de 15 a fiecarei luni pentru luna anterioara. Prima extragere va avea loc a doua zi de Paste (13 aprilie) si va dispune de un premiu de 1 milion de lei. 


Principalele prevederi ale aO.G.10/2015:

 • Loteria bonurilor fiscale poate fi organizata si ocazional, cu ocazia sarbatorilor legale, in situatia in care in doua luni consecutive nu exista castigatori sau in alte situatii stabilite prin Ordin al Ministrului Finantelor Publice.
 • Extragerile bonurilor fiscale castigatoare se organizeaza de Compania Nationala Loteria Romana si sunt publice.
 • Extragerile se efectueaza sub supravegherea unui reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, unui reprezentant al ANAF si a unui reprezentant al Loteriei Romane.
 • Rezultatul extragerii se consemneaza intr-un proces verbal, ce se va afisa in termen de 24 ore de la comunicare, pe site-ul ANAF pentru o perioada de cel putin 30 de zile.
 • Revendicarea premiilor de catre persoanele ale caror bonuri fiscale au fost declarate castigatoare se face in termen de maxim 30 de zile de la data extragerii, sub sanctiunea decaderii in cazul depasirii acestui termen.
 • Pentru persoanele fizice, sumele castigate sunt asimilate veniturilor din premii, conform art. 75 din Codul fiscal.
 • Plata premiilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.
 • Pentru anul 2015, prima extragere lunara va avea loc in luna iulie 2015, iar pana in data de 30 martie 2015, Ministerul Finantelor Publice va emite instructiuni de aplicare prin ordin.

Citeste si "Loteria Bonurilor Fiscale in 50 de intrebari si raspunsuri"


Cum se declara un bon fiscal castigator?

 • Potrivit noii reglementari introduse de OG nr. 10/2015, in cazul in care un operator economic are obligatia sa emita un bon fiscal conform reglementarilor in materia caselor de marcat fiscale, dar refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal catre client, acesta are dreptul sa beneficieze de bunul achizitionat fara sa plateasca contravaloarea acestuia. Operatorii economici vor afisa vizibil obligatia clientului de a solicita bonul fiscal si dreptul acestuia de a nu plati produsul/serviciul daca nu i se elibereaza bonul fiscal.

Aceasta prevedere este dificil de aplicat intrucat clientul de regula plateste marfa mai intai si abia apoi primeste bonul fiscal. Daca acest bon nu ii mai este inmanat, e dificil de crezut ca va obtine restituirea banilor .

Vezi mai jos o sceneta celebra cu Dem Radulescu si Jean Constantin, pe tema relatiei vanzator-client: • Loteria consta in extragerea a doua numere aleatoare in care primul numar este valoarea bonului declarat castigator, iar al doilea ziua calendaristica emiterii bonului. Un bon este considerat castigator cand a fost emis de o casa de marcat fiscala, contine toate elementele minime obligatorii si are valoarea extrasa la loterie si a fost emis in ziua extrasa la loterie.
 • Ordonanta aduce si o modificare discutabila privind procedura de a utiliza casele de marcat fiscale instituite de OUG nr. 28/1999 privind casele de marcat fiscale, cu modificari ulterioare.
 •  Face exceptie situatia in care se defecteaza casa de marcat fiscala, iar vanzarile se consemneaza intr-un Registru special.
 • Aceasta masura este in opinia noastra una eronata, ce incalca dreptul de proprietate al operatorului economic. Indiferent de scopul corect al ordonantei de combatere a evaziunii fiscale, nu se poate dispune de proprietatea de drept a operatorului economic.
 • In plus, sunt deja prea multe sanctiuni acordate pentru aceeasi fapta si amintim ca pentru vanzarile efectuate fara a se utiliza casa de marcat fiscala, cand legea impune, sanctiunea este amenda, confiscarea sumelor constatate in plus fata de registrul casei de marcat fiscale si inchiderea activitatii operatorului economic pentru o perioada de 1 - 3 luni, sanctiuni aplicate cumulativ.Text realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14067 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Ce gogorita (Luni, 2 februarie 2015, 10:24)

  Alor [utilizator]

  Cum sa beneficiezi de un produs fara sa il platesti? Pai intai il platesti si apoi ar trebui teoretic sa ti se dea bonul fiscal, iar daca tu constati ca ti se refuza bonul ,cum sa iei produsul fara sa il platesti cand tu deja ai dat banii?
  • +2 (2 voturi)    
   simplu (Luni, 2 februarie 2015, 12:02)

   Kvothe [utilizator] i-a raspuns lui Alor

   rogi frumos vanzatorul sa-ti dea banii inapoi, daca nu accepta spargi casa de marcat si-ti recuperezi banii (daca ai cumparat de cel putin ~400 Ron ca sa poti plati si casa de marcat)
  • 0 (0 voturi)    
   este posibil (Marţi, 3 februarie 2015, 9:05)

   Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui Alor

   ordonanta este probabil inventata la un sprit de catre unii care fac consumatie doar in crasme si abia la final platesc. De restul cumparaturilor si de realitate nu au cunostinta, ca se ocupa soferul / valetii (din partid). Asta e situatia actuala, la varful administratiei Romaniei si nu doar acolo s-au cocotat toate lichelele, PeCeRisti si idioti care traiesc in alta lume.
 • +11 (11 voturi)    
  Cam aiurea (Luni, 2 februarie 2015, 10:30)

  BEDE [utilizator]

  In general intai dai banii si abia dupa aceea constati ca nu ti se da bonul fiscal. Deci ordonanta aceasta minunata chiar nu se poate aplica.
  • +2 (2 voturi)    
   Dublezi totul (Luni, 2 februarie 2015, 14:39)

   Close [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Ai luat o paine si nu ti-a dat bon pe ia? Mai iei o paine din raft. Le amesteci sa nu stie care-i care si daca iti da un bon ii spui ca e pentru aia pe care ai platit-o deja :).
 • +13 (13 voturi)    
  Nu platesti, nu primesti (Luni, 2 februarie 2015, 10:31)

  Daniels22026 [utilizator]

  Invocarea bonului fiscal n-are nici o valoare practica. Nu exista nici o metoda prin care sa iei un produs fara sa-l platesti.
  • +1 (1 vot)    
   exista totusi o metoda (Luni, 2 februarie 2015, 18:44)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   dar se numeste furt .
   loteria bonurilor fiscale este praf in ochi. trebuia organizata o loterie cu glont pt. toti cei care au devalizat aceasta tara incepand cu caritas, fni, bancorex(apropo, de ce nu scoate ,,onorabilul'' guvern ponta taxa bancorex din pretul combustibilului la pompa ?), nastase , videanu, ponta, necolaiciuc, hrebengiuci, truica, etc.
 • -1 (7 voturi)    
  e drept, dar (Luni, 2 februarie 2015, 10:39)

  numaiamnume [utilizator]

  cel putin in cazul serviciilor (restaurant, taxi, hotel etc.) daca nu mi se elibereaza bonul fiscal nu am nici o obligatie sa platesc, dar nici nu pot returna "produsul". Mi se pare ok sa am dreptul de a nu platii daca nu mi se elibereaza bonul.
  • +6 (8 voturi)    
   Pina sa demonstrezi ... (Luni, 2 februarie 2015, 11:13)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

   Pina sa demonstrezi cuiva ca n-ai primit bon, te bat chelnerii pe gratis. Si pe buna dreptate.
   • 0 (2 voturi)    
    pe buna dreptate ? (Luni, 2 februarie 2015, 13:57)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    Ei trebuie sa demonstreze ca au dat bon, nu eu ca nu am primit. Ei pot sa demonstreze ca l-au emis, daca au facut-o. Iar daca ma bat "pe buna dreptate" cred ca o sa aiba mai multe probleme cu legea si cu imaginea decat daca ma lasa sa plec satul si cu banii in buzunar.
   • -2 (6 voturi)    
    daca platesc fara bon (Luni, 2 februarie 2015, 13:59)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    Inseamna ca iau parte la evaziunea fiscala. Adica sunt un penal. Asta trebuie sa inteleaga cetateanul de rand, chiar si pedelist, ca este evaziune fiscala si aduce un mare deserviciu societatii cand plateste fara sa primeasca bon.
 • +19 (19 voturi)    
  ... (Luni, 2 februarie 2015, 10:40)

  cartograful [utilizator]

  eu unul nu inteleg cum vad idiotii din guvern rezolvarea urmatoarelor aspecte:
  1. de obicei bonul fiscal este inmanat DUPA plata
  2. cum se va rezolva in cazurile in care de exp un smecheras intra, ia un produs de pe galantar si spune ca n-a vrut sa i se dea bon fiscal
  3. acelasi smecheras la terasa se ridica si pleaca, acelasi motiv - "nu i s-a dat bon"
  Presimt ca vor urma o gramada de incidente care se vor termina in urmatorul mod:
  - o hiperinflatie de camere video si alte dispozitive de genul, paznici suplimentari, asta care se vor regasi in costul produsului
  - chestia asta va fi imposibil de aplicat si va deveni caduca devenind una din nesfarsitele idei "funny" ale guvernului.
  In ambele cazuri as vrea sa-i vad pe initiatori "osanditi" la 10 ani de "munca silnica" pe la vreun magazin satesc din Moldova sau Oltenia unde 50% din produse se dau "pe caiet" pt. ca atatia bani are lumea acolo. Ca sa cunoasca si Romania reala.
  As mai vrea din partea Guvernului o defalcare privind evaziuea:
  - cat la suta e marea evaziune prin rambursari ilegale de TVA
  -idem manipularea TVA prin incadrari "gresite" ale prod de panificatie, grane, samd
  -din accize eludate la alcool, produse petroliere, tigari
  -taxe eludate prin investitii imobiliare "pe persoana fizica"
  -retinerea la sursa de catre societatile de stat (guvernul tocmai a iertat anul trecut ind. de aparare de vreun miliard de eur, remember?)
  -cat la suta e mica evaziune cu produse de uz zilnic (cea la care nu se da bon)
  Si dupa ce da defalcarea asta mai vorbim. Ca am impresia ca ordonanta asta e praf in ochii prostilor.
  • -3 (3 voturi)    
   numai Iohannis (Luni, 2 februarie 2015, 14:01)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   are informatii oficiale despre piata neagra :)) Asa l-am auzit la dezbatere. De parca daca ar exista informatii oficiale despre evaziune fiscala s-ar mai putea face in continuare fara sa fie pedepsiti vinovatii.
  • -4 (6 voturi)    
   Romanul si drobul de sare! (Luni, 2 februarie 2015, 14:24)

   SISKA [anonim] i-a raspuns lui cartograful

   Mai fratilor ! "Cursul" normal al unei cumparaturi este : iau produsul din raft/maninc la masa la terasa si vine momentul platii, corect ? Pai atunci cind se face totalul ( ca-i la alimentara, ca-i la restaurant, oriunde-ar fi), inainte de a da banu' din mina, cit costa frate sa-ntrebi (daca nu e scris pe casa sau pe undeva): "AVETI/ESTE BON FISCAL ?" sI SINT 3 VARIANTE :
   1) "Da. e fiscal"- platesti, iei marfa si pleci !
   2)"Nu, nu e fiscal"- nu dai banu' din mina si atunci lasi marfa si pleci FARA SA DAI BANU DIN MINA sau CU TUPEU (daca-l ai) nu dai banu' iei marfa si pleci !
   3)"Da, e fiscal" dar cind ti-l da vezi ca de fapt nu e (si ai apucat sa platesti) ATUNCI nu te misti din fata casei de marcat/de la masa, pui mina imediat pe telefon si chemi POLITIA SI/SAU GARDA FINANCIARA !
   Atita timp cit e data legea si vinzator si cumparator trebuie sa stie ca exista oblgatia de a o respecta! Atita timp cit "banu' e la mine, marfa e la tine", tranzactia nu se incheie decit in prezenta bonului fiscal ! Punct ! Din momentul punerii in vigoare, vinzatorul TREBUIE sa aiba casa de marcat care sa emita bon fiscal ! Daca nu, ori nu vinde, ori isi asuma riscul de a da marfa "cadou" ! "Jmecherasul" de care spuneti ca ia marfa si zice ca nu i s-a dat bon fiscal nu are cum sa iasa din magazin fara sa treaca prin fata casei de marcat (doar nu iese pe geam), trebuie sa fie in posesia unui tip de bon/chitanta, chiar si nefiscal/a, trebuie sa demonstreze cu acesta ca ceea ce spune e adevarat! Nu crezi ca e mai logic (in concluzie) sa intrebi INAINTE de a da banul din mina decit sa faci deductiile lui Holmes pe forumuri ?
 • +3 (3 voturi)    
  chitanta fiscala (Luni, 2 februarie 2015, 10:48)

  constantean [anonim]

  Oare dupa aceasta Ordonanta in Constanta se vor elibera chitante fiscale si de firmele de transport persoane (indeosebi maxitaxi) si cei de la Confort Urban care percep taxe parcare pe spatii primite de la primarie (fara sa faca investitii dar profit..........) ????????
 • +2 (2 voturi)    
  Ce e scris in titlu (Luni, 2 februarie 2015, 11:07)

  Rares101 [utilizator]

  nu se regaseste deloc in continutul articolului.
 • -1 (3 voturi)    
  bonuri fiscale (Luni, 2 februarie 2015, 11:22)

  Marian [anonim]

  V-ati obisnuit prost. Pana acum intradevar practica era ca intai sa dai banii si apoi sa primesti bonul. Asta pentru ca asa era setata casa de marcat: sa introduca si suma de bani pe care ai platit-o si sa se afiseze si restul de returnat clientului. Corect este sa ti se inmaneze bonul fiscal si in baza acestuia sa platesti. Eu ca si client de unde stiu cat am de plata pentru 20 produse cumparate daca nu mi se da bon? la supermarket (ex Mega Image) vezi pe ecranul casei de marcat dar la magazinul de cartier? Nu v-ati saturat sa va calculeze vanzatoarea cu calculatorul de birou suma de plata si voi sa faceti plata doar in vbaza a ce va spune neavand posibilitatea de a calcula, rapid in minte, 20 produse?
  • -1 (1 vot)    
   In sfirsit (Luni, 2 februarie 2015, 14:39)

   siska [anonim] i-a raspuns lui Marian

   un raspuns de om normal ! Poate ca trebuia sa scrii cu majuscule pt. ca de cind se vorbeste de aceasta lege e plin de "dadatori cu parerea" despre cit de complicat va fi sa faci cumparaturi ...
 • +2 (2 voturi)    
  Mda (Luni, 2 februarie 2015, 11:23)

  electron [utilizator]

  Au omorat si loteria fiscala. Bonuri de la 1 la 999. Intre 1 si sa zicem 200 ai sanse sa gasesti destul de multe numere, peste 200, mai putin pentru ca produsele peste 200 de lei au pret rotund adica gen 340, 450, nu prea sunt preturi gen 514 lei.
  Pe urma au bagat chestia si cu ziua extrasa cu asta au omorat-o de tot ce sanse sa fie ca in data de 6 martie sa cumpere cineva un produs de 622 de lei. Ok stiu ca sunt mai multe bunuri pe un bon, dar si asa eu zic ca sunt sanse mici, sa ai castigator atunci cand se extrage numar mare, cu cat numarul extras va fi mai mare cu atat sanse mai mic

  Partea cu daca nu primesti bon poti sa nu platesti incearca sa loveasca acolo unde platesti dupa ce ai primit un serviciu ex: restaurant, in taxi, la unele hoteluri, pensiuni, la frizerie, stomatolog etc. nu se poate aplica la alimentara, cand paine sua morcovi pentru ca "la piata" dai prima data banii si pe urma primesti produsul.
  • +1 (1 vot)    
   "produsele peste 200 de lei au pret rotund" (Luni, 2 februarie 2015, 12:55)

   unu' oarecare [anonim] i-a raspuns lui electron

   Rationamentul tau nu e bun. Presupun ca atunci cand faci cumparaturi nu iei fiecare produs pe cate un bon separat. Daca iei mai multe produse ieftine, poti ajunge la suma de 248.14 lei fara nicio problema.

   E adevarat insa ca probabilitatea ca premiul sa fie castigat scade atunci cand suma extrasa e mai mare. Pentru ca sunt mai putine bonuri de valoare mare inscrise in competitie. Dar si castigul va fi mai mare, pentru ca nu se imparte la prea multi castigatori.
 • +6 (6 voturi)    
  O alta lege romaneasca... (Luni, 2 februarie 2015, 11:30)

  mcris [utilizator]

  ...facuta in batjocura celor ce cat de cat pot sa rationeze.
 • +4 (4 voturi)    
  cum? (Luni, 2 februarie 2015, 11:34)

  tot [anonim]

  Concret , cum se aplica aceasta lege in cazul calatoriilor cu taxiul si la restaurant ?
 • +4 (4 voturi)    
  Am inteles! (Luni, 2 februarie 2015, 12:39)

  Gladiatorul [utilizator]

  Loterie fiscala cu aplicare in sectorul comercial. Dar, ce facem cu evaziunea la marii producatori: de mezeluri, de bauturi, de ulei comestibil, de confectii, etc. Cu astia ce facem? Ca daca le vine un control inopinat de la FISC alearga sefii cu contabilitatea dubla si-si indeasa porbagajele. Dupa care demareaza in tromba si-i lasa pe cei de la FISC cu contabilitatea "reala". Ma tem ca ne va fi extrem de greu, daca nu imposibil sa ne demonstram cinstea si onestitatea, noi ca natie.
 • +1 (1 vot)    
  bonuri (Marţi, 3 februarie 2015, 9:03)

  pinkfloyd14 [utilizator]

  DEX :CUMPĂRÁ, cúmpăr, vb. I. Tranz. 1. A intra în posesiunea unui lucru, plătind contravaloarea lui cu BANI.

  DESPRE CE VORBIM IN ACEASTA ABERANTA ORDONANTA? De cand este lumea si in toata lumea dai banul si primesti produsul si bonul. La noi , ca la nimeni, legi facute dupa ureche, fara nici o consultare cu specialisti din domeniul finantelor europene, comert, etc. Ponta in disperarea dupa bani face tot felul de porcarii acestui segment de populatie ce contribuie la bugetul tarii cu peste 50%.
 • 0 (0 voturi)    
  NU luati bonuri (Marţi, 3 februarie 2015, 11:47)

  thinkerB [anonim]

  e o afacere intre client si comerciant.

  Si statul vrea sa se bage si el si sa fure bani, fara sa munceasca. Si apoi sa ii cheltuie pe panselute.

  Fara bon, si clientul si comerciantul castiga. Pot avea un pret mai mic.

  Cei tzepari (produse proaste) nu vor rezista pe piata.
 • 0 (0 voturi)    
  Loterie =teapa ! (Sâmbătă, 7 februarie 2015, 14:54)

  Valy [anonim]

  Loterie,loterie...dar pe banii cui ? Cine plateste milionul ala ?. Tot ''prostimea'' platitoare de taxe si impozite. Un ''X'' % este si din banii si munca mea. Ne-a intrebat si pe noi cineva daca suntem de acord cu loteria asta ? Eu unul nu sunt de acord .Si eu platesc taxe si impozite pe diverse chestii.Daca vor sa reduca evaziunea fiscala la nivelul asta de genul ''magazin de cartier'' sa stea agentii de la fisc la usa magazinaselor si sa ceara clientilor iesiti de acolo bonul fiscal,cum se face in Italia,de exemplu.Nu au iesit cu bonul,hai inapoi in magazin si mare scandal+amenda=se invata minte magazinul.Dupa 3-4 magazine amendate pe o raza de 5 km sunt sigur ca s-ar rezolva problema.Dar asta inseamna munca...Aia cu tigarile de contrabanda zburda prin diverse piete ale tarii,''facturi,facturi'' pe la colturi,prostituate care zilnic sunt in acelasi loc...firme care fac contracte pe 2-4 ore/zi ore si oamenii muncesc si 12 ore/zi. Ca tot vb de evaziune...voi astia de la fisc...puneti mana la munca si iesiti pe teren si mai lasati loteriile...sau are cineva de la voi nevoie de vila,piscina si masina ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by