Premierul Victor Ponta s-a exprimat, luni, in favoarea unei legi a insolventei personale, elaborata "intr-un mod rational", insa a subliniat ca Parlamentul este cel care trebuie sa ia decizii privind criza persoanelor fizice care au credite in franci elevetieni. In schimb, ministrul Finantelor, Darius Valcov, a mentionat ca va avea si luni seara o intalnire cu bancile care au acordat credite in framnci elvetieni in Romania, pentru identificarea unor solutii pe care Guvernul sa le prezinte Parlamentului.

Protest al persoanelor cu credite in franci elvetieni din 2015Foto: HotNews / DP

"Punctul meu de vedere este de sustinere a reglementarii legislative si de protectie a persoanelor fizice debitoare in cazul aparitiei unei asemenea situatii, motiv pentru care in Camera cred ca o sa se finalizeze Legea insolventei personale, facuta intr-un mod rational", a declarat, luni, premierul Ponta, la Parlament.

Intrebat care sunt solutiile Guvernului, premierul a raspuns: "Sa lasam Parlamentul sa decida".

La randul sau, ministrul Finantelor a aratat ca luni seara, la ora 18.30, urma sa mai aiba o discutie cu reprezentantii a 8 banci comerciale care au acordat credite in franci elvetieni presoanelor fizice din Romania, Darius Valcov sustinand ca astfel isi va contura o serie de propuneri pe care le va prezenta marti Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor.

"Am stabilit astazi la 18.30 o discutie cu bancile care au clienti cu credite in franci elvetieni si solutia la care vom ajunge o voi prezenta la Camera Deputatilor, pentru a identifica variantele pe care noi le propunem pentru iesirea din aceasta criza. Maine dupa-amiaza, voi fi prezent la Camera Deputatilor si voi sustine propunerea Guvernului", a spus Valcov, care a evitat sa detalieze presupusele solutii pe care le are in vedere.

Ministrul a recunoscut ca Guvernul nu a discutat cu FMI eventuale solutii privind creditele CHF, insa premierul a sustinut ca FMI a cerut o legislatie predictiva in domeniu.

"Ei au cerut doar o legislatie predictibila si discutiile din Parlament merg in aceasta discutie", a precizat Victor Ponta.

In schimb, premierul Ponta a criticat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care a emis recent un comunicat de presa in care face apel la elaborarea unei solutii legislative care sa dispuna impartirea riscurilor intre banci si debitori si aplicarea principiului echitatii.

"ANPC ce a facut, un comunicat?! Da si au rezolvat problema", a spus Victor Ponta, cu ironie.

O serie de debitori cu credite in fraci elevetieni au manifestat, luni, la Parlament, solicitand adoptarea unei legi care sa prevada conversia creditelor din franci elvetieni in lei, la cursul de schimb de la acordarea imprumuturilor, plus o marja de 20%.