Statistica: ​Salariul mediu net din decembrie 2014 a urcat la 1866 de lei. In invatamant, salariul mediu net a scazut cu 2% fata de decembrie 2013

de DP     HotNews.ro
Vineri, 6 februarie 2015, 11:03 Economie | Finanţe & Bănci


Salariul mediu net in luna decembrie 2014 a fost de 1866 lei iar cel brut de 2582 lei, a transmis vineri Statistica.
Valorile cele mai mari ale salariilor nete s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5802 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1061 lei). Chiar daca in mod traditional decembrie este luna in care salariile cresc ca urmare a acordarii unor premii sau bonusuri, au existat si domenii de activitate in care salariile au scazut in decembrie fata de noiembrie (posta si curierat, de pilda).


Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,0%.
In luna decembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna noiembrie 2014. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 •  cu 39,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 30,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
 • intre 20,5% si 28,5% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea altor mijloace de transport, activitati de servicii anexe extractiei, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;
 •  intre 14,5% si 18,5% in telecomunicatii, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie.
 • intre 10,5% si 13,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, captarea, tratarea si distributia apei, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), tranzactii imobiliare, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, cercetare-dezvoltare, extractia carbunelui superior si inferior.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna noiembrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de posta si de curier (-7,1%), respectiv activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) (-1,8%).

In sectorul bugetar  s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (1,6%), respectiv in administratia publica (0,3%). In invatamant, castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere (-2,2%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare.

 Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute dintr-un esantion care cuprinde 22.500 unitati economico-sociale. Unitatile din "sectorul bugetar" sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 91,41% din numarul total al salariatilor din acest sector.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4440 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Calcul (Vineri, 6 februarie 2015, 12:37)

  Nu [anonim]

  De ce nu se explica si cum e calculat / obtinut ?
  De unde sa fie atat cat timp cam toate subsidiarele marilor corporatii care au venit sa faca jaf in Romania ofera salariul minim pe economie, inclusiv pentru ingineri ?
  • 0 (2 voturi)    
   pai explica gogule (Vineri, 6 februarie 2015, 13:28)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Nu

   https://www.google.ro/?gws_rd=ssl#q=definitie+salariul+mediu+pe+economie

   Dar in esentsa e suma salariilor impartit la numarul angajatilor.

   Cit despre subsidiarele marilor corporatii... ele merg unde e forta de munca mai ieftina. Daca nu stii sa faci nimic, cu cit sa te plateasca? Sunt firme care platesc 900 de lei, finrme care platesc 1500, firme care platesc 6000, firme care platesc 9000... in functie de ce stii sa faci si de citi ca tine stau la coada sa-ti ia locul.

   Se numeste capitalism. Daca vrei slujba asigurata de stat, casa asigurata de stat, salariu mare fara sa stii a face nimic util, etc, atunci incearca prin tarile comuniste, cite-or mai fi ramas.
   • 0 (0 voturi)    
    Sclavie (Marţi, 17 martie 2015, 15:56)

    Qu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Se numeste sclavie.
    Tarile comuniste ...hmmm...Rusia...a se vedea ca acolo salariul mediu e de minim 3 ori mai mare ca la noi. Mda...comunisti...buhuhu. Dar traiesc mai bine ca-n capitalismul tau.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by