Romania poate inregistra o crestere economica de 2,7% in anul 2015, arata, joi, Comisia Europeana in Prognoza de iarna 2015, care indica o imbunatatire cu 0,3 puncte procentuale a estimarii avansului tarii fata de Prognoza de toamna emisa in anul 2014. Executivul comunitar avertizeaza asupra potentialului efect negativ pe care conflictul Rusia-Ucraina il are asupra economiei romanesti, ca urmare a deteriorarii perceptiei pietelor si a investitorilor asupra regiunii.

Romania va continua sa aiba printre cele mai mari cresteri economice procentuale din UEFoto: Comisia Europeana

"Cresterea economica a Romaniei este prognozata sa ramana robusta in 2015 si 2016, in principal datorita consumului intern acompaniat de o piata a muncii stabila. Dupa un declin abrupt in 2014, inflatia este asteptata sa ramana moderata in orizontul de pronozare. Consolidarea fiscala urmaeaza sa continue in 2015", apreciaza Comisia Europeana in analiza asupra Romaniei, titrata "Crestere sustinuta mai departe".

Cresterea economca estimata de Comisie pentru Romania, de 2,7% in anul 2015 este superioara si prognozei pe care Guvernul si-a fundamentat bugetul pe acest an, de 2,5%.

Conform noii estimari a Comisiei Europene, in anul 2014, Romania a reusit o crestere economica de 3%, datorita unui consum intern mai mare decat era asteptat si a exporturilor bune, insa avansul produsului intern brut (PIB) romanesc a fost estompat din cauza lipsei investitiilor.

documente

Prognoza de iarna 2015

In anul 2015, Romania ar urma sa aiba o crestere economica de 2,7% , iar in anul 2016 de 2,9%, alimentata de consumul intern, precum si de recuperarea economiei globale, sustine Comisia.

Consumul privat este asteptat sa ramana robust, odata cu cresterea salariilor, cu reducerea inflatiei, scaderea ratelor dobanzilor si cu imbunatatirea pietei muncii - factori care sustin puterea de cumparare a familiilor romanesti.

In plus fata de anul trecut, in 2015 Romania ar urma sa cunoasca o crestere a investitiilor, ca urmare a cresterii increderii investitorilor in economia romaneasca, odata cu reducerea contributiilor la asigurarile sociale (cu 5 puncte procentuale), cu scaderea taxei pe constructiile speciale si cu neimpozitarea profitului reinvestit.

Tot pe partea de investitii, Comisia se asteapta la o crestere a investitiilor publice, dupa nerealizarile de anul trecut.

Investitiile publice ar urma sa fie sustinute si de proiectele europene, Comisia asteptand o accelerare a absorbtiei fondurilor UE de catre Romania.

In privinta exporturilor, dupa o contributie neta pozitiva in anul 2014, acestea sunt prognozate sa-si continue cresterea si in 2015 si 2016, datorita redresarii situatiei conomice a principalilor parteneri comerciali ai Romaniei. Inprognoza de toamnadin anul 2014, Comisia vedea o contributie negativa, de -0,2 puncte procentuale a comertului international al Romaniei in cresterea economica a tarii.

Cresterea exporturilor in 2015 si 2016 va fi insa insotita de o majorare si mai viguroasa a importurilor, motiv pentru care, tragand linia, Comisia considera ca exportul net va avea influenta zero asupra cresteriie conomice. "In 2016, contributia neta a exporturilor la cresterea economica este asteptata sa o ia pe o usoara panta negativa", avertizeaza Comisia. Daca in 2014, exporturile au avut o contributie de 0,6 puncte procentuale la cresterea economica de 3%, in 2015 toata cresterea economica, de 2,7%, ar urma sa fie pusa pe seama consumului intern, dupa cum arata Prognoza de iarna.

Totodata, Comisia Europeana se asteapta sa vada o scadere a cheltuielilor bugetare in anul 2015, fata de 2014, care a fost un an electoral si a implicat o serie intreaga de "cheltuieli nerecurente" specifice.

In ansamblu, UE ar urma sa aiba o crestere medie de 1,7% in anul 2015 si 2,1% in 2016, potrivit Prognozei de iarna 2015 a Comisiei Europene. Procentual, Romania va continua sa aiba o crestere economica mult peste media UE, insa nominal optimismul este estompat de valoarea scazuta a economiei noastre, cu decalaje istorice mari fata de celellate state europene.

  • Conflictul Ucraina-Rusia, risc pentru economia romaneasca

Pe fondul unei situatii economice interne relativ stabile, riscurile asupra economiei romanesti vin mai degraba din exterior.

"Riscuri descendente includ o scadere peste asteptari a creditarii si impactul unei deteriorari aprofundate a tensiunilor geopolitice, ca urmare a conflictului Ucraina-Rusia, care loveste in increderea pietelor", atrage atentia executivul comunitar.

In schimb, efecte pozitive sunt asteptate de la o eventuala imbunatatire a absorbtiei fondurilor europene si de la accesarea de catre Romania a Planului de Investitii "Juncker", prin care Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii vor pune la dispozitia investitorilor privati si publici din statele membre un sistem de garantii europene pentru stimularea creditarii

private a unor proiecte care sa conduca la crestere economica si crearea de locuri de munca.

Principalii indicatori prognozati pentru Romania (Foto: Comisia Europeana)

Alti indicatori importanti pentru economia Romaniei:

  • Somajul - este asteptat sa scada, pana in anul 2016, la 6,8%, ca urmare a stabilizarii "rematrcabile" a pietei muncii in Romania. De asemenea, Comisia prognozeaza o crestere a angajarilor in sectorul privat precum si o intinerire a fortei de munca romanesti. Scaderea CAS cu 5 puncte pe partea angajatorului va avea efecte pozitive pentru ocuparea fortei de munca, de asemenea.
  • Inflatia anuala - dupa o scadere de la 3,2% in anul 2013 la 1,4% in 2014, este asteptata sa scada mai departe pana la 1,2% in 2015, ca urmare a ieftinirii energiei. Diminuarea TVA la paine si recolta agricola buna au contribuit si ele la scaderea preturilor in Romania. In schimb, in anul 2016, inflatia este asteptat sa accelereze la 2,5%, odata cu cresterea consumului intern.
  • Deficitul bugetar. Este asteptat sa scada mai departe la 1,5% din PIB in anul 2015, in conditiile in care scaderea veniturilor bugetare din taxe este contrabalansata de reducerea cheltuielilor.
  • Deficitul structural este asteptat sa scada de la 1,5% din PIB in anul 2013 la 1,25% din PIB in perioada 2014-2016.
  • Datoria guvernamentala este prognozata sa ramana sub 40% din PIB in 2015-2016. In anul 2014, acest indicator a avut o valoare de 38,7% din PIB.
  • Colectarea taxelor s-a redresat spre sfarsitul anului 2014, dupa un inceput de an 2014 sub nivelul programat.
  • Salariile. Comisia asteapta o crestere a salariilor romanilor, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie (la 975 de lei de la 1 ianuarie 2015) si a scaderii CAS. Totusi, in sectorul bugetar, anvelopa salariala generala ramane limitata, Guvernul continuand reformele structurale si consolidarea fiscala. Numai in anumite sectoare publice pot aparea unele cresteri salariale.