Lhotte, presedintele BRD: Nu sunt atat de sigur ca cei 5 clienti in franci elvetieni ai BRD au fost bine informati cu privire la riscuri, desi facea parte din bunul simt al profesiei noastre
"Acest subiect (al creditelor in franci-n.red) face prima pagina a stirilor in ultimele saptamani si am senzatia ca toste interventiile pe aceasta tema au contribuit doar la a-l complica. Am sa incerc sa va explic in cateva minute aceasta tema desi subiectul este, repet, complex", a spus joi, Lhotte, PDG al BRD.
"Bancherii sunt responsabili de faptul ca acest subiect a devenit atat de complicat. BRD face parte din sindicatul bancar numit CPBR. Acum cateva zile am avut o intalnire in cadrul CPBR, in cadrul careia acest sindicat a lansat o propunere putin confuza pe care noi am refuzat sa o validam. Propunerea viza conversia creditelor in franci elvetieni. Toata lumea se intreaba daca vom ramane sau nu in cadrul CPBR, dar nu aceasta este acum tema discutiilor. Problema generala a conversiei este diferita de cea a francilor elvetieni. Da, trebuie asigurat din partea sistemului bancar conversia unui credit dintr-o valuta in alta pentru ca societatea romaneasca este una deschisa in care lumea calatoreste, companiile exporta sau importa si prin urmare foloseste valute diferite. Persoanele care fac comert exterior cu zona euro e normal sa faca credite in euro. Sau persoanele fizice care lucreaza in strainatate si primesc salariul in euro si e normal si in cazul lor sa poata face credite in euro. Exista o Directiva Europeana care reglementeaza conversia creditelor si care va intra in vigoare la jumatatea anului viitor. Noi ne gandim sa aplicam deja aceasta directiva privind conversia.", mai spune seful celei de-a doua banci locale.
"Aceasta chestiune, adauga Lhotte, este clar diferita de problema francilor elvetieni. Foarte putini romani au venituri in franci si foarte putine companii romanesti au comert cu Elvetia. De aceea, sa dai credite in franci nu prea se justifica economic vorbind. Anumiti clienti care au luat credite in chf au beneficiat de dobanzi mai mici decat cele la euro sau lei. Dar acestia trebuiau informati cu privire la riscuri, iar cea care trebuia sa informeze clientul este chiar banca! Daca iti dau un credit in franci, clientul trebuie sa stie ca se va supune unui risc de schimb valutar. Asta face parte din etica profesiei de bancher, face parte din bunul simt al profesiei noastre.
Sunt 75.000 de clienti indatorati in franci si nu sunt sigur ca toti au fost avertizati de banci ca se vor supune riscului valutar", mai spune Lhotte.
In cazul BRD, din cele 75.000 de credite, doar 5 cazuri tin de BRD. "Eu sunt complet de acord cu BNR si cu dl Guvernator care a recomandat negocierea directa client-banca, asa cum sunt de acord si cu premierul Ponta care a spus ca fiecare parte trebuie sa isi asume responsabilitatile. Sunt de fapt doua pozitii complementare. Daca banca are o parte de raspundere pentru ca nu a informat suficient clientii, trebuie sa isi asume aceasta parte de raspundere. Eu m-am uitat prin dosarele celor cinci clienti si ma intrebam daca au fost bine informati de catre noi in momentul in care au luat aceste credite. Sincer, nu sunt atat de sigur ca au fost bine informati. Au facut imprumuturi in franci pentru ca erau avantajati la rata, dar nu sunt sigur ca au fost informati cu privire la fluctuatiile in timp ale francului si cu pericolele la care se expun. O sa le propunem o conversie in lei, daca accepta, la cursul de dinainte de de decizia Bancii Nationale a Elvetiei si mi se pare o pozitie onesta. Noi asta vom face la BRD, dar nu sugeram aceeasi solutie si celorlalte banci", explica seful BRD-GSG.
Cu privire la legea insolventei, Lhotte spune ca e necesara si binevenita, dar sa fie studiat cu mare atentie impactul potential asupra societatii.
"¬Suntem favorabili legii insolventei persoanelor fizice si avem nevoie de o astfel de lege. E nevoie insa de o lege de calitate care presupune sa alocam timpul necesar care sa ne ofere asigurari ca vom avea o lege buna care sa raspunda obiectivelor. Ea trebuie sa raspunda nevoilor cetateanilor romani si sa fie in favoarea lor. Ea nu trebuie sa fie un pretext pentru acei debitori de rea credinta care nu vor sa isi ramburseze creditele. Impactul legii asupra a societatii, a sistemului judiciar, astfel incat sa nu blocam acest sistem trebuie cu mare atentia analizat. Trebuie observate experientele altor tari in acest caz si sa vedem ce a functionat acolo si ce nu a functionat, iar apoi sa daptam acest proiect in mod precaut si cu multa atentie. ARB a depus eforturi bune in acest sens alaturi de BNR si cred ca exista un interes comun din partea comunitatii bancare si a cetatenilor cu privire la acest proiect. Acum cateva luni am fost mai ingrijorat intrucat aflasem ca era posibil ca acest proiect sa se voteze in mare graba, dar acum sunt convins ca el va fi analizat cu mare atentie", conchide Lhotte.
BRD a revenit pe profit anul trecut, de 43,2 milioane lei, dupa doi ani de pierderi. Profitul se datoreaza scaderii costului net al riscului cu 43% si a unui bun control al costurilor. In 2013, banca afisa o pierdere de 385 milioane lei.
Anul 2014 a marcat un punct de cotitura pentru BRD, in care banca a revenit pe profit reusind in acelasi timp sa isi imbunatateasca profilul de risc si eficienta operationala.
De asemenea, banca a reusit sa reduca rata creditelor neperfomante (de la 24,9% la sfarsitul anului 2013 la 20,3% la sfarsitul anului 2014) in principal datorita implementarii unei politici active de stergere si vanzare de creante, in acelasi timp imbunatatind gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 69% la sfarsitul anului 2013 la 71% la sfarsitul anului 2014). Costul net al riscului a scazut cu 43% fata de anul 2013 cu evolutii favorabile pe ambele segmente, companii si persoane fizice.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Eu am credit la Raiffeisen in CHF si platesc deja a doua rata la curs cit se poate de majorat (>4.2)!
Raifaissen insa a redus voluntar dobanzile. Ma mir ca nu ai remarcat. Sau ai uitat?...
Oare cate cereri de credit in CHF au fost primite de catre BRD?
O fi refuzat vreunul sau o fi refuzat foarte multe?
E simplu sa arati cum castiga la imagine.
A castigat la imagine atunci cand nu s-a bagat in marasmul creditarii CHF, ar zice unii, nu?
Ironia este ca daca ar fi scazut cursul francului elvetian cu atatea procente cu cat a crescut, bancile ar fi gasit imediat mijloace sa compenseze, prin comisioane si alte artificii.
Nici prin conversia in lei la cursul de dinaintea deciziei Bancii Nationale a Elevetiei bancile (inclusiv BRD), nu pierd. Dobanzile la creditele in lei sunt destul de mari, iar cursul francului elvetian oricum crescuse deja semnificativ.
Oricum, de apreciat pozitia BRD. Chiar daca e vorba doar de imagine, e o lovitura buna.
Banca nu stătea niciodată pe un munte de franci, nici pe lei nici pe euro. Scopul lor e să miște cât mai rapid banii, cu "stoc" care tinde spre zero (mai puțin rezervele obligatorii). Din asta își fac banii.
Dacă banca s-a expus pe franci pentru că așa și-a dorit la rândul lui clientul său final, oare în ce valută sau la curs este obligat să plătească acel credit pe care la rândul său l-a luat pentru a-ți finanța casa?
Si de cate ori mai multi bani decat sumele atrase au voie sa dea cu imprumut bancile? Eu stiam ca de vreo 8 ori, ba chiar mai mult.
Cat despre "expunerea" pe franci, vezi fraza a treia din comentariul meu.
"Ironia este..." - da, pentru că cei care împrumută banca și banca în sine sunt în stare să citească un contract și se acoperă cu diverse clauze de acest risc.
"de cate ori mai mulți bani...". Exact atâți bani câți au. Sunt obligați să țină rezervă la BNR, în rest iau împrumuturi să te împrumute. Dar banii aceia nu cresc din pix, sunt luați de undeva.
LEGEA e foarte clara si bancile vor pierde daca clientii vor avea parte de o judecata dreapta:
Conform art.4 alin.1 din Legea nr.193/2000 „O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva Daca, prin ea însăşi sau împreuna cu alte prevederi din contract, creează, in detrimentul consumatorului si contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligaţiile părţilor.”
Alin.2 din aceeaşi lege prevede că „O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind, negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitatea consumatorului sa influenţeze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau condiţiile generale de vânzare practicate de comercianţi pe piaţa produsului sau serviciului respectiv”.
Raportat la prevederile legale in domeniul clauzelor abuzive, contractul de credit reprezintă un contract de adeziune conţinând clauze prestabilite de către Banca care se impun clientului fara a-i da acestuia posibilitatea de a influenta conţinutul clauzelor, fapt ce determina inegalitate poziţiilor juridice ale părţilor contractante in sensul afirmării intereselor băncii, in calitate de profesionist, in detrimentul consumatorului, care reprezintă partea mai slaba in contract.
TOATE CONTRACTELE TREBUIE MODIFICATE
2. care este dezechilibrul? cum convingi judecatorul ca banca nu a fost de buna-credinta cand tu ai cerut un imprumut in CHF si ea ti-a cerut sa platesti ratele tot in CHF? Legea de care vorbesti are o anexa cu o lista de clauze considerate abuzive. Ai citit-o?
3. admitand ca nu s-a respectat legea, nu e vorba de o clauza oarecare a contractului si de modalitatea de plata. in acest caz contractul se anuleaza.. imprumutul se anuleaza... si toti debitorii ar trebui sa dea inapoi banii pe care i-au imprumutat. sau casele..
2 si 3. Dar tu ai citit LEGEA??
Citat dintr-o hotarare judecatoreasca:
Instanţa consideră că nimic nu este mai adecvat pentru a substitui echilibrul formal pe care îl instituie contractul între drepturile şi obligaţiile contractanţilor printr-un echilibru real, de natură să restabilească egalitatea dintre părţi, iar nu să anuleze contractul ce conţine această clauză abuzivă (în acest sens Hotărârea Perenicova et Perenic, C-453/10, punctul 31 precum şi Hotărârea Banca Espanol de Credito, punctul 40), deci nimic nu este mai adecvat decât să convertească în RON contractul de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă nr.C2204/1900/5088 acordat reclamantului, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordării creditului, respectiv 13.09.2007, urmând ca plata acestuia să se facă în continuare în lei, cu dobânda practicată în prezent de bancă la acest tip de credite, cu monedă în leu românesc.
CEI CARE SUNTETI CU BANCILE AVETI INTERESE.
Cinteză la dezbaterea din Comisia Buget-Finanţe la Camera Deputaţilor pe tema creditelor în franci elveţieni. El a arătat că băncile comerciale percep conversia la un alt curs de schimb decât cel din ziua tranzacţiei ca fiind neconstituţională.
Uite ca nu intra in recesiune tara (nimeni nu solicita cursul leu/franc la nivelul din 14 ianuarie, se discuta despre o blocare a cursului pentru plata ratelor similara cu cea din Coatia) si nici neconstitutional nu este!
Bine, 3.8 lei per franc este cu circa 90% peste cursul istoric...
In realitatea banca , indiferent de nume , nu da 2 bani pe voi. Sunteti doar masa de manevra /exploatabili. Atat. E pana la urma un business , nu o casa de ajutor.
De ce pierdeti timpul pe net? Acum serios, aveti de rezolvat o problema. Mare.
De ce sa dai credite in franci elvetieni cuiva care nu are venituri in franci elvetieni?
Acelasi lucru si pentru euro: Esti exportator in zona euro sau primesti salariu in euro => esti eligibil. Daca nu, nu. De ce sa-i dai cuiva care are venituri in lei credite in euro? De ce sa il expui si pe el, si pe banca la riscul valutar?
A, vrea sa parieze pe cursul de schimb? Foarte bine, sa ia credit in lei si sa ii joace pe FOREX, sa speculeze si sa ii schimbe in CHF si yeni cum vrea, pe riscul lui.
Tu ca banca nu ar trebui sa intermediezi speculatiile valutare si alte chestii riscante, trebuie sa dai credite si atat.
Deci creditele in valute altele decat cea in care are creditatul venituri ar trebui interzise.
Si de asemenea, bancile nu mai trebuie sa finanteze nicio afacere, pentru ca toate au un grad de risc!
Deci evidenta ne arata ca creditele in CHF catre persoane cu venituri in RON sunt o activitate cu risc ridicat.
Creditele normale pe de alta parte nu sunt, cam asta stie sa faca o banca, sa evalueze bonitatea celor pe care ii finanteaza. Daca nu se pricepe nici la asta (de exemplu daca da credite sub-prime) atunci, da, ar trebui sa plece acasa si sa se lase de banking.
Se pare insa ca la estimarea cursului CHF nu prea s-au priceput, deci ar trebui sa se concentreze pe ce stiu sa faca.
Felicitari dl. Philippe Lhotte - o sa castigati clienti si de ce nu, atata timp cat celelalte banci sunt indiferente.
Oricum de la 1 martie vom lansa un razboi pe net asupra bancilor care au acordat credite in franci elvetieni si nu faceti conversia in lei, ne vom uni toti clientii si ne vom indrepta asupra voastra.... asa cum ne falimentati pe noi o sa va falimentam pe voi........... o sa simtiti in fiecare zi cum un client mai pleaca de la voi sau vi se inchide usa in nas cand o sa faceti o oferta, iar de la fiecare client (frate, sora, parinte, bunic, prieten, etc) care o sa-si retraga contul de la voi o sa-i rugam sa mentioneze motivul retragerii: PENTRU CLIENTII CU CHF.
O sa-mi inchid toate cardurile, cu exceptia celui de la firma si o sa rog toti prietenii/rudele sa faca la fel si sa-si retraga toti banii de la banci(unde este cazul).
"Foarte putini romani au venituri in franci si foarte putine companii romanesti au comert cu Elvetia. De aceea, sa dai credite in franci nu prea se justifica economic vorbind. "
Daca Romania nu va reusi nici acum in al 12-lea ceas sa ofere conditiile necesare cetatenilor, care muncesc cinstit, care platesc taxe, care intemeiaza o familie, un camin (o casa), au copii, in conditiile actuale aceasta tara/natiune va fi distrusa in maxim 50 de ani.
A se avea in vedere problema natalitatii sporul demografic si a asigurarii fondurilor de pensii, salarii bugetari….
Acestor oameni daca vor pierede toti casele in Romania nu au nici o sansa sa isi restarteze viata asa ca vor fi nevoiti sa plece.
"Foarte putini romani au venituri in franci si foarte putine companii romanesti au comert cu Elvetia. De aceea, sa dai credite in franci nu prea se justifica economic vorbind. "