Volksbank Romania a fost o institutie cu probleme, incepand de la management si pana la risc, cu implicare puternica in creditul denominat in valuta, iar solutia actionarilor a fost sa vanda banca acceptand un discount, pentru a "mai recupera ceva", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax. Volksbank a fost o banca cu probleme in Romania si, in limitele in care putem sa vorbim despre o singura banca, v-am spus ca avem limite severe de a discuta de o singura banca, pot sa va confirm acest lucru. Problemele s-au legat de sus, de la managementul bancii, la asumarea riscurilor, la implicarea masiva in creditarea in valuta si pana la final, a mai spus Isarescu.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

"Deci, solutia lor a fost vanzarea cumpararea bancii la un pret cu discount. Dar mai mult de atat nici nu cred ca este bine sa aflati de la BNR", a mai precizat Guvernatorul, intrebat daca apreciaza ca Volksbank a fost o institutie supravegheata bine de catre banca centrala inainte de declansarea crizei.

Oficialul BNR a aratat ca mai multe detalii ar putea fi obtinute de la cumparator, Banca Transilvania, intrucat banca centrala are a afirlimite legale stricte privind tranzactiile comerciale, inclusiv achizitiile si fuziunile.

"S-a negociat puternic pentru ca activele bancii sa fie vandute la o valoare la care actionarul bancii sa mai poata recupera ceva, daca se poate vorbi de recuperare (...) Nu a fost un caz fericit experienta acestei banci in Romania, cu toate ca era o banca austriaca. Se stie acest lucru si peste hotare si in Romania",mat Isarescu.

Relatia dintre banca centrala si Volksbank Romania a fost repusa in discutie saptamana trecuta, cand guvernatorul a fost intrebat in ce mod BNR a cerut eliminarea comisionului privind rezervele minime obligatorii din contractele de creditare ale bancii austriece, avand in vedere ca in privinta altor comsioane, considerate ulterior abuzive de catre instantele de judecata, institutie de reglementare si supraveghere sustine ca nu avea cadrul legal pentru a interveni.

La conferinta de saptamana trecuta, Isarescu a afirmat ca nu-si aminteste bine speta la care s-a facut referire, si chiar a uitat ca a avut un credit la Volksbank Romania, pe care l-a stins anticipat in 2009.

Guvernatorul BNR a arfirmat luni ca a fost o confuzie regretabila, aratand ca RMO este instrument de politica monetara, exact ca politica de dobanda, iar, in consecinta, reactia bancii centrale a fost absolut normala.

"Cum poti sa pui comisioane pe o masura de politica monetara? Atunci poti sa pui comision si pe dobanda de politica monetara", a explicat Isarescu.

El a aratat ca la acea vreme a existat o prevedere legala care a permis bancii centrale sa intervina in acest caz particular, dar care nu-i dadea atributii in probleme de protectia consumatorilor.

Banca Transilvania, a treia mare banca din Romania in functie de active, a semnat in decembrie un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunileVolksbank Romania. Detaliile financiare ale tranzactiei nu au fost facute publice, cele doua institutii de credit urmand sa actioneze ca entitati separate pana la finalizarea procesului de preluare.