Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia patronala a sectorului bancar romanesc isi exprima surprinderea fata de comunicatul de presa al al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care solicita joi o solutie legislativa pentru problemele debitorilor cu credite in franci elvetieni, ANPC aratand ca scumpirea francului are efecte imediate, care aduc beneficii bancilor si prejudicii consumatorilor.

FranciFoto: forumfed.org

"Aprecierea francului elvetian fata de moneda nationala "aduce beneficii institutiilor financiar-bancare", reprezinta o interpretare gresita a situatiei reale, spun reprezentantii Patronatelor bancare.

Practic, de aici poate rezulta nici mai mult nici mai putin decat ca bancile se imbogatesc pe spinarea debitorilor

atunci cand monedele straine in care au acordat credite (euro, dolar SUA, CHF etc.) se apreciaza fata de leu (sau leul se depreciaza fata de acestea), fapt care este fals.

2. Trebuie subliniat faptul ca pentru a acorda credite in valuta, bancile sunt obligate conform reglementarilor BNR si normelor interne de risc sa asigure finantare in aceeasi valuta (sub forma de depozite sau linii de finantare din piata interbancara), activele cat si pasivele lor in acea valuta urmand directia pietei, prin urmare impactul cursului de schimb fiind unul nul. Mai mult, orice plata efectuata de banci pentru finantarile pe care si le asigura are loc la pretul pietei si de aceea incasarea ratelor creditelor acordate in trecut la un alt curs decat cel al pietei ar conduce la pierderi semnificative pentru banci.

3. Relativ la situatiile de apreciere ale diferitelor valute, subliniem faptul ca tocmai datorita impactului negativ asupra clientilor care s-au indatorat in alte valute decat cele in care au veniturile, atat Banca Centrala Europeana cat si Banca Nationala a Romaniei, au inclus in cunoscutele proceduri de "stress-test" si evolutia cursului valutar.

4. Institutiile de credit membre ale CPBR care au acordat in trecut imprumuturi in franci elvetieni sunt constiente de situatia dificila existenta in urma aprecierii acestei monede. Aceste banci au afirmat ca au inceput deja sa propuna solutii individuale, bilaterale, in functie de situatiile clientilor si a bancilor deopotriva, in conditiile date si in spiritul legilor si al normelor si directivelor nationale si europene.

Va stam la dispozitie, domnule Presedinte, pentru a explica orice aspect de natura tehnica sau practica ce poate contribui la o mai buna intelegere a mecanismelor pietelor bancare, asa incat exercitiul informarii publice sa aiba loc cu maximum de obiectivitate.

Reactia bancherilor vina ca urmare a solicitarilor ANPC de joi.

"Pentru a stabili un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor, apreciem ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii. Insa, pana la implementarea solutiilor legislative avem nevoie de masuri imediate pentru a evita aparitia unor fenomene sociale grave", se arata intr-un comunicat al ANPC.

Protectia Consumatorilor considera ca este necesar sa se prevada masuri clare pentru a-i sprijini pe consumatorii cu privire la constientizarea riscului pe care si-l asuma, precum si cu privire la posibilitatea limitarii expunerii la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului.

"Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori in contextul legislatiei in vigoare. Insa, aceasta conduce, cel mult, la rezolvarea punctuala, cu o scadere nesemnificativa a costurilor pentru un numar mic de consumatori", afirma in comunicat presedintele ANPC, Marius Dunca.

Institutia vrea sa evite suportarea in totalitate a riscului de catre clientii bancilor.

"Intotdeauna se aduce in discutie riscul financiar la care sunt supuse bancile, falimentul in care ar putea intra, faptul ca vor pleca din tara etc, niciodata nu se vorbeste despre ce se intampla cu consumatorii romani si familiile acestora - faptul ca raman fara locuinta si fara venituri, aceste cazuri neputand beneficia nici macar de ajutor social din partea statului", precizeaza Dunca.

Astfel, ANPC solicita bancilor care au in portofolii credite in franci elvetieni sa transmita concret ce solutii au pentru clientii care nu-mi mai pot plati ratele lunare, in conditiile in care acestia au fost bun-platnici pana la aprecierea brusca a monedei elvetiene.

"Ne referim la solutii care sa vizeze intreaga perioada de creditare, nu solutii pe termen scurt. Ne dorim solutii care sa acopere o parte semnificativa a costurilor aparute in urma cresterii valorii CHF.

Cresterea valorii CHF are efecte imediate, efecte care aduc beneficii institutiilor financiar bancare si prejudicii consumatorilor, astfel ca dorim gasirea de solutii imediate din partea institutiilor de creditare", se mai spune in comunicat.

Context:

Peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. In total, 14 institutii de credit au acordat finantari in franci elvetieni.

Din totalul debitorilor cu imprumuturi in CHF inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

Pana in prezent, opt institutii de credit au anuntat masuri temporare de reducere a efectelor aprecierii francului in raport cu leul.