Le Monde publica rezultatele unei anchete desfasurate intre Paris, Washington, Bruxelles si Geneva, care dezvaluie dedesubturile unui vast sistem de evaziune fiscala acceptat, ba chiar incurajat de institutia financiara britanica HSBC, al doilea grup bancar ca marime din lume, prin intermediul filialei sale elvetiene HSBC Private Bank.

Le Monde a intrat la inceputul anului 2014 in posesia unor date bancare, referitoare la perioada 2005-2007 si care indicau o frauda la scala intrnationala. Publicatia franceza a impartit datele financiare cu 6 institutii media internationale, coordonate de ICIJ, un consortium de jurnalisti de investigatie. Printre acestea se numara The Guardian si BBC Panorama.

Dezvaluirile facute de aceste publicatii ar putea implica numeroase personalitati, printre care regele Mohammed al VI-lea al Marocului si actorul american John Malkovich, insa mai presus de orice, subminand comunitatea bancara internationala.

POtrivit anchetei, 180,6 miliarde de euro au tranzitat, la Geneva, prin conturile HSBC a peste 100.000 de clienti si 20.000 de firme offshore, intre 9 noiembrie 2006 si 31 martie 2007, o perioada care se suprapune cu cea acoperita de documentele digitale furate de la HSBC PB de Herve Falciani, un fost angajat al institutiei financiare.

La sfarsitul anului 2008, informaticianul francez a dat agentilor fiscali aceste date furate de la angajator.

Instiintata de aceste posibile fapte ilegale, justitia franceza a demarat o ancheta in ianuarie 2009 asupra unei parti din "listele Falciani", care vizeaza circa 3.000 de cetateni francezi suspectati ca si-ar fi ascuns banii la HSBC PB si ar fi facut acest lucru cu complicitatea bancii - institutia fiind acuzata, ca persoana juridica, de activitati bancare si financiare ilicite si de acoperire a evaziunii fiscale.

Filiala elvetiana a HSBC si-a ajutat clientii bogati sa evite taxe si sa ascunda active de milioane de dolari, distribuind pachete de bani nedetectabili si sfatuindu-si clientii cum sa eludeze autoritatile fiscale din tara lor, scrie si The Guardian, citand informatii care reies din documentele amintite.

Din documente reiese ca HSBC PB:

  • a permis in mod regulat clientilor sai sa retraga sume mari de bai, adesea intr-o valuta straina putin utilizata in Elvetia.
  • a prezentat agresiv scheme care ar fi putut permite clientilor bogati sa evite taxele europene.
  • a colaborat cu unii clienti pentru a ascunde de autoritatile fiscale din tarile lor conturi "negre" nedeclarate.
  • a deschis conturi pentru infractori internationali, oameni de afaceri corupti si alte persoane cu risc ridicat.