Rata de incetare a contractelor de munca in Romania a fost de 16,4% anul trecut, in crestere cu 0,2% fata de anul precedent, potrivit studiului PwC Saratoga 2014. Valoarea este usor mai ridicata fata de media din Europa Centrala si de Est de 14,9% si cea din Europa de 14,3%.ceasta rata de incetare se calculeaza ca numar de contracte de munca incetate (prin demisie, disponibilizari sau contracte de munca pe perioada determinata ajunse la maturitate) la 100 de contracte de munca incheiate. Fluctuatia de personal presupune doua elemente: plecari si intrari de personal, exprimata ca suma acestora in modul. Daca adunarea dintre iesiri (-) cu intrari (+) este pozitiva, doar atunci se poate spune ca o companie/ sector/ economie a crescut.

Horatiu CocheciFoto: Hotnews

"Desi la nivelul muncitorilor se observa o scadere a ratei de incetari ale contractelor de munca, in randul personalului administrativ s-a inregistrat o crestere a acestei rate, reflectand presiunea pusa de angajatori pe departamentele de suport. Totodata, tinand cont de scaderea ratei de recrutare externa (de la 14,1% la 11,9%) se observa continuarea eforturilor angajatorilor de optimizare a schemei de personal, conform modelului adoptat de multe organizatii de a genera aceleasi rezultate cu resurse mai putine", a declarat Horatiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane din PwC Romania.

Din punctul de vedere al sectoarelor de activitate, arata PwC, se observa in continuare o rata peste medie a incetarilor in retail (sector traditional caracterizat printr-o fluctuatie mare de personal) si in industria bunurilor de larg consum (in crestere cu 8% fata de anul anterior), semn al restructurarilor masive din acest sector de activitate din ultima perioada. In schimb, in sectorul farmaceutic si in cel de productie industriala rata de incetare a contractelor de munca a fost sub media pietei.

Potrivit comunicatului, un alt comportament reprezentativ pentru perioada recesiune si post-recesiune este absenteismul organizational.

"Desi Romania ramane sub nivelul tarilor europene in ceea ce priveste absenteismul, s-a inregistrat o crestere a ratei acestuia de la 1,5% la 2,4%, mai ales in randul specialistilor (de la 2% la 2,4%) si a muncitorilor (de 2,6% la 3,1%), cu precadere in sectorul bunurilor de larg consum.

Studiul PwC Saratoga Romania 2014 prezinta date exhaustive referitoare la indicatori ai capitalului uman pe baza datelor colectate de la 80 de companii participante din cinci ramuri economice (industria farmaceutica, industria bunurilor de larg consum, produse industriale, retail si servicii financiare).