Dupa ce membrii Comisiei de Buget din Camera Deputatilor se vor intalni cu reprezentantii FMI, discutie prevazuta a avea loc in 9 februarie, a doua zi conducerea executiva a BNR a fost invitata la discutii pe tema creditelor in franci. Anuntul a fost facut in urma cu cateva minute de seful Comisiei de Buget din Camera, Viorel Stefan. La intalnirea de marti, au participat reprezentanti ai bancilor comerciale, ai BNR, ai ANPC, dar si ai asociatiilor de consumatori. "Dupa aceste discutii, cred ca sunt intrunite conditiile pentru a adopta prin vot o solutie (referitoare la propunerea legislativa privind conversia creditelor in valuta- n.red)", a mai precizat Stefan. Discursurile reprezentantilor sistemului bancar si ai ANPC au reusit sa-i irite pe parlamentari, prin lipsa de substanta si de posibile solutii la problema celor imprumutati in franci in special si in valuta in general.

Viorel StefanFoto: Camera Deputatilor

Discutiile cu reprezentantii FMI vor fi pe aceeasi tema, dupa ce reprezentantii Ministerului Finantelor au spus marti ca e nevoie de acordul FMI pentru a valida solutiile propuse in scandalul creditelor in chf si a Directivei 17/2014, a carei aplicare trebuie avuta in vedere pentru cel tarziu martie anul viitor.

"Este o lipsa de onestitate din partea bancilor. Permanent se plang de pierderi, dar cand vin in Comisie nu sunt sincere. Pai eu daca as fi in locul lor as sta zilnic in discutii cu cei de la ANPC ca sa vedem cum rezolvam problema clientilor. Cate asemenea intalniri ati avut in doua saptamani?", l-a intrebat unul din membrii Comisiei pe seful ARB, Florin Danescu. "Niciuna", a admis acesta din urma.

"S-ar putea sa luam decizii care vor durea bancile, pentru ca vedem ca nu sunt sincere in declaratii", a adaugat un alt membru al comisiei.

  • Dragulin, BNR: roblema principala este reducerea poverii pe caile disponibile caz cu caz, discutate intre debitor si creditor

Reprezentantul BNR Ion Dragulin, director al directiei de Stabilitate financiara a precizat la dezbateri, citat fiind de Mediafax, ca "BNR este in favoarea unor solutii care sa usureze povara individuala a creditelor si, ca atare, cursul este posibil ca solutie pe care individual bancile pot sa o aiba in vedere. O a doua solutie pe care, fiecare dintre banci, in negocieri cu clientii, o pot avea in vedere, este reducerea pe alte canale, cum ar fi dobanda sau marja de dobanda". El a mai spus ca in opinia BNR, problema principala este reducerea poverii pe caile disponibile caz cu caz, discutate intre debitor si creditor.

Reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) Florin Danescu a afirmat ca ARB nu poate avea in vedere o alta solutie decat conversia la cursul zilei.

Asociatia utilizatorilor de credite financiare este de parere ca conversia trebuie facuta la cursul istoric plus maxim 20%, dar nu se opune niciunei alte masuri prin care povara asupra debitorilor poate fi redusa, inclusiv prin calcularea unei medii istorice a cursului de schimb.

"Noi nu vrem sa existe negocieri individuale intre banci si clienti pentru ca practica a dovedit ca clientii nu au capacitatea de a intelege foarte bine propunerile care i se fac si foarte multe poropuneri de reconversie nu au facut decat sa-i supraindatoreze", a spus reprezentantul Asociatiei.

Daniel Nicolescu, reprezentantul Consiliului Patronatului Bancilor, a mentionat principiul nominalizarii, prin care imprumutul luat intr-o moneda trebuie restituit in aceeasi moneda.

  • ANPC: Nu cedeaza niciun operator financiar bancar. Am avut intalniri cu cel putin trei banci si nicio banca nu cedeaza

Reprezentantul ANPC Marius Dunca a afirmat ca este de acord cu gasirea unei solutii administrative in privinta cursului francului elvetian.

El a mentionat faptul ca ANPC a avut intalniri cu reprezentanti ai bancilor si consumatorilor si rezultatul a fost "zero".

"Nu cedeaza niciun operator financiar bancar. Am avut intalniri cu cel putin trei banci si nicio banca nu cedeaza", a adaugat el.

Deputatii din comisie au criticat faptul ca reprezentantii institutiilor nu au venit cu solutii concrete.

Andreea Paul (PNL) a spus ca marea pacaleala a romanilor este ca au crezut ca iau imprumut in franci elvetiei, dar de fapt au luat echivalentul in lei sau euro si banca marcheaza profit doar din curs.

"Romanilor li se cere sa ramburseze franci elvetieni pe care nu ii pot cumpara de la banca", a mai spus Paul.

Ea a propus ca ARB trebuie sa vina pana vineri la comisie cu propuneri si analize, scenarii defalcate pe fiecare banca, pentru ca deputatii sa poata lua o decizie in cunostinta de cauza.

Deputatul PSD Petre Popeanga a aratat ca in lipsa unor propuneri concrete, se tin doar simpozioane pe aceasta tema.

"Pana vineri asteptam un raspuns din partea bancilor, pe baza acestui raspuns vom sti ce sa discutam luni cu FMI, cum sa abordam problema, marti vom face audierea conducerii BNR, apoi cred ca se vor intruni toate conditiile pentru a ne asuma prin vot o solutie", a precizat Viorel Stefan.