- Radu Craciun, economist sef al BCR: Nesemnarea acordului de intentie cu FMI nu va avea un impact semnificativ asupra pietelor financiare din Romania
Pe de alta parte restructurarea sectoruluii de stat ramane o problema arzatoare care cu cate este amanita mai mult cu atat are un impact mai mare asupra economiei. Pe termen lung, evolutiile economice vor trebui monitorizate indeaproape, avand in vedere traditia nefericita a Romaniei de a lua decizii economice neinsipirate odata scapata fiind de sub supravegherea FMI. Ramane de vazut daca Romania va fi capabila de data aceasta sa nu mai repete greslile trecutului care au dus, cu diverse ocazii, la situatii nesustenabile economic, necesitand in cele din urma o intoarcere la FMI", a explicat pentru HotNews Radu Craciun, economistul sef al BCR.
- Camil Apostol, economist sef Piraeus: Amanarea discutiilor pana in aprilie nu prezinta mare importanta
"Piata, prin lipsa de reactie, deja a aratat ca amanarea discutiilor pana in aprilie nu prezinta mare importanta. Si FMI a subliniat in documentul emis la incheierea vizitei ca mixul de politici macroeconomice a avut ca efect reducerea dezechilibrelor in economia romaneasca. Soliditatea acesteia ii permite sa nu mai fie atat de dependenta de umbrela institutiilor internationale ca in trecut. Totusi nu ar trebui ignorat faptul ca acelasi document mentioneaza ca „Romania ramane vulnerabila in fata socurilor externe” iar garantia pe care o ofera continuarea pana in septembrie a acordului cu FMI (nu numai prin accesul imediat la cele 4 miliarde euro) consideram ca nu ar trebui sa fie subestimata. Daca in general protectiile impotriva riscului functioneaza cand este liniste pe piata (si in consecinta e mai putin nevoie de ele) si se comporta mai putin bine in momentele de turbulenta, aceasta garantie pe care o acorda fondul este la fel de buna in orice moment. Iar in jurul nostru la ora actuala sunt destule surse de incertitudine care cresc valoarea acordului", explica Camil Apostul, economistul sef al Piraeus Bank
- Florian Libocor, economist sef al BRD-GSG: In plan principal Romania trebuie sa inceapa sa functioneze fara un acord efectiv de finantare externa
In plan secundar am observat a) - amanarea restructurarii CEH si CEO precum, b) - amanarea liberalizarii pretului la gaze (pentru consumatorii casnici si CET-urile care ii deservesc) si c) - acceptul privind reducerea rezervei valutare aflata la dispozitia executivului (buffer-ul valutar) de la 7 miliarde euro la circa jumatate (in luni de functionare, de la 6 la 3).
a. Amanarea restructurarii CEH si CEO poate fi explicata atat prin intentia de a rezolva problema printr-o solutie proprie, neimpusa cat si prin intentia de a nu genera un soc in regiune ca urmare a reducerii gradului de ocupare a fortei de munca si cresterea costurilor cu protectia sociala. Pe de alta parte, problema celor doua companii persista de mai multa vreme si nerezolvarea ei va conduce inevitabil la ceea ce se doreste a se evita, doar ca undeva in viitor.
b. Acele preturi care inca au ramas in regim de administrare (reglementat) ne pot fi de mare ajutor in perioada care urmeaza. Inclin sa cred ca discutia asupra acestui subiect ar putea fi mai fructuoasa in partea a doua a anului. Ceea ce acum este un dezavantaj se poate trasforma in avantaj.
c. Reducerea buffer-ului nu este neaparat un pas de facut. Este bine ca exista un accept pentru a fi facut dar nu cred ca ar fi bine sa fie facut acest pas neaparat. Dat fiind contextul extern cu precadere, perioada de securizare nu ar fi bine sa scada.
Este constructiva aprecierea expertilor FMI de a incuraja solutionarea bilaterala a problemei creditelor in CHF. Solutia se poate gasi in prima instanta prin dialog si negociere intre banca si client.
Cred ca in cateva luni pot aparea informatii foarte folositoare atat pentru a intelege actualele concluzii cat si pentru o discutie viitoare mai articulata cu delegatia FMI", crede Florian Libocor, economist sef al BRD-GSG
Inseamna 2 lucruri : Economia romaneasca nu este capitalizata prin imprumuturi bancare romanesti.Este capitalizata prin banci externe.
Daca era capitalizata prin banci romanesti trebuia sa se "ingrijoreze" . Deci aici se arata de fapt pricina : bancile romanesti nu finanteaza econuomia romaneasca.
Finanteaza consumul persoanelor .
Atat fac dau bani la cetateni ca sa cumpere produsele industriale ale altor economii.
Bancile comerciale sunt de fapt un CAR comunist sau "Roata" de la locul de munca cu pretentii de banci tip hollywood folosind denumiri :front desk officer sau credit officer sau alte farfaslacuri pretentioase care insa ascund un fenomen bancar gaunos si puturos de incompetenta.
Bancile comerciale nu finanteaza economia romaneasca.Finanteaza economiile altor tari. De aiai nu le pasa de FMI. Ei sunt cu credite la frigidere si televizoare.
Cind cheltuielile sunt mai mari decit posibilitatile deja esti la mina celui cu banii ,iar el iti dicteaza politica,miscarile .
Indica faptul ca economia din RO se pregateste sa treaca intersectia pe culoarea galbena...
Urmatorul pas poate sa fie nefinalizarea acordului cu FMI in aprilie. Posibil... Deci posibil ca RO o sa fie pe ROSU in aprilie...
Oricum ar fi, cu acord sau fara acord, misiunile FMI vor continua sa soseasca in RO pentru ca Ro este membru care are niste drepturi dar si niste obligatii.
Naspa pentru neispraviti...
Trebuie si ei sa raporteze, sunt verificati de catre experti si nu prea tin minciunile...
De fiecare data cand un PSDist a fost la conducerea guvernului, de fiecare data au existat probleme imposibil de depasit si acordurile nu au fost finalizate.
Asta trage in jos rating-ul tarii.
Si pentru ca imi plac si minusurile trebuie sa spun ca cel mai greu acord cu FMI - ala care a fost negociat cu BAse-BOC cand lui Base i-au ramas cuvintele in gat - dar acordul a FOST FINALIZAT. Adica tot astia au reusit sa isi tina intelegerile si sa continue reformele, desi vremurile erau la fel de grele cum sunt acum in Grecia.
Comunisti din toate tarile dovedesc ca nu inteleg nimic din economia de piata si de fiecare data reusesc sa isi tareasca tarile in crize economice.
Cei care gresesc in alegerea comunistilor insa sunt alegatorii - ei isi dau votul unor persoane incapabile sa gestioneze situatiile curente si pe cele viitoare.
Minte-ma frumos sau spune-mi adevarul?
Aceasta este intrebarea.
FMI-ul spune adevarul...
http://www.imf.org/external/np/ms/2015/020915.htm