Cresterea economica inregistrata de Romania in 2014 fata de 2013, in termeni reali, mai mare cu 2,9%, a transmis vineri Statistica. E drept ca INS a recalculat rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013 revizuite de la 100,8% la 100,3%), cele ale trimestrului III 2014, comparativ cu trimestrul anterior (revizuite de la 101,8% la 102,2%.

Produsul intern brut in trimestrul IV 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5%, comparativ cu trimestrul III 2014 . Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 2,6% pe seria bruta si cu 2,5% pe seria ajustata sezonier.

FMI estima in octombrie 2014 pentru Romania un avans al economiei de 2,4% pentru acelasi an, avans dovedit prudent, fiind sub cifra comunicata vineri de Statistica

" Revizuirea seriei brute pentru anul 2013, ca urmare a reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, si includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 in seria trimestriala a determinat recalcularea seriei ajustata sezonier, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014, publicata in comunicatul de presa nr. 15 din 14 ianuarie 2015

In trimestrul IV 2014, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 0,5%. Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 2,5%", se mai arata in comunicatul INS.

INS va comunica datele provizorii privind dinamica PIB si a componentelor acestuia pe data de 6 martie.

"Consideram ca decelerarea dinamicii anuale a PIB in trimestrul IV a fost determinata de deteriorarea cererii externe nete, cu impact asupra industriei (dinamica anuala a productiei industriale s-a temperat la 2.3% in ultimele trei luni din 2014).

Pe de alta parte, ritmul de evolutie a consumului privat (principala componenta a PIB) s-a consolidat in trimestrul IV, aspect confirmat si de dinamica comertului cu amanuntul (accelerare la 6.5% an/an in ultimele trei luni ale anului trecut).

De asemenea, estimam o contributie favorabila la dinamica PIB in trimestrul IV din 2014 si din partea consumului public (in context electoral), dar si a investitiilor productive (acestea au inflexionat inca din trimestrul III).

In scenariul macroeconomic central actual ne asteptam la accelerarea graduala a economiei interne pe termen mediu (ritmuri anuale de 3.2% in 2015, 4.4% in 2016 si 3.8% in 2016), prin intermediul relansarii durabile a investitiilor productive", se arata intr-un raport al Bancii Transilvania.

Romania poate inregistra o crestere economica de 2,7% in anul 2015, arata in urma cu cateva zile Comisia Europeana in Prognoza sa de iarna 2015. Executivul comunitar avertizeaza asupra potentialului efect negativ pe care conflictul Rusia-Ucraina il are asupra economiei romanesti, ca urmare a deteriorarii perceptiei pietelor si a investitorilor asupra regiunii.

"Cresterea economica a Romaniei este prognozata sa ramana robusta in 2015 si 2016, in principal datorita consumului intern acompaniat de o piata a muncii stabila. Dupa un declin abrupt in 2014, inflatia este asteptata sa ramana moderata in orizontul de pronozare. Consolidarea fiscala urmaeaza sa continue in 2015", apreciaza Comisia Europeana in analiza asupra Romaniei, titrata "Crestere sustinuta mai departe".

Cresterea economca estimata de Comisie pentru Romania, de 2,7% in anul 2015 este superioara si prognozei pe care Guvernul si-a fundamentat bugetul pe acest an, de 2,5%.

Conform noii estimari a Comisiei Europene, in anul 2014, Romania a reusit o crestere economica de 3%, datorita unui consum intern mai mare decat era asteptat si a exporturilor bune, insa avansul produsului intern brut (PIB) romanesc a fost estompat din cauza lipsei investitiilor.

documente

Prognoza de iarna 2015

In anul 2015, Romania ar urma sa aiba o crestere economica de 2,7% , iar in anul 2016 de 2,9%, alimentata de consumul intern, precum si de recuperarea economiei globale, sustine Comisia.

Consumul privat este asteptat sa ramana robust, odata cu cresterea salariilor, cu reducerea inflatiei, scaderea ratelor dobanzilor si cu imbunatatirea pietei muncii - factori care sustin puterea de cumparare a familiilor romanesti.

In plus fata de anul trecut, in 2015 Romania ar urma sa cunoasca o crestere a investitiilor, ca urmare a cresterii increderii investitorilor in economia romaneasca, odata cu reducerea contributiilor la asigurarile sociale (cu 5 puncte procentuale), cu scaderea taxei pe constructiile speciale si cu neimpozitarea profitului reinvestit.